Tapahtumat

Vuosijuhliin pukeutuminen

Pian koittaa taas juhlan hetki Pörssille. Perjantaina 6.11. vietetään ainejärjestön 47:ttä vuosijuhlaa perinteisin ja asiaan kuuluvin menoin. Osansa illan loistosta ja tunnelmasta luo juhlavieraiden pukeutuminen. Iltajuhlan pukukoodina on tumma puku tai frakki, minkä noudattamisesta annetaan vuosijuhlien sivuilla hyvät ohjeet (linkki alla). Tästä huomimatta juhla-asun valitseminen voi olla hankalaa ja valintojen keskellä saattaa huomata olevansa melko hukassa. Kysyin ammattilaisten vinkkejä niin miesten kuin naistenkin juhla-asun valintaan. Asiantuntijoina olivat miesten pukeutumisessa Hanna Alanen ja naisten pukeutumisessa Petra Sjöblom Jyväskylän Haloselta.

MIEHET

Tärkein asia pukua ostaessa on huomioida, mihin tarkoitukseen pukua ostetaan. Väri, mutta myös materiaali, tulisi erityisesti valita käyttötarkoituksen mukaan. Tumma puku tarkoittaa usein mustaa tai tummansinistä pukua. Materiaalina kangas, jossa on mukana villaa, hengittää paremmin. Kangas ilman villaa on hyvin hiostava. Juhlapukeutumisessa kauluspaidan tulisi olla aina pitkähihainen ja mielellään valkoinen.

Puvun ostossa on hyvä olla ammattitaitoinen myyjä katsomassa puvun istuvuutta, sillä todella usein pukuihin joudutaan tekemään pieni korjauksia. Monesti virhe tulee siinä, että puvun takin hihat ovat liian pitkät eikä kauluspaidan hihan suu jää ollenkaan näkyviin. Myös housujen lahkeen mitta on hyvä katsoa oikean pituiseksi. Nämä yksityiskohdat tuntuvat pieniltä asioilta, mutta niillä on suuri vaikutus loppulliseen vaikutelmaan.

Tällä hetkellä trendikäs puku on yksivärinen ja  sen takki on varustettu kahdella napilla ja takana tuplahalkiolla. Puvun housut ovat kapeat. Asiantuntijamme tosin muistuttaa, että jokaisen henkilön kohdalla on tärkeää katsoa, millaiset housut juuri hänelle sopivat. Tällä hetkellä trendikkäät juhlakengät ovat ruskeat tai mustat nahkakengät. Yleisesti olisi toivottavaa, että kengät ja vyö olisivat samaa värimaailmaa.

Persoonallisuutta miehen juhla-asuun voi tuoda erilaisilla taskuliinoilla ja ne saavatkin rohkeasti poiketa solmiosta. Kivaa vaihtelua pukuun saa valitsemalla rusetin solmion sijaan.

Halonen_170815_005_17223

 

NAISET

Juhlan pukeutumissääntö naisille määräytyy miehen pukeutumisen mukaan, ja pukeutumissäännön ollessa tumma puku tai frakki tarkoittaa tämä naisille iltapukua. Vuosijuhlien omilla sivuilla on määritelty tarkemmin iltapuvun ja sen asusteiden sääntöjä, joita tulisi noudattaa Pörssin vuosijuhlissa (linkki alla).

Iltapukua valitessa on tärkeää huomioida puvun istuvuus ja väri sen käyttötarkoituksen sekä myös juhlapaikan ja muiden puitteiden osalta. Yleisimpiä virheitä iltapuvun osalta on valita liian pieni koko, liian pitkä helma tai huonosti istuva puku.  Asiantuntijamme muistuttaa, että juhlavaatetta tulisi myös kantaa kauniisti ja ryhdikkäästi. Hihattoman puvun kanssa tulisi olla mukana olkapäät peittävä huivi.

