GAME ON – Oletko valmis?
Kokemus ja osaaminen paperille – miten onnistun työnhaussa?
Nopean tarkastelun jälkeen paikat kesätyöntekijöille 2017 alkavat olla jo haussa. Onko CV päivitetty menneen vuoden jäljiltä? Osalla se saattaa olla tekemättä kokonaan, tai tarkastellessa se tuo mieleen 90-luvun. Työnhakuun kannattaa varautua jo hyvissä ajoin. Välttyy sitten stressiltä myöhemmin, kun on hyvä runko ansioluettelolle jo kasassa. Tässä postauksessa on kasattu hyviä vinkkejä siihen, miten ne tulevat kesätyöpaikat tai pidempiaikaiset työsuhteet solmitaan.
Tutustu yritykseen ja haettuun tehtävään huolellisesti
Jo työhaastattelun tai yrityksessä toimimisen kannalta on hyvä olla perillä muutamista asioista. Mitä yritys tekee? Mitä työtehtävä pitää sisällään? Jos haettavan työntekijän ominaisuuksille ei löydy tarkkaa kuvausta, mieti millaista henkilöä yritys on rekrytoimassa. Haetun tehtävän kannalta oleellisten asioiden tulee löytyä CV:stä helposti ja nopeasti. Hyvä vinkki on kuvata itseään käyttämällä samoja tai samankaltaisia adjektiiveja kuin työhakemuksessa.
Ole oma itsesi
Työtehtävää hakee varmasti moni samanlaisella koulutuksella ja taustalla varustettu henkilö kuin sinä. Kellään ei kuitenkaan ole täysin samanlaista persoonaa kuin sinulla. Anna sen näkyä ja erotu eduksesi! Ekonomien uravalmentajien vinkki on kirjoittaa perinteisten luetteloiden sijaan minä-muotoisia lauseita läpi CV:n. Kokeile tätä, mutta jos tyyli ei tunnu omalta niin käytä sellaista kuin haluat! Muista, että luettelossakin voi olla lauseita mukana.
Älä tyydy vain yhteen
Usein keväisin kuulee kehumisen tai pettymisen sävyllä siitä, miten moneen työpaikkaan ja työtehtävään onkaan tullut haettua. Työnhaku on raadollista puuhaa ja prosessit ovat usein pitkiä sekä stressaavia. Jotta onnistuminen varmistettaisiin, muista kuitenkin panostaa täysillä jokaiseen hakuprosessiin. CV:n osalta tämä tarkoittaa sitä, että jokaiseen haettuun tehtävään tulisi olla myös sopiva CV. Saattaa kuulostaa vaivalloiselta, mutta hyvän rungon päälle on helppo muokata erilaisia ratkaisuja. Henkilökohtainen vinkkini on aloittaa CV lyhyellä tiivistelmällä itsestään, johon muutamalla lauseella voi kertoa millainen henkilö on. Muista samankaltaiset adjektiivit ja tuo esille juuri se osaaminen, jota sinulla kyseiseen tehtävään on.
Mieti myös osioiden paikkaa CV:ssäsi. Usein opiskelijan näkökulmasta rekrytoijaa kiinnostaa eniten koulutuksesi ja missä vaiheessa se on. Tämä kannattaa siis olla mahdollisimman ajoissa esitetty. Jos sinulla kuitenkin on kertynyt työkokemusta kyseiseen tehtävään liittyen, saattaa olla hyvä mainita tästä jo ensimmäisten joukossa!
Tiivistä kaikki asiasisältö
CV:n osalta suurin keskustelu käydään usein sen pituudesta. Ns. old school –tekijät sanovat, että CV:n tulisi mahtua yhdelle sivulle. Ekonomien uravalmentajien mielestä 1-2 sivua on riittävä. Varo kuitenkin tiivistämästä liikaa! Varsinkaan olennaisten asioiden kustannuksella ei kannata hylätä sitä ylimääräistä sivua. Käytä se tila, jonka tarvitset tärkeimpien asioiden kertomiseen ulkopuoliselle ihmiselle. Lopuksi on hyvä tarkistaa aina se, että kaikki CV:ssä mainitut asiat ovat varmasti relevantteja kyseisen tehtävän kannalta. Jos työtehtävien lista näyttää pitkältä, niin voit huoletta unohtaa menneiden vuosien mansikanpoiminnat listasta hakiessasi palkanlaskennan tai digimarkkinoinnin tehtäviin.
Avaa kokemuksesi selkeästi
Olet tehnyt useamman vuoden töitä hampurilaisravintolassa ja edennyt koko ajan vastuullisempiin tehtäviin. Kuvittelet, että CV:n lukija ymmärtää millaisia ponnisteluja olet tehnyt saavuttaaksesi tietyn aseman ja miten ahkera työntekijä oletkaan ollut.
Rekrytoija ei välttämättä ymmärrä tätä. CV luetaan läpi hetkessä ja pahimmassa tapauksessa rekrytoijalle saattaa jäädä mielikuva 5 vuotta pihviä kääntelevästä vätyksestä, joka on pysynyt samassa työpaikassa vuodesta toiseen sen helppouden takia. Kirjoita siis kaikki onnistumiset ja etenemiset auki niin selkeästi, että rekrytoijalle aukeaa varmasti se sisältö, jonka itse ymmärrät ja haluat kertoa.
Tsemppiä työnhakijalle
Kuumimmillaan kesätyönhaku alkaa olla helmi-maaliskuussa. Nyt sinulla onkin hyvää aikaa käydä suunnittelemaan tulevaa unelmatyöpaikkaasi ja valmistautua hakuprosessiin. Hyviä vinkkejä kesätyöpaikoista löytyy tammikuussa järjestettäviltä Firmamessuilta. Siellä kannattaa myös käydä nappaamassa uusi kuva, ehkäpä jo päivitettyyn, nykyaikaiseen ansioluetteloosi! Kuvalla jäät helposti rekrytoijan mieleen ja se kannattaakin lisätä osaksi ansioluetteloa.
Kun CV on valmis, niin tarkastele sitä rauhassa. Odottele muutama päivä ja katso uudestaan. Tarkasta kaikki kielioppivirheet ja varmistu siitä, että kaikki oleellinen asia haettavaa paikkaa kohtaan on varmasti tuotu esille! Varmistu, että työpaikan saanti ei jää ainakaan siitä kiinni!
Tammikuun 11. päivä järjestettävillä Firmamessuilla on myös Suomen Ekonomien ständi, jossa voit tulla jututtamaan uravalmentajia sekä minua! Lisäksi Ekonomit järjestävät tapahtuman yhteydessä LinkedIn –koulutusta, johon ilmoittautuminen suoritetaan ennen Firmamessujen alkua.
Terveisin,
Kylteriyhdyshenkilö
Markus Rajala
Suomen Ekonomit