Hallitus ja jaostot

Pörssin strategia – mitä ihmettä?

Mitä ja miksi?

Strategiasta tulee usein ensimmäisenä mieleen yritys, joka pyrkii maksimoimaan voittonsa kilpailutilanteessa. Toisaalta strategia liitetään usein erilaisiin peleihin, tai vaikkapa sodankäyntiin. Miksi sitten Pörssillä pitäisi olla oma strategia?

Määritelmänsä mukaan strategia on suunnitelma, jonka avulla päästään asetettuihin tavoitteisiin. Pörssilläkin on enemmän tai vähemmän pitkän aikavälin tavoitteita – jotka lähinnä siirtyvät vuodesta toiseen suullisena perimätietona. Eikö olisi hienoa, kun ne olisi oikeasti kirjattu johonkin? Ja että niiden tavoittamiseksi olisi tehty suunnitelma? Ja että tavoitteet kuvastaisivat oikeasti jäsenistön, tai edes sen enemmistön tavoitteita? Loppupeleissä yhdistyksen tulisi palvella jokaista jäsentään parhaalla mahdollisella tavalla.

kuva1

Nyt jokaisella Pörssin jäsenellä ja sidosryhmällä on mahdollisuus päästä vaikuttamaan Pörssin 5 vuoden strategiaan. Strategia tehdään, jotta toiminnalla olisi selkeä suunta. Strategia tehdään, jotta pyörää ei tarvitsisi keksiä joka vuosi uudestaan. Strategia tehdään, jotta yhdistys voisi kehittyä pidemmällä aikavälillä parhaaksi mahdolliseksi yhdistykseksi jäsenilleen.

Tällä hetkellä Pörssin toiminta pyörii ja on joiltain osin toimivaa ja joiltain ei. Toimintaa on vaikea kehittää, kun hallitustoimijat vaihtuvat yleensä vuosittain. Pieniä, vuoden aikana toteutettavia muutoksia on mahdollista tehdä, mutta isompiin muutoksiin vaaditaan jo laajempia suuntaviivoja.

Strategiaprosessista

Ajatus strategian tekemisestä alkoi konkretisoitua vuoden 2014 aikana, kun useampi kylterijärjestö teki oman strategiansa. Puheissa ja ajatuksissa strategia oli vilkkunut monesti aiemminkin, mutta vuoden 2014 puheenjohtaja Silja mahdollisti projektin aloittamisen keräämällä ahkerasti taustatietoa muiden järjestöjen strategiaprosessista ja helpotti näin projektin alkua. Mallia on otettu niin Warrantilta, Finanssilta kuin TuKY:ltäkin. Keväällä 2015 vuosikokous valtuutti Pörssin hallituksen aloittamaan strategiaprosessin.

Siljan tekemä hahmottelu Pörssin strategiasta. Tästä on hyvä jatkaa!
Siljan tekemä hahmottelu Pörssin strategiasta. Tästä on hyvä jatkaa!

Projektia läpi viemään valittiin strategiatyöryhmä. Työryhmään kuuluu allekirjoittaneen lisäksi kolme edellistä puheenjohtajaa, eli Silja Patrikainen, Petri Pekkarinen ja Juho Tikkanen. Kaikilla heillä on laaja näkemys ja kokemus Pörssin toiminnasta. Lisäksi joukkoon otettiin mukaan Aapo Okkola, joka on ollut Pörssissä aktiivinen useita vuosia, ja luotsannut esimerkiksi valmennuskurssia. Viimeisimpänä, vaan ei suinkaan vähäisimpänä, joukkoon liittyi vuoden 2011 vpj Mikko Ruuska. Mikon erityisvahvuus on se, että hän on hallitusvuoden jälkeen valmistunut ja viettänyt muutaman vuoden Helsingissä – saanut siis projektin kannalta sopivaa etäisyyttä Pörssiin.

Ryhmä on kokoontunut säännöllisesti huhtikuusta alkaen ja olemme keskustelleet PALJON. Siis todella paljon. Strategiasta on tehty jo hahmotelmaa, mutta se on todellinen raakile. Tähän raakileeseen tarvitaan apua myös jokaiselta Pörssin jäseneltä – muuten lopullinen strategia ei kuvasta koko jäsenistöä. Jäsenkysely on parhaillaan käynnissä, ja vastausten läpikäynti alkaa lokakuun puolella. Toinen kysely on lähetetty myös sidosryhmille – mm. yhteistyöyrityksille ja muille ainejärjestöille. Myöhemmin syksyllä tulossa on vielä workshopit, joihin kaikilla pörssiläisillä on vapaa pääsy. Strategia hiotaan lopulliseen muotoonsa ennen maaliskuun 2016 vuosikokousta.

Mikäli strategiaan liittyen tulee mieleen kommentteja tai kysymyksiä, AINA saa nykäistä hihasta tai heittää viestillä facebookissa tai sähköpostilla (pj@porssiry.fi). Juuri sinun mielipiteesi on meille tärkeä.

Rakkautta kaikille!

Jasmin

Jätä vastaus