Opiskelijan arki

Kotikulmilla: Laihia

Laihia municipal border sign

Laihia, tuo nuukuuden kehto, pieni mutta kodikas kunta aivan Vaasan kupeessa. Eli ei, ei Venäjällä tai muuallakaan. Suurimmalle osalle nuukuuteen perustuvat Laihialaisvitsit saattavat olla tuttuja, tässä pari esimerkkiä:

  • Mitä laihialainen pedofiili sanoi lapselle? – Haluatko ostaa karkkia?
  • Millainen on laihialainen sähkösauna? – Laitetaan sähkölasku seinälle ja hikoillaan sitä katsellessa.

Idea tuli ehkä selväksi? Laihialta löytyy myös Nuukuuren (kyllä, kirjoitetaan r:llä) Museo, josta löytyy esimerkiksi täysin loppuun asti käytettyjä tavaroita ja muita laihialaishuumoriin perustuvia esineitä, kuten venytetty euro (markka), reikäkauha (ettei keittoa kulu liikaa), ja yksiviisarinen kello. Kyseisen museon lähistöllä on myös kuvattu 2012 ilmestynyttä Härmä-elokuvaa, johon liittyviä uutisia, kuten muutenkin Laihiaan liittyviä uutisia laihialaiset sitten jakavat tuhansia kertoja, ja hyvä ettei lähdetä Laihian torille juhlimaan. Luotettava lähde kyllä kertoo, että Suomen voitettua jääkiekon maailmanmestaruus 2011 ihmiset oikeasti lähtivät LAIHIAN TORILLE juhlimaan. Tämä ei ole vitsi.

Laihia kuului ennen Etelä-pohjanmaan maakuntaan, mutta joitakin vuosia sitten se siirrettiin kuuluvaksi Pohjanmaan maakuntaan. Laihialla kuulet kuitenkin sitä perinteistä eteläpohjalaista murretta, esimerkiksi ”notta ristus” on perinteinen tervehdys, kun tapaat keskustan S-marketissa tuttuja ihmisiä. Eli siis noin joka toinen vastaantuleva tästä 8000 ihmisen suurkunnasta on vähintään tutun tuttu, jonka tiedät koska äitisi kaima oli joskus hänen kanssaan samalla luokalla.

Laihialla on myös keskusta. Tosin, kun sinne lähdetään muiden 14-15-vuotiaiden kavereiden kanssa hengailemaan (juomaan salaisia pussikaljoja), puhutaan että ”mennään kirkolle”. Tämä aiheuttaa varsinkin ulkopaikkakuntalaisissa lievää hämmennystä: ollaanko Laihialla niin uskonnollisia? Vai halutaanko kirkkoa häpäistä menemällä sinne rellestämään? Ei, nimitys tulee todennäköisesti siitä, että Laihian kirkko on keskustan keskiössä, eikä siellä paljon muuta olekaan. Jos ostosreissua suunnittelet, valikoimista löytyy S-market, K-market, Halpa-Halli ja Laihian ylpeys nimeltä Kössin Halli! Näiden lisäksi keskustasta löytyy kirjasto ja Kotipizza, josta joka ikinen kunnan asukas käy lauantaina tai sunnuntaina hakemassa darramättönsä.

_MG_9375

Jos tukkasi kaipaa leikkausta, olet tullut oikeaan paikkaan Laihialle! Kampaamoja löytyy vähintään joka kulmalta ja mitä eriskummallisimmista paikoista. Vaikka asuisit 8 kilometriä keskustasta keskellä peltoa (kuten allekirjoittanut), löytyy lähin kampaamo vähintään muutaman sadan metrin päästä. Ja pelloista puheen ollen, niitä löytyy jokaisesta ilmansuunnasta. Käytännössä jokainen Laihialla asuva elää keskellä peltoa. Ja muutenkin maasto Laihialla on lakeaa, eli hyvin tasaista, minkä vuoksi pitkätkin välimatkat taittuvat mukavasti pyörällä. Tähän lakeuden kuningaskuntaan verrattuna Jyväskylä on kuin olisi ulkomailla vuorten keskellä, ja pyöräily vaatiikin jo oikeasti lihaksia… Laihialla ei kuitenkaan haittaa, jos et lukitse pyörääsi: siinä missä Jyväskylässä menetät jopa lukitun pyöräsi hyvin nopeasti, Laihialla pyöräsi pysyy todennäköisesti lukitsemattomana paikallaan jopa viikkoja.

