Reissussa

Hola, ¿Qué tal?

Tekstin kirjoittamisen aloittamishetkellä olen istunut viisi tuntia Madridin lentokentällä kahvilassa, koska bussini Leóniin oli mitään ilmoittamatta peruttu. Muutama kuukasi Espanjassa vietetyn ajan jälkeen olen joutunut väistämättä tottumaan siihen, etteivät asiat välttämättä suju suunnitelmien mukaan.

Neljäs vuoteni yliopistolla alkoi aikaisemmista vuosista poiketen Espanjassa, tarkemmin kaupungissa nimeltä León. Espanja on varmasti monelle tuttu maa loistavien rantakohteiden myötä. Minulle oli alusta asti selvää, että en halua vaihtoon suurkaupunkiin enkä Kanarialle. Sen sijaan halusin päästä kokemaan elämää ns. ”oikeassa” espanjalaisessa kaupungissa. León on suurin piirtein Jyväskylän kokoinen kaupunki Pohjois-Espanjassa, jossa ei pyhiinvaeltajien ja vaihtareiden lisäksi juurikaan ulkomaalaisia näe. Pienemmässä kaupungissa asumisessa on omat positiiviset puolensa ja suosittelen ehdottomasti harkitsemaan vaihtokohdetta suurkaupunkien ulkopuolelta!

cursoPohdin pitkään vaihtokohdetta monen maan väliltä, ja lopulliseen päätökseen taisi vaikuttaa Espanjan miellyttävän lauhkea ilmasto. Ulkomailla asuessa kaikki ei ole aina kivaa, ja koti-ikävän hetkiä iskee väistämättä, mutta huonoinakin hetkinä, kuten nyt Madridin lentokentällä 10 tunnin matkustamisen jälkeen tietämättä milloin pääsee kotiin, voi aina lohduttua sillä, että marraskuun puolivälissä mittarissa on edelleen 15 astetta lämmintä.

Olin entuudestaan tietoinen siitä, ettei englannin kielen osaamisen taso ole korkea Espanjassa, mutta hieman shokkina tuli se, etteivät monet vaihtaritkaan osaa englantia. Jos siis haluat kehittää oikeasti espanjan kielen taitoa, täällä siihen on hyvät mahdollisuudet. Ei-niin-hyvät espanjan taitoni pääsivät heti todellisen haasteen eteen lukukauden alkaessa, sillä yliopiston järjestämä orientaatioviikko vaihtareille oli espanjaksi. Orientaatio-ohjelma oli järjestetty espanjalaisella asenteella vailla turhaa organisointia ja pitäviä aikatauluja. Erityisen hämmentävää oli vierailu kaupungintalolla, jossa lehti- ja tv-kamerat pyörivät meidän mukana. Löysin oman kuvani myöhemmin paikallislehden sivuilta.

Kuten varmaan kaikki tietävät, Espanjassa alkoholi on halpaa ja baarit menevät kiinni silloin, kun ihmiset lähtevät pois. Plussana halvan bissen lisänä on erityisesti Leónissa vallitseva tapaskulttuuri. Juoman ohessa tarjotaan naposteltavaa, esimerkiksi wingsejä, perunatortilloja tai mustekalanrenkaita. Omaksi suosikikseni on kerennyt jo muodostua vegetapasravintola, josta alle kahdella eurolla saa lasin punaviiniä ja hummusta.

Opiskelu on pääsääntöisesti todella rentoa, riippuen toki omista kurssivalinnoista. Omalla kohdallani opiskelun suhteen olen mennyt sieltä missä aita on matalin. Alusta asti tarkoitukseni on ollut ottaa tämä syksy taukona kiireisestä, opiskelun ja työn täyteisestä arjesta Suomessa. Omien kurssieni perusteella yliopisto muistuttaa enemmän suomalaista lukiota. Perinteisien luentojen lisäksi kursseihin kuuluu ”tutorial”-tapaamiset, jolloin teemme esimerkiksi pienempiä ryhmätöitä. Jokaiseen kurssiin kuuluu 1-2 suurempaa ryhmätyötä, jotka ovat olleet opiskelussa työllistävin osuus. Ei tätä opiskelua kuitenkaan voi millään tavalla raskaaksi kuvailla.

