Reissussa

Pörssiläisenä maailmalla

Vaellettuani Nepalissa Sagarmathan kansallispuistossa Mount Everest Base Camp -reitillä kahdeksattatoista päivää ja seuraavan päivän ollessa viimeinen vaelluspäiväni tapasin stereotyyppisen amerikkalaispariskunnan. Itse olin jo tässä vaiheessa suuresti kunnon levon ja suihkun tarpeessa, kun edellisestä täysvartalosuihkusta oli ehtinyt vierähtää jo lähes 3 viikkoa. Ymmärrettävästä syystä en jaksanut innostua tämän miespuolisen jenkin jokaisesta awesome-hetkestään. Hän totesi kuitenkin myöhemmin kuinka hänen ystävät eivät ymmärrä, miksi hän matkustaa. Hän jatkoi juttuaan kliseisesti kuinka hänen mielestään on täysin järjetöntä jättää matkustamatta, kun siihen on annettu meille mahdollisuus. Tästä olin hänen kanssa 100% samaa mieltä! Matkustaminen kannattaa aina, varsinkin kun siihen on annettu meille mahdollisuus!

 

FullSizeRender– Viimeisen vaelluspäivän tuntee koko kehossa!

 

Milloin opiskelija voi lähteä tallaamaan?

Opintoja voi suorittaa esimerkiksi enemmän fuksivuonna (vuosina), joten kandin jälkeen on hyvä tuuletella hetki ensimmäistä merkkipaalua  ja lähteä tutustumaan maailmaan. Monet pakkaavat laukun myös äärettömän pitkiinä joulunpyhinä, milloin on hyvä tuhlata kesän säästöt. Muistathan pitää silmällä, että lentäminen on kuitenkin kalleimmillaan 15.12.-15.1. välisenä aikana.

 

Mihin lähteä?

Mihin vaan. Välillä on hyvä myös lähteä oman mukavuusalueen ulkopuolelle ja valita reissukohdetta edes osaksi reissua sen mukaan. Ennen matkaan lähtemistä on hyvä kelata kuinka matkasta voisi saada mahdollisimman paljon irti. Valitako Balin rannat, jotka tulee muistamaan hyvänä lomana seuraavat viisi vuotta vai Myanmarin Baganin temppelit, mitkä juurtuvat syvälle muistilokeroihin loppuiäksi?

Meikäläinen päätti valita tälle reissulle oikeen kunnon kolmannen maailman kimaran. Suosikkeina Aasiasta Myanmar eli entinen Burma, Nepal ja Intia. Piipahdin myös Malesiassa rannalla lomailemassa. Lensin aluksi Suomesta monesti halvempaan vaihtoehtoon Aasiassa, eli Bangkokiin, missä ehdin myös pari päivää viettää. Euroopan osuudeksi valikoitu kavereiden vaihtokohteet Saksassa, Itävallassa, sekä kruununa H14 kesäkaronkka Italiassa! Monipuolisuus kunniaan!

 

FullSizeRender (1)        – Baganista löytyy toinen toistaan uskomattomampia temppeleitä

 

Practice what you preach

Omalle epämukavuusalueelle saavuin Intiassa. Vaikka Aasiaa olen nähnyt jo hyvän määrän, iski Intia täysin vasten kasvojani. Yhtenä monista meille oudoista seikoista Intiassa voisin mainita seuraavan, näitä outoja seikkoja olisi miljoona ja yksi kerrottavana mutta aloitetaan yhdestä: Olin pyhän Ganges-joen varrella Varanasissa ja näin kuinka paikalliset miehet puhdistavat ihmisten pääkalloja hiekassa. Tämä oli tärkeä pyhä rituaali miehille ja vainajalle. Gangesin ympärillä ruumiit yleensä poltetaan näkyvillä paikoilla ja tuhka lasketaan myöhemmin jokeen. Kuitenkaan seuraavia kuolonuhreja ei polteta: raskaana olevia naisia, lapsia, pyhiä miehiä, spitaalisia, tai käärmeen puremaan kuolleita. Heidät sidotaan painaviin kiviin ja upotetaan kuoleman jälkeen Gangesin pohjaan. Pääkallot mitä edessäni näin olikin hyvin pienikokoisia. Länkkäritallaajan korviin ja silmiin tälläinen iskeytyy isosti enemmän kuin yksittäinen kylmä Bingtang Kutabeachilla. Varanasissa pääsee näkemään meidän mittapuulla tästä vielä huomattavasti pitemmälle vietyjä rituaaleja mutta tämä riitti minulle.