Empiirisen tutkimuksen mukaan 95% laihialaisista nuorista on harrastanut lentopalloa jossain vaiheessa elämäänsä. Miksi? Todennäköisesti koska muita mahdollisuuksia ei oikeastaan ole, ja vahvan ryhmäpaineen ansiosta. Laihian lentopalloseuran nimi on Laihian Luja, ja voimakkaita ”LUJA” -huutoja käytetään vastaavina tervehdyksinä notta ristuksen lisäksi S-marketissa vastaantulevien joukkuekavereiden kanssa (eli käytännössä kaikkien kavereiden kanssa, jotka tulevat vastaan). Ainakin omina palloiluaikoina Laihian Lujan verivihollinen oli Nurmon Jymy, nykyajasta en tiedä.

  • Laihialainen tapasi häämatkallaan Vaasassa ystävänsä, joka kysyi: ”Mihis oot vaimokkees jättäny?” Laihialainen vastasi: ”Hän on jo käynyt Vaasassa.”

Kun laihialainen haluaa lähteä suurkaupungin vilskeeseen, hän menee Vaasaan. Jotkut hullut lähtevät myös heti peruskoulun jälkeen Vaasaan amikseen tai lukioon. Onneksi kotiaan rakastaville laihialtakin löytyy lukio, jonne pääsee seiskan keskiarvolla. Monet laihialaiset käyvät töissä Vaasassa, mikä on tosin hyvin ongelmallista ainakin asiakaspalvelutyössä: Vaasassa kun noin puolet ihmisistä puhuu äidinkielenään ruotsia. Peripohjalaisen on tätä vaikea ymmärtää: miksi ihmeessä SUOMESSA EI VOIDA PUHUA SUOMEA?????? Silti suurin osa laihialaisista päätyy Vaasaan, koska ”onhan tuo laihia aika peräpönde”…

Jos olet jo täysi-ikäistynyt, eikä sinun tarvitse enää hengailla kirkolla pussikaljalla, suosittelen yöelämään Laihian ainoaa oikeaa klubia Hotelli-Ravintola Routen yhteydessä:  Kantri Ansa-Oivaa. Eli kotoisasti ihan vain Routea tai Rotea. Klubilta löydät pääasiassa keski-iän ylittäneitä vanhoja miehiä ja toisaalta vastapainona juuri 18 vuotta täyttäneitä tyttöjä. Välimuotoja näistä ihmisistä näkee hyvin minimaalisesti. DJ soittaa aina kaikki biisit, joita pyydät ja tanssilaittialle mahtuu noin 10 ihmistä.

Kun siis olet syystä tai toisesta matkustamassa Vaasaan ja menet hyvin todennäköisesti Laihian läpi, älä tyydy vain ihailemaan kauniita maisemia auton ikkunasta; pysäytä auto (minne tahansa, se on ilmaista) ja tee vaikka parin tunnin retki tuohon sivistyksen kehtoon. Käy ihailemassa vaikkapa Laihian jokea tai pulkkamäkeä, jossa laskeminen on ehdottomasti kiellettyä. Et tule katumaan päätöstäsi!

laihian_kunnan_pulkkamaki

Vinkki: jos haluat säilyttää silmäsi mustelmattomina, muista, että Laihia taipuu LaihiaLLa, ei LaihiaSSA!!!

 

Kuva Laihian kyltistä, Santeri Viinamäki / Wikimedia Commons

loput kuvat googlen kuvahausta hakusanalla Laihia, anteeksi.

Olen 94-syntynyt, lukion jälkeen suoraan vieraaseen kaupunkiin yliopistoon lähtenyt tyttö. Alunperin kotoisin Suomen nuukimmasta kolkasta, Laihialta (sijaitsee muuten Vaasan vieressä, jos ei paikkakunta muuten sano mitään).

2 kommenttia

Jätä vastaus