HAKIJALLE

Vinkkejä pääsykokeisiin lukemiseen

Abeilla ylioppilaskirjoitukset ovat vasta takana, mutta kenties vielä vaativampi lukuprojekti vasta alussa. Osa taas on saattanut aloittaa pääsykokeisiin valmistautumisen jo aikaisemmin ja nyt alkaakin olla pikkuhiljaa loppukirin paikka. Tähän postaukseen olemme keränneet ABIcrew:n sekä kauppakorkeakoulun opiskelijalähettilään vinkkejä, joista voi olla hyötyä, jos lukeminen tuntuu tökkivän. Huomio jo kauppakorkeakoulussa opiskelevat; näitä vinkkejä voi hyödyntää myös tenttiin lukemiseen, jos sekin tuntuu tökkivän erityisesti nyt loppukeväästä 😉

Näitä vinkkejä voi hyödyntää myös tentteihin lukemiseen!

1. Tee lukusuunnitelma. Aikatauluta selkeästi, mitä asioita opiskelet minäkin päivänä ja noudata sitä.  Voit myös merkata aina päivän päätteeksi ylös lukemasi tunnit.

2. Pidä kiinni säännöllisestä elämänrytmistä. Syö 3-4 tunnin välein ja nuku riittävästi. Päivittäiset rutiinit ruokailun ja unen suhteen auttavat tekemään myös lukemisesta rutiinia.

3. Pidä huolta, että teet päivittäin jotakin rentouttavaa ja palauttavaa, joka pitää mielen virkeänä ja tukee jaksamista. Jollekin se voi olla liikuntaa, jollekin kulttuuri- tai musiikkiharrastuksia ja jollekin ystävien tapaamista. Vaikka lukemiseen tuleekin käyttää paljon aikaa, täytyy olla muutakin elämää.

4. Noin puolen tunnin välein kannattaa pitää vaikkapa minuutin kestoinen taukojumppa. Nouse ylös, jaloittele hieman, pyörittele hartioita – aineenvaihdunta pysyy paremmin yllä ja aivotkin toimivat tehokkaammin!

5. Pidä myös päiviä, jolloin et lue ollenkaan, vaikkapa kerran viikossa tai parissa. Näin saat ajatuksiasi välillä pois kirjoista ja vapaapäivän jälkeen jaksat taas paremmin lukea. Muista kuitenkin, ettet anna yhden päivän venähtää pidemmäksi lomailuksi.

6. Jokainen meistä oppii eri tavalla. Yhdelle toimii muistiinpanojen kirjoittaminen, toiselle alleviivaaminen kirjasta ja kolmannelle erilaisten ajatuskarttojen piirtäminen. Tunne itsesi ja oma tapasi oppia, ja hyödynnä sitä opiskellessasi. Esimerkiksi muistiinpanojen kirjoittaminen auttaa jäsentämään tietoa itselleen selkeämmäksi ja yhdistelemään asioita toisiinsa. Lisäksi kirjaa ei välttämättä tarvitse enää lukea niin paljoa, jos muistiinpanot ovat hyvät.

7. Muista, että pääsykoe perustuu vain ja ainoastaan pääsykoekirjoihin (+talousmatematiikkaan). Ei siis kannata välttämättä opiskella asiaa kirjojen ulkopuolelta, jotta se ei turhaan sekoita. Toki joskus esimerkiksi vaikeiden termien googlaaminen voi olla hyvä idea.

8. Hanki käsiisi pääsykoekysymyksiä. Pääsykokeessa auttaa todella paljon, että on jo aikaisemmin tutustunut kysymystyyppeihin ja harjoitellut monivalintaan vastaamista. Kauppatieteet.fi nettisivulta löytyvät aikaisempien vuosien pääsykokeet vastauksineen.

9. Tee myös erilaisia tehtäviä. Pelkkä lukeminen voi olla puuduttavaa ja lisäksi tehtävissä pääset soveltamaan oppimaasi. Juuri tätä testataan myös pääsykokeissa. Voit myös esimerkiksi tehdä muistikortteja, joiden avulla opettelet tärkeitä termejä tai vaikkapa kehittää muistipelin kaverin kanssa.

10. Pidä motivaatio yllä! Seuraa kauppakorkeakouluja, ainejärjestöjä ja opiskelijoita sosiaalisessa mediassa, lueskele ainejärjestöjen nettisivuja ja blogeja, tutki kurssien sisältöjä ja työllistymismahdollisuuksia, käy tutustumassa yliopistolla… Kun pääsee kurkkaamaan opiskelijaelämään, haluaa varmasti mukaan. Käy siis seuraamassa Instagramissa ja Snapchatissa ABIcrew_JSBE!

11. Etsi paikka, jossa saat keskittyä täysillä lukemiseen. Jollekin sopii kotona lukeminen, mutta osalle on parempi lähteä kirjastolle puurtamaan.

