Reissussa

Vaihtokohteena Hong Kong

Nĭ hăo! Terveisiä Hong Kongista. Kun aloin ottaa selvää tästä paikasta, selvisi minulle pian, että suurin osa asukkaista puhuukin kantoninkiinaa, eikä mandariinikiinaa. Eli oikeastaan ainoaa osaamaani kiinankielistä sanaa ei voi täällä edes käyttää… Se ei onneksi haittaa, sillä toinen virallinen kieli on englanti ja sillä on pärjännyt pitkälle.

Olen Katariina, 3. vuoden johtamisen opiskelija ja parhaillaan vaihdossa Hong Kongissa. Olin aina ajatellut, että haluan yliopistovaihtoon. Pitkään oli kuitenkin epävarmaa, että toteutuuko vaihto ja lähdenkö minnekään. Olenkin nyt todella kiitollinen, että pääsin lähtemään, sillä olen ehtinyt jo parissa kuukaudessa saamaan ison kasan unohtumattomia kokemuksia. Nyt kun vaihtojaksoa on jo puolet takana ja Suomen päässä on edelleen vaihtohaku auki, haluan jakaa hiukan kokemuksia Hong Kongista vaihtokohteena ja samalla kannustaa teitä lukijoitakin hakemaan vaihtoon.

Mikä Hong Kong?

Kaikki ovat varmasti kuulleet Hong Kongista, Kiinan erityishallintoalueesta. Hong Kongilla on melko korkea autonomia ja sillä on esimerkiksi oma valuutta. Hong Kong tunnetaan muun muassa todella merkittävänä kansainvälisen talouden keskuksena.  Kaupunki kuului Iso-Britannialle vuoteen 1997 asti, eli nyt on menossa 20. juhlavuosi. Brittivallan jäännöksiä on aika paljon nähtävissä, esimerkkeinä englantilaiset paikannimet sekä vasemmanpuoleinen liikenne. Itselleni tuli moni asia yllätyksenä Hong Kongista. Melkein kaikki seikat ovat olleet onneksi positiivisia, kuten esimerkiksi se, että tämä on yksi mailman turvallisimmista kaupungeista ja kaikkialla on todella siistiä.

Miksi Hong Kongiin?

Itse päädyin hakemaan Hong Kongiin pitkälti siksi, että halusin johonkin sellaiseen kohteeseen, mihin ei ehkä muuten tulisi lähdettyä ainakaan asumaan. Valinta oli aluksi aika vaikea, kun vaihtokohteita on vaikka millä mitalla, mutta juuri siksi halusinkin ohittaa “perinteisemmät” vaihtokohteet ja lähteä hiukan Eurooppaa kauemmaksi. Lisäksi koin Aasian ja Kiinan kiinnostavina alueina. Hong Kongissa pystyy opiskelemaan kokonaan englanniksi, mikä oli iso plussa. Lisäksi halusin oppia uutta kieltä. Ajattelin, että kiina voisi näyttää aika hyvältä CV:ssä, vaikka ei muutaman kuukauden opiskelun jälkeen vielä kauheasti tehdä bisnestä kiinaksi. Onneksi sen opiskelua voi jatkaa myöhemmin Jyväskylässä.

Hong Kongin hyviä puolia on ilmaston (+32 C ja kosteusprosentti päälle 50 on tuntunut välillä tosin lievästi sanottuna hiostavalta) lisäksi se, että tästä kaupungista ei tekeminen lopu. Vaihdon tullessa puoliväliin on meinannut iskeä suorastaan paniikki, sillä kaikkea ei meinaa edes ehtiä näkemään neljässä kuukaudessa. Hong Kong on muun muassa patikoijan paratiisi. Vaikka ei heti uskoisi, niin pienestä pinta-alasta suurin osa on luontoa. Suurkaupungin vilinää onkin mukava paeta välillä esimerkiksi yhdelle Hong Kongin saarista.

Pelkästään Hong Kongissa riittäisi nähtävää koko lukukaudeksi, mutta suurin osa vaihtareista matkustelee ympäri Aasiaa lentojen ollessa erittäin kohtuuhintaisia. Reissausta helpottaa se, että lukujärjestyksestä saa tehtyä aika helposti sellaisen, että ainakin yksi päivä viikosta on vapaa (osa vaihtareista on taktikoinut niin, että koulua on vain kahtena päivänä). Opiskelu ei muutenkaan Hong Kong Baptist University:ssä ole kovinkaan raskasta, riippuen toki hiukan valituista kursseista. Vaihtoyliopiston yksi hyvä puoli on myös se, että kaikille vaihto-opiskelijoille tarjotaan majoitus koulun asuntolasta. Asuntolan jaetut huoneet eivät ole kovin kummoisia, mutta ainakin vuokra on erittäin edullinen muuten melko kalliissa kaupungissa.

Lopuksi yksi iso plussa on se, että täällä (melkein) kaikki toimii. Julkinen liikenne on huippuluokkaa ja melkein kaikkialla (kaupoissa, ravintoloissa, missä vaan kulkuneuvossa) voi maksaa ladattavalla Octopus-kortilla. Lisäksi paikalliset ihmiset ovat todella avuliaita. Toki pieniltä turhautumisilta ei ole voinut välttyä. Englannilla ei esimerkiksi aina pärjää ihan niin hyvin kuin toivoisi ja voi sitä pettymystä, kun luulit tilanneesi herkullisen spagettiannoksen, mutta saatkin suunnilleen jotain sian kieltä..

Lopuksi haluan vielä kannustaa kaikkia kiinnostuneita hakemaan vaihtoon. Voin taata, ettet tule katumaan päätöstäsi. Voin ehdottoman lämpimästi suositella Hong Kongia, johon itse olen täysin ihastunut. Jos Aasia kiinnostaa, Hong Kong on “helppo” kohde, sillä paikka on todella länsimaalainen enkä siksi kokenut ainakaan itse kovinkaan suurta kulttuurishokkia. Mikäli tämä kirjoitus ei vielä vakuuttanut sinua, voi minulta kysellä lisätietoja Facebookin kautta tai sähköpostilla (katariina.a.j.saarinen@student.jyu.fi).

Nähdään joulun jälkeen Jyväskylässä!

-Katariina

Jätä vastaus