heppa

Suomi ei ole maailman kartalla kovin tunnettu paikka. Olen huomannut monesti ihmisten hämmästyvän, kun kerron olevani Suomesta, ja erityisesti Euroopan ulkopuolelta tulevien silmissä Suomi tunnutaan näkevän hyvin eksoottisena paikkana. Ensimmäisestä päivästä lähtien minulta on kyselty olenko nähnyt revontulia. Yllättäenkin yleisin keskusteluaihe Suomeen liittyen on kauhistelu siitä, kuinka me pärjätään siellä kylmyydessä. Yritä siinä selittää, että kyllä kesällä Ruississa tarkeni shortseissa.

Viisasta ystävääni lainaten, en ole koskaan tuntenut oloani niin suomalaiseksi kuin ulkomailla asuessa. Oman suomalaisuuden tiedostaa parhaiten ollessaan jossain muualla kuin Suomessa, ja Finnish nigthmares-memet ovat saaneet aivan uuden merkityksensä. Aiemmin jo ulkomailla asuneena olin varautunut vieraassa kulttuurissa elämisen tuomiin vastoinkäymisiin, mutta kyllä se kulttuurishokki minullekin alkuhuuman jälkeen iski vasten kasvoja. Vaihtarina luonnollisesti viettää suurimman osan ajasta muiden vaihtareiden kanssa, ja ikävien fiiliksien keskellä on lohdullista, kun ympärillä olevat kaverit käyvät samoja fiiliksiä läpi

Tähän tekstiin olisin voinut kirjoittaa niin paljon lisääkin. Olen ollut Espanjassa vain kolmisen kuukautta, mutta tuntuu, että kerrottavaa olisi vuoden ajalta. En haluaisi kirjottaa kliseitä ja latteuksia, mutta ulkomaille muutto, lyhemmäksikin aikaa, on kasvattava kokemus ja avartaa maailmankuvan aivan uudelle levelille. Jos on tilaisuus lähteä vaihtoon, kannattaa ehdottomasti hyödyntää se! En tiedä, missä muualla olisin voinut saada näin kansainvälisen ystäväporukan kuin vaihtarina ollessa <3

Saludos, Lotta

 

 praga

Treffattiin samaan aikaan vaihdossa olevien suomikavereiden kanssa aluksi Prahassa, ja siitä matka jatkui Muncheniin. Suosittelen varmistamaan ajoissa oletko oikealla bussipysäkillä. Vahvasti omaksuttu espanjalainen ”ei meillä ole mitään kiirettä”-asenteeni oli koetuksella, kun viisi minuuttia ennen bussin lähtöä piti keksiä keino ylittää ruuhka-aikaan 5-kaistainen valtatie päästäkseen oikeaan bussiin.

Yksi kommentti

  • Jori

    Hyvin sanottu kyllä tuo ”en ole koskaan tuntenut oloani niin suomalaiseksi kuin ulkomailla asuessa. Oman suomalaisuuden tiedostaa parhaiten ollessaan jossain muualla kuin Suomessa, ja Finnish nigthmares-memet ovat saaneet aivan uuden merkityksensä.”

    Saman oon huomannu täällä Prahassa ja stereotypioita on aika paljon Suomesta, mutta onhan niissä toki perää. Esim Suomi on tosi kylmä maa, mutta myös tosi kuuma kesällä eikä Finnish Summer ole se +12 vain. Tai ihmiset sellaisia kuin Matti niissä FB:n kuvissa, mutta toisaalta tunnistan itseni niistä liiankin usein ja hauskaa, että niin tunnistaa moni kollegoistakin. Suomalaisia myös voidaan joskus pitää tylynä tai juroina, mutta itseasiassa suomalaiset on hyvinkin kohteliaita, ystävällisiä ja vieraanvaraisiaverrattuna esimerkiksi tsekkeihin.

Jätä vastaus