HAKIJALLE

Vinkkejä pääsykoepäivään

 

Pääsykoepäivä on monelle suuri ja jännittävä päivä, jossa pääsee vihdoin näyttämään kaiken osaamisensa ja tavoittelemaan opiskelupaikkaa kauppakorkeakoulussa. Jännitykselle ei kuitenkaan kannata antaa valtaa, vaan kannattaa suhtautua kokeeseen rennolla, mutta päättäväisellä asenteella. Hakijoita on paljon, mutta jos pääsykokeeseen on lukenut ahkerasti ja tehnyt töitä kunnolla, se varmasti palkitaan. Pääsykokeen jälkeen on lupa nauttia kesästä ja jäädä odottamaan tuloksia. Parhaassa tapauksessa pääset viettämään syksyllä elämäsi parasta aikaa Jyväskylän kauppakorkeakoulussa!

Abicrew on koonnut muutamia tärkeitä asioita ja vinkkejä pääsykokeeseen liittyen, jotka kannattaa ottaa huomioon. Toivotamme myös kaikille hakijoille hurjasti tsemppiä ja onnea pääsykokeisiin, hyvin se menee! 🙂

Ennen koetta:

 • Tee pääsykoetta edeltävänä päivänä jotakin, mistä nautit: ole ystävien kanssa, urheile, ulkoile… Näin saat ajatuksia pois kokeesta ja rentoudut. Viimeisenä päivänä ei paniikkilukeminen kannata, työ on tässä vaiheessa jo tehty!
 • Vietä yö jossakin, missä saat varmasti nukuttua kunnolla. Jos asut kaukana pääsykoekaupungista, kannattaa hankkia yöpaikka lähempää, jotta voi viettää aamun nukkuen eikä matkustaen.
 • Syö runsas aamupala, josta saat paljon energiaa usean tunnin rutistukseen. Muista kuitu ja proteiini, jotka pitävät energiatasot ylhäällä ja nälän poissa usean tunnin ajan!
 • Älä juo kauheasti kahvia, ettei tarvitse juosta vessassa kokeen aikana.
 • Ole ajoissa paikalla!
 • Luota itseesi. Olet tehnyt paljon töitä ja osaat varmasti paljon. Nyt pääset näyttämään taitosi pääsykokeessa. Hyvällä ja itsevarmalla fiiliksellä saat itsestäsi paljon irti.

Kokeen aikana

 • Lue kysymykset ja vastausvaihtoehdot erittäin huolellisesti. Erityisen tärkeää on kiinnittää huomiota, kysytäänkö tehtävässä ”Mikä seuraavista on” vai ”Mikä seuraavista ei ole”. Ole tarkka, sillä huolimattomuuden takia ei ole kiva menettää pisteitä.
 • Silmäile aluksi koetta, jotta saat kokonaiskuvan siitä. Samalla voit myös hieman pohtia, kuinka paljon käytät aikaa mihinkin tehtävään.
 • Yhteen tehtävään ei kannata jumittua liian pitkäksi aikaa. Tärkeää on, että aika riittää koko kokeen läpikäymiseen. Ensiksi kannattaa kerätä helpot pisteet, vaikeisiin tehtäviin voi palata myöhemmin uudelleen.
 • Kun vääristä vastauksista menee miinuspisteitä, täytyy olla todella varma siitä, mihin kysymyksiin ylipäätään vastaa. Laskeskele, mitkä vastauksistasi ovat varmasti oikein ja mitkä ovat hieman epävarmoja. Tämän perusteella on helpompi päättää, minkä kysymyksen kohdalla ottaa riskin ja mihin jättää suosiolla vastaamatta.
 • Siirrä vastaukset viralliselle vastauspaperille vasta lopuksi. Tee merkintöjä ensin kysymyspaperiin (esim. merkitse rastilla ne vaihtoehdot, joiden välillä pohdit ja ympyröi ne, mistä olet varma) tai suttupaperille.
 • Seuraa kelloa. Pidä huolta, että aika riittää kaikkiin kysymyksiin vastaamiseen sekä tarkistamiseen.
 • Tarkista, tarkista ja tarkista. Koesalista ei ole mikään kiire pois ennen koeajan loppua, joten käy vastauksesi läpi useampaan kertaan. Tarkista etenkin se, että olet merkannut vastauslomakkeeseen juurikin sen kirjaimen, mikä oli tarkoitus.

Kokeen jälkeen

 • Älä vertaile vastauksiasi kaverin kanssa. Se ei johda kuin turhaan spekulointiin ja ahdistukseen. (Terveisin Kata, joka oli ihan maassa koko pääsykoepäivän juurikin tästä syystä ja lopulta pääsi hyvillä pisteillä sisään, samoin kuin kaveri). Älä myöskään käy lukemassa netistä tai sosiaalisesta mediasta keskusteluja pääsykokeeseen liittyen.
 • Jos tuntuu, että pääsykoe on mennyt huonosti, se ei ole maailmanloppu. Ensi vuonna voi yrittää uudestaan. Vastauksia ei kuitenkaan kannata spekuloida ennen kuin lopulliset tulokset tulevat!
 • Palkitse itsesi. Olet tehnyt todella kovan työn lukiessasi pääsykokeisiin ja vihdoin ne ovat ohi. Näe ystäviäsi, käy syömässä jotakin hyvää, osallistu pääsykoebileisiin. Nauti!

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun opiskelijoista koostuva abitiimi. Yhteystiedot: abicrew@porssiry.fi

Jätä vastaus