12. Jätä puhelin toiseen huoneeseen. Ihan oikeasti.

13. Yhdessä lukeminen motivoi ja auttaa oppimisessa! Ehkäpä kaveri osaa selittää sinulle asioita paremmin kuin kirja ja heikkoina hetkinä toisen tsemppi ja vertaistuki ovat todella arvokkaita.

14. Ennen kaikkea, ole valmis tekemään tosissasi töitä. Iso osa opiskelijoistamme on lukenut pääsykokeisiin 2-5 kuukauden ajan 6-8 tuntia päivässä. Kun priorisoi lukemisen muutaman kuukauden ajan kaiken muun edelle, voi todella odottaa loistavia tuloksia.

Tässä vielä ABIcrew:n kapteenin Katariinan tunnelmia pääsykoekeväältä:

“Aloitin lukemisen samaan aikaan, kun ylioppilaskirjoitukset olivat ohi. Itselläni tosin kirjoitukset olivat takanapäin jo vuosi sitten ja kuluva vuosi kului historiaa opiskellessa yliopistolla. Edellisenä keväänä kirjoitusten jälkeen olin hakenut oikeustieteelliseen, joten pääsykokeisiin lukeminen oli jo jonkin verran tuttua. Siitä keväästä kuitenkin opin, että lukemisen todella pitää olla kevään päätyö ja siihen pitää satsata tosissaan, mikäli haluaa korkeakouluun sisään. Päätin siis jättää historian kurssit loppukeväästä kokonaan, jotta aikaa lukemiselle riittäisi. Yritin myös ottaa töitä mahdollisimman vähän, sillä lukemisesta tuli päätyö. Toisaalta silloin tällöin töissä käyminen toi kaivattua vaihtelua arkeen ja auttoi saamaan ajatuksia välillä pois pääsykoekirjoista. Itse koin myös urheilun ja kaverien tapaamisen hyvänä keinona rentoutua lukemisen välissä. Puhelimen käyttö tuntui välillä keskeyttävän lukemisen liian usein, joten loppukeväästä jopa poistin muun muassa Instagramin hetkeksi kokonaan.

Pyrin lukemaan päivässä noin 6-8 tuntia. Joinakin päivinä lukutunteja tuli vähän vähemmän, mutta korvasin ne lukemalla muina päivinä pitempään. Aikatauluttaminen auttoi minua pysymään hyvässä rytmissä. Luin suurimmaksi osaksi kirjastolla, sillä kotona tuntui, että oli koko ajan jotain muuta tehtävää ja lukeminen keskeytyi jatkuvasti. Kirjastolla motivoi se, kun näin muiden opiskelijoiden lukevan. Päivät olivat toki pitkiä ja puuduttavia, mutta asennoiduin lukemiseen niin, että se on nyt minun työni ja töitä todella täytyy tehdä, jos haluan saavuttaa tavoitteeni. Korkea motivaatio auttoi lukemisessa ehdottomasti eniten. Olin päättänyt, että tämän kevään jälkeen en muuten enää pääsykokeisiin lue, joten nyt oli pistettävä kaikki peliin. Oli hiukan masentavaa katsoa, kun muut opiskelijat viettivät viikon vappua ja osa siirtyi pian sen jälkeen jo kesälomalle, mutta jälkeenpäin voin sanoa, että kannatti todella käyttää koko tuo aika lukemiseen. Vappua ehtii kyllä viettää vielä moneen otteeseen. Viimeiset viikot sain tsempattua ajattelemalla edessä siintävää kesälomaa sekä sitä, että jos nyt tekisin kaikkeeni, niin voin olla itse pääsykokeen jälkeen hyvillä fiiliksillä.

Tämä kevät on vain pienen pieni osa elämästänne ja pian lukeminen on jo ohi!

Yhteensä luin kirjat ainakin kuusi kertaa läpi. Tein myös paljon tehtäviä, sillä koin niiden auttavan asioiden ymmärtämisessä ja lisäksi ne toivat mukavaa vaihtelua lukemiseen. Vaihtelin myös päivän aikana luettavaa kirjaa ja aihetta, jotta lukemisessa säilyi edes jonkinlainen mielenkiinto yllä.

Kauppakorkeakouluun pääsemiseen ei ole mitään kikkaa tai oikotietä, vaan se vaatii vain paljon työtä. Hurjan paljon tsemppiä kaikille pääsykokeisiin lukeville! Koittakaa jaksaa nyt panostaa täysillä, tämä kevät on vain pienen pieni osa elämästänne ja lukeminen on jo pian ohi. Voin luvata, että paikka kauppakorkeakoulussa ja opiskelijaelämä todella on kaiken sen puurtamisen arvoista! ”

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun opiskelijoista koostuva abitiimi. Yhteystiedot: abicrew@porssiry.fi

Jätä vastaus