Reissussa

Vaihtokohteena Islanti? – Starter kit here!

Oletko valinnut Islannin vaihtokohteeksesi? Onnittelut oikeasta kohteesta, aivan huippuvalinta, tulet nauttimaan vaihdostasi varmasti! Tulen ja jään maa on nimensä veroinen elämys luonnon mahdista, sen karusta kauneudesta, unohtamatta sympaattisen Reykjavíkin rikasta kulttuurillista tarjontaa.

Kun hyväksymispäätös on saapunut, mielessä velloo miljoona eri kysymystä, joihin Sinä, vaihto-opiskelija, haluat vastauksen. Vaihtokokemuksia olet varmaankin jo lukenut, mutta tässä tekstissä pyrin antamaan tietoiskua siitä, mitä tulee pohtia ennen Helsinki-Vantaa –lentoasemalle astumista.

Hakuprosessihan oli aika helppo, eikö vain? Kun puhutaan pohjoismaiden välillä tapahtuvasta vaihdosta, ei voida edes puhua paperisodasta. Valitsit kohdeyliopiston, muutamat paperit on lähetettävä ja sillä selvä. Niidenkin kohdalla ohjeistus on vähän mitä on, mutta Islannin päästä otetaan yhteyttä, mikäli paperit ovat vääränlaiset. Eli hyvä, kun et jättänyt niiden lähettämistä viime tippaan! Muista myös, että hyväksymispäätös tulee nettiin nopeammin, kirjeen saapuminen ottaa aikansa.

Asuntopula on Reykjavíkissä todellinen. Kun itse hain, olin päättänyt etsiä jonkin helmen, joka olisi hyvällä sijainnilla sekä kustannuksiltaan edullinen. Onneksi ei mennyt paljoa aikaa, kun tajusin olevani loputtomassa suossa noilla vaatimuksilla ja aloin lähettää sähköposteja eteenpäin. Eli asuntoa etsiessä ei kannata aikailla, sillä ne vähätkin vuokrattavissa olevat asunnot menevät todella nopeasti. En kuullut yhdestäkään huijarista, mutta kriittisyys on aina hyvä pitää mielessä ja kysellä ainakin yksityisiltä vuokranantajilta kuvia vuokra-asunnosta/ -huoneesta. Vinkkejä, mistä asuntometsästyksen voi aloittaa: yksityisiltä markkinoilta, opiskelija-asuntolasta (näihin on pitkät jonot, mutta kyllä mulla kavereita näissäkin asui), guest houseista, vuokrapalstoilta tai facebookin leiga-ryhmien kautta. Aluekoodina suosittelen ehdottomasti 101:stä. Sijainti on kallis, mutta keskustassa eläminen on sen arvoista. Vuokrailmoituksissa yleensä mainitaan, mitä vuokraan kuuluu ja kuinka monen henkilön kanssa jaat esim. keittiön ja suihkutilat.

Lentoliput on varmasti jo hankittu, mutta muista ostaa niiden lisäksi bussilippu Keflavikin lentokentältä Reykjavíkiin. Tämän voi ostaa joko ennakkoon tai sitten kun tulet lentokentän ovista ulos, siinä on heti isoilla kylteillä varustettu ostospiste. Vaikka bussissa pitäisi olla wifi-yhteys, ainakaan mulla (ja parilla muulla) se ei toiminut. Joten vielä, kun olet wifin päässä kiinni, ota screen shotteja vähän kaikesta mitä voisit tarvita: miten pääset asunnollesi, sen osoite, ynnä muita yhteystietoja. Myöhemmin ESN:ltä voi hankkia sellaisen tervetuloa-pussin, missä on mobiililiittymä datapaketilla.

Matkavakuutus kannattaa myös katsastaa ja tarvittaessa päivittää. Omani kattoi vain ensimmäiset 3kk, joten ostin siihen vähän lisäaikaa. Luottokortti on matkustelevalle aika peruskauraa, vaikka Islannissa pärjää melkein kaikkialla kortilla ja käteistä ei juurikaan tarvita. Kaiken kaikkiaan Islanti on hyvin turisti-ystävällinen kohde ja huomaat, kuinka lataat erilaisia hyödyllisiä sovelluksia puhelimeesi.

 

 

 

Lopuksi ihan kaikille, jotka ovat kiinnostuneita Islannista ihan muuten vain reissumielessäkin, voin linkata oman blogini, mitä pidin vaihtoni ajan. Informaationnälkäiset saavat sieltä monipuolisempaa tietoa, ja mitä enemmän tiedät tulevasta kohteestasi, sen helpompi on lähteä! http://iceandfireinme.blogspot.fi/

 

-Ellimaria

Jätä vastaus