Reissussa

Vaihdossa Perussa

Jyväskylän yliopiston kaikki perustutkinto- ja jatko-opiskelijat voivat lähteä opintojensa aikana ulkomaille opiskelemaan. Vaihtojakso tarkoittaa vähintään yhden lukukauden mittaisia opintoja ulkomaisessa yliopistossa. Kauppatieteiden opiskelijoille on tarjolla laaja kattaus erilaisia vaihtokohteita ympäri maapalloa, ja käytännössä kaikille halukkaille aukenee vaihtopaikka opintojensa aikana. Kulujen kattamiseen on haettavissa monenlaisia apurahoja, ja opintotukea maksetaan myös ulkomailla suoritetuista opinnoista. Rahankaan ei siis tulisi olla este ulkomaille haluavalle.

Vaihtojaksolta voi lähteä hakemaan erilaisia asioita. Yksi haluaa edistää kansainvälisiä valmiuksiaan ja kielitaitoaan ja nauttia uudenlaisista opetusmetodeista, kun taas toinen haluaa maisemanvaihdoksen Jyväskylän yliopiston kirjastolta Barbadoksen hiekkarannoille. Vaihtokohteita on tarjolla jokaisen oman mielenkiinnon mukaan, oli se sitten korealainen ruokakulttuuri tai Norjan vuoristoiset maisemat. Valinnan vaikeus on siis usean ulkomaille aikovan suurin vaikeus. Vaihtokohteesta riippumatta lukukausi ulkomailla opettaa aina suunnattoman paljon. Kielitaito ja kansainväliset taidot ovat kauppatieteilijöiden valtteja, mutta ulkomaille muutto on myös oman henkilökohtaisen kasvun paikka. Vaihtojakson jälkeen voi olla varma siitä, että minähän osaan ja pärjään.

Kysytään vielä opiskelijaltamme Maijulta, miten asia on.

Maiju
3. vuoden markkinoinnin opiskelija

1. Missä olit vaihdossa?

Olin syksyn 2015 ajan vaihto-oppilaana Universidad Nacional Mayor de San Marcosissa, Limassa. Olin jo vuosien ajan haaveillut mahdollisuudesta suorittaa vaihtolukukausi Etelä-Amerikassa, ja halusin myös päästä parantamaan espanjan taitojani.

maiju2

2. Miten valitsit vaihtokohteesi?

Jyväskylän yliopistolla on useita vaihtokohteita Etelä-Amerikassa. Itse valitsin Perun muun muassa sen tarjoamien upeiden matkakohteiden vuoksi sekä siksi, että paikallisten espanja on suhteellisen helppoa ymmärtää. Hakuprosessi oli kaksivaiheinen: ensin hain Jyväskylän yliopiston kautta vaihtopaikkaa noin vuoden ennen vaihtojakson alkamista, ja hyväksytyksi tulemisen jälkeen minun tuli toimittaa hakupaperini kohdeyliopistoon. Sain vaihtoani varten apurahan, joka riitti kattamaan lennot, vakuutukset ja muut järjestelyihin liittyvät kustannukset.

3. Millainen Peru oli vaihtokohteena?

Perun ruokakulttuuri on varsin kuuluisa, ja paikallisille se onkin suuri ylpeyden aihe. Maa tarjoaa hyvin paljon erilaisia matkustuskohteita: itse pääsin muutaman kuukauden aikana kokemaan niin Amazonien sademetsät, Andien vuoristot kuin rannikon rantakohteet, unohtamatta tietenkään Machu Picchua. Lähes 10 miljoonan asukkaan Limassa riitti myös itsessään näkemistä ja kaupungin tarjoamat aktiviteettimahdollisuudet ovat hyvin monipuoliset. Rannikkokaupungissa surffaus on hyvin suosittu laji ja monet vaihtarit innostuivat myös esimerkiksi salsa-tanssista. Plussana mainittakoon myös, että hintataso Perussa on hyvin edullinen.

Yli 30 000:n opiskelijan yliopisto Universidad Nacional Mayor de San Marcos on yksi maailman vanhimmista yliopistoista. Se on varsin tunnettu ja arvostettu ympäri maata. Kampusalue on valtava, mutta sijaitsee yhdellä alueella. Kauppatieteiden opiskelijalle yliopisto tarjoaa monipuolisesti aine- ja kurssivaihtoehtoja. Omissa opinnoissani keskityin lähinnä kielen harjoittamiseen, joten opiskelin oman pääaineeni kursseja espanjaksi. Kielitaitoni oli lähtiessäni melko heikko, joten alussa jännitin sitä, miten pärjäisin tunneilla. Professorit ja muut oppilaat olivat kuitenkin todella ystävällisiä ja auttavaisia, joten espanjan ymmärrykseni kehittyi nopeasti.

maiju3

4. Kannattiko lähteä vaihtoon? Miksi?

Parasta vaihdossani olivat ehdottomasti tapaamani ihmiset sekä lukuisat reissut! Kielitaidon lisäksi vaihtoni opetti minulle paljon myös muista kulttuureista ja itsestäni. Opintojeni jälkeen haluaisin työskennellä kansainvälisissä tehtävissä ja uskon, että vaihdostani oli paljon hyötyä myös näihin tehtäviin hakeutuessani. Hetkeäkään en ole lähtöäni katunut ja aionkin palata Etelä-Amerikkaan mahdollisimman pian uudelleen.

Jätä vastaus