Erityisesti naisten juhlapukeutumisessa on olennaista alusvaatteet. Niiden saumat, väri tai pinta ei saisi näkyä juhlavaatteen läpi. Erinomainen valinta on muotoileva alusvaate, joka piilottaa saumat ja korostaa vartalon parhaita puolia. Oikein valittujen alusvaatteiden avulla yksinkertainenkin asu näyttää hyvin istuvalta ja ryhdikkäältä, jolloin se on helppo stailata koruilla ja muilla asusteilla kauniiksi kokonaisuudeksi.

Persoonallisuutta naisten juhlapukeutumiseen voi tuoda värillä tai leikkauksella. On hyvä huomata, että iltapuvun helman muotoa voi muokata tyllillä. Eri vartalotyypeille sopivat erilaiset leikkaukset ja myös värin valinnassa ammattilaisen apu voi olla paikallaan. Iltapuku on pieni sijoitus, ja asiantuntevan myyjän apu ostotilanteessa on korvaamaton.

Tällä hetkellä naisten juhlapukeutumisen nouseva trendi on pitsi eri sävyissä, ja varsinkin musta väri on voimakas trendi. Kulta ja hopea kankaissa on myös vahvasti esillä. Clutch-laukut jatkavat suosiotaan. Tällä hetkellä muodikasta on myös ”less is more” eli yksinkertaista asua korostetaan asusteilla kuten koruilla, laukuilla ja kengillä hillitysti.

Halonen_170815_014_17232

Asiantuntijoiden vinkit opiskelijoille juhla-asun valintaan

  1. Ostaessasi juhla-asua valitse sellainen, jota voit käyttää eritilaisuuksissa asustamalla sen eritavoin.
  2. Muista ryhti! Kauniskaan asu tai hieno puku ei näytä hyvältä, jos sitä ei kanna ryhdikkäästi.
  3. Yhtä tärkeää kuin juhlavaate on juhlamieli.

Tyylikkään juhlapukeutumisen periaatteita on, että asu ei näytä lainavaatteelta tai ole liian provosoiva juhlaa kohtaan. Asuvalinnalla tulisikin kunnioittaa juhlan järjestäjää ja muita vieraita. Lisäksi muistamisen arvoista on, että myös juhla-asun voi olla päällä mukava. Jos asu tuntuu epämukavalta, se näkyy ulospäin. Mikäli olet osallistumassa juhlaan pariskuntana, pukeutumisenne olisi hyvä sopia joiltain osin yhteen.

Lisätietoja juhlasta sekä etiketistä löydät osoitteesta www.porssiry.fi/vuosijuhlat

Veljekset Halonen Oy

Halonen on trendikäs ja uusiutuva, suomalainen yritys, joka aloitti toimintansa 1932. Halosella on 19 myymälää Suomessa ja työllistää n. 450 kaupan alan ammattilaista ja asiantuntijaa.

Kaikissa myymälöissä on naisten, miesten ja jalkineosastot, joilla kaikilla myydään tuotemerkkien parhaimmistoa. Suurimmassa osassa myymälöitä on osasto myös lapsille. ZIP -osastot on suunniteltu nuorille ja nuorekkaille kuluttajille ja sport -osastoilla myydään tuotteita liikuntaan ja varsinkin retkeilyyn. Myymälöiden tuotemerkit on valittu ajatellen laatutasoa, istuvuutta ja hinta-laatu -suhdetta huomioiden eri-ikäiset ja -kokoiset asiakkaat.

Haloselta löytyy ammattitaitoista henkilökuntaa auttamaan arjen ja juhlan pukeutumisessa.

Halosen nettisivut http://www.halonen.net/

HALONEN-logo_www-os_POS&NEG

Syksystä 2013 asti olen voinut kutsua itseäni kauppatieteiden ylioppilaaksi ja silloin alkoi myös urani pörssiläisenä. Kovin monta vuotta sitten olin tuore ylioppilas Etelä-Karjalassa. Ylioppilaslakkiini olen saanut pari tahraa matkalla, mutta niillä on tarinansa.

Jätä vastaus