Reissussa

Etelä-Amerikan ensiaskeleet Chilessä

Chile, mikä mahtava viinin ja Alexis Sanchezin luvattu maa. Reilun neljän kuukauden jälkeen olen oppinut maasta paljon näitä enemmän ja alta löytyy omat vinkit paremman Chilen vaihtokokemuksen luomiseksi.  

MIKSI CHILE?

Chile oli yllättävän helppo valinta vaihtokohteeksi, sen ollessa Etelä-Amerikan turvallisin ja vakain valtio, helposti. Chilen
pääkaupungissa Santiagossa on monesti hiukan Eurooppalaiset vibat. Chile onkin loistava paikka ottaa ensikontakti latinokulttuuriin. Tämän kaiken tiesin entisten pörssiläisten hyvien kokemusten johdosta. Vaihtokohdetta valittaessa onkin hyvä turvautua kohdemaassa olleiden vanhojen pörssiläisten pariin. He auttavat hyvin mielellään.

 

ENSIASKELEET

Chilen kevät lukukausi on meillä päinvastaiseen aikaan eli Suomen kesällä ja syksyllä, alkaen heinäkuussa. Vaihtoon haetaan ensin Jyväskylän yliopistosta ja myöhemmin kohdeyliopisto vahvistaa valinnan. Valinta tuli harmittavan myöhään kesäkuussa, jonka jälkeen vasta uskalsin ostaa lennot. Lämpötila heinäkuussa tippuu öisin helposti nollaan ja ilma tuntuu huomattavasti kylmemmältä kuin Suomessa, eikä taloissa ole kunnon erityksiä eikä lämmitystäkään. Lämpimät vaatteet ja makuupussi tulee hyvin tarpeeseen. Aikaeroon tulee totutella muutamisen päivää sen ollessa seitsemän tuntia, sekä Suomen kesän valoisuuden saa unohtaa pariksi kuukaudeksi.

 

HABLAS CASTELLANO?

Ensipäivinä maassa huomaa sen, mitä kaikki hokevat ennen Etelä-Amerikkaan lähtöä – kukaan täällä ei puhu englantia! Kaikki palvelut ja järkkäilyt tulee hoitaa uudella kielellä, mikä aiheuttaa mukavasti harmaita hiuksia. Samalla se tuo mukavan suolan vaihtoon ja uuden kielen oppiminen kiehtookin isosti. Universidad de Chilessä voi kuitenkin opiskella englanniksi mutta espanjan osaaminen auttaa arkea huomattavasti! Espanjan kieliset kurssit ovat myös huomattavasti työläämpiä, millä voi vaikuttaa vaihdon haastavuustasoon.

OPISKELU

Opinnot alkavat kattavalla päivän orientaatiolla. Orientaatiosta saa kaiken tarvittavan infon koulun osalta ja perusinfon maan
tavoista.  Toisena päivänä meillä järkättiin jo ensimmäiset bileet missä tutustuu mukavasti uusiin vaihtaritovereihin ja seuraavalla viikolla pelasimme jo futista yhdessä. Porukat alkavatkin muodostua nopeasti.

Opiskelu yleisesti on todella lukiomaista suomalaisille. Luennolla tulee olla 80% läsnä ja kurssiarviointiin vaikuttaa myös tuntiaktiivisuus. Itse opiskelin kolme kurssia, mikä työmäärältään tuntui sopivalta vaihto-opintoihin ja niiden aikataulullisesti sijoittuen maanantaihin ja torstaihin, joten viikolla jäi sopivasti vapaa-aikaa. Jokaisella kurssilla järjestetään välitenttejä ja lopuksi lopputentti. Myös esitelmä kuuluu kurssisuoritukseen lähes poikkeuksetta. Esitelmät ovat monesti mukavia ja mekin pidimme esitelmän Suomesta ja sen historiasta.  Kävin myös yksityisen espanjan kielen kurssin yliopiston ohella, mikä maksoi 140€. Kurssi on hyvinkin kannattava kielitaidosta riippumatta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OPISKELIJA-ASUNTO

Opiskelija-asuntoja ei Chilestä löydy, mutta Facebookin ryhmissä tarjotaan aktiivisesti asuntoja isoista kimppaomakotitaloista tavallisiin asuntoihin. Myös compartodepto.cl löytyy hyvin asuntoja, mistä itsekin löysin asuntoni kahden chileläisen kanssa. Asunnot maksavat noin 250 eurosta 450 euroon riippuen asunnon varustelutasosta, mutta lähes kaikki asunnot vuokrataan mukavasti kalustettuina.

PLATA

Rahoituksesta ei tarvi huolehtia sillä jokaiselle Chilen vaihtoon lähtijälle tarjotaan 1850€ stipendi yliopiston puolesta. Sillä kattaa lennot ja vakuutuksen, mikä on pakollinen vaihtoyliopistossa. Universidad de Chile ei vaadi kallista opiskelijaviisumia, joten turistiviisumilla tulee käydä kolmen kuukauden sisällä toisessa maassa. Lennot Suomesta Chileen kustantavat noin 800-1300€.  Opintotuki kilahtaa tilille myös normaalisti ja lainaa saa tuplasti Suomeen verrattuna. Hintalappu ei ole syy jättää vaihtoa väliin!

VIAJANDOOOOOO!

Lukuvuosi kesti meillä heinäkuun puolivälistä marraskuun alkuun. Toisilla marraskuun loppupuolelle riippuen tenttiviikoista, vaihtareilla kuitenkin useasti marraskuun alkuun. Myös syyskuussa meillä oli lähes kolmen viikon loma. Chilessä onkin reissaamista etelän Tulimaasta ja talven laskettelusta, pohjoisen Atacaman aavikkoon ja rannikon surffaamiseen. Chilen espanjan aksentti on ikävän haastava, joten reissailuja pohjoisiin naapurivaltioihin Boliviaan ja Peruun kannattaa suunnitella hyvissä ajoissa. Myös hintataso naapurivaltiossa miellyttää nuorta reissaajaa.

Olenkin todennut, että itselleni en Chileä parempaa vaihtokohdetta olisi voinutkaan keksiä. Rohkeasti tutkimaan vaihtokohdetta ja maailmaa kohden. Laittakaa viestiä tulemaan jos vaihdosta tulee jotain kysyttävää. Tein myös videopaketin matkusturvallisuus.fi sivustolle Chilestä. Toivottavasti siitä on apua tuleville Chilen vaihtareille.

Parasta vaihtoa,

Juho-Tuomas ”Jiitee” Järvikangas

Jätä vastaus