 

DCIM104GOPROGOPR4496.– Pyhät miehet työssään

 

Miten opiskelija voi rahoittaa reissut?

”I’m just a poor student” – mitä useammin tämän tästä mietin, kuinka tämä, jos mikään ei pidä paikkaansa. On kuitenkin totta, että olemme Suomessa varsin pienituloisia mutta maailman mittapuussa äärimmäisen rikkaita. Intian yöjunassa yli 50-vuotias mies kysyi minulta, että mitä teen työkseni, kun olin aikaisemmin kertonut käyneeni jo viidessä maassa siinä vaiheessa reissuani. Kerroin tietystikin rehellisesti, että olen opiskelija. Hänen ja ilmeisesti lopulta myös omaksi ihmetykseni, oli minunkin vaikea uskoa sanomaani todeksi. Kuinka on mahdollista, että olin käynyt jo viidessä maassa ja matkustin keskellä Intiaa, kun olen opiskelija? Suomessa me opiskelijat voimme kuitenkin saada tilillemme vuodessa oivan summan rahaa säästöön. Tässä vähän kauppatieteilijöille rakkaita lukuja. Tukikuukausista vuodessa kertyy tilille n. 4500€ riippuen opiskelujen aloitusvuodesta. Tulorajat alkavat paukkua vasta 11850€ kohdalla, mitä voi kerryttää osa-aikatöillä ja kesätöillä. Lainaakin meille annetaan joka vuosi 3600€. BOOM! Reissukassa on valmis. Näin yksinkertaista se on. Omien kulutustottumuksien muuttaminen onkin haastavimpia asioita säästöjä tehdessä. Se onnistuu kuitenkin, kun vaikkapa aloittaa vähentämällä Escissä pyörimistä. Tai nauttimalla ainoastaan Bisonin erikoisia siellä. Pian voitkin aloittaa lentojen varaamisen.

 

Mitä maailmalta oppii?

Kaiken mitä luentosaleista ei opi.  Itsensä tuntemista, kulttuurien eroja, kielitaitoa, minglausta ja elintärkeitä kansainvälistymistaitoja. Keskustelutaidot kehittyvät huomaamatta käytyäsi keskusteluja kauppislaisten kanssa niin Saksasta, Israelista ja Pohjois-Amerikasta, muutaman mainitakseni. Puhumattakaan muiden alojen edustajista. Samalla huomaa kuinka oma ihmistuntemus onkaan ottanut suuria harppauksia eteenpäin.

 

Maailma avaa silmät.

Maailmalla näkee myös ehdottomasti sen rajut puolet. Sosiaaliturva loistaa poissaolollaan mitä suuremmin, eikä lukutaitoakaan voi pitää itsestäänselvyytenä. Niin kliseistä kuin se onkaan, köyhyydestä huolimatta elämä ei ole aina täyttä kurjuutta. Nepalin vuoden 2014 maanjäristyksissä todella moni tapaavistani paikallisista menetti läheisiään ja kotinsa, mutta hyvän korttipelin äärellä tällaiset murheet unohtuivat ainakin hetkeksi. Toivo huomiseen parani peli kerrallaan.

 

Harmikseni näinkin pitkään julkaisuun en saanut kirjattua kuin muutaman keskiverron tarinan. Suosittelenkin vahvasti lähtemään seikkailuun etsimään parempia tarinoita kerrottavaksi. Maailma nimittäin pursuaa niitä! Nämä seikkailut voivat viedä sinut esimerkiksi maailman korkeimman vuoren juurelle, missä edelleen Jalmari maistuu vähintäänkin yhtä hyvältä kuin Bran loungessa.

 

DCIM104GOPROG2184314.– Myös ilma oli leikattua!

 

Nautin kuitenkin vielä oman elämäni julkkiksena olemisesta muutaman päivän Intiassa. Tämän päivän kuvasaldon jäädessä vaatimattomaan kolmeen selfieen ennen Eurooppaan ja tavikseksi palaamista. Käyttäkää teille annettu mahdollisuus hyväksi ja alkakaa tutustumaan maailmaan, mikä meille on annettu. Täällä oppii arvostamaan kotipohjolaa aivan eri vinkkelistä ja aina täältä voi Pörssin kekkereihin palata, ne ei ole katoamassa mihinkään!

 

Reissuterveisin,

Juho-Tuomas

Yksi kommentti

Jätä vastaus