Reissussa

Raskassarjalaisen näkemyksiä ja kokemuksia vaihto-opiskelusta

Opiskelu on elämän hienointa aikaa, joka on enemmän kuin suositeltavaa kruunata ulkomaisella vaihto-opintojaksolla. Maisteriksi valmistuminen ilman vaihtojaksoa on suunnilleen sama kuin ala-asteen suorittaminen ilman luokkaretkeä tai urheilussa mestaruuden voittaminen ilman peli- tai kisamatkoja. Eli siis ehdottoman tärkeää. Ei siksi, että ilman vaihto-opintoja ei valmistuisi maisteriksi vaan siksi, että se luo valmiuksia toimia tämän päivän kansainvälisessä työelämässä ja tarjoaa unohtumattomia kokemuksia elämästä yleensä.

joel1Voin oikeutetusti pitää itseäni vaihto-opiskelun raskassarjalaisena ja perustankin väitteeni vaihto-opintojen hyödyllisyydestä kokemuksen syvään rintaääneen. Suoritin markkinoinnin maisterivaiheen vaihto-opinnot Yhdysvalloissa, jonka kenties suurimpana hyötynä oli englannin kielitaidon kehittäminen sellaiselle tasolle, että kykenen käyttämään sitä luontevasti työelämässä. Opintojen ohella loin kansainvälisen verkoston ystäviä, joiden kanssa pidämme edelleen tiiviisti yhteyttä. Lisäksi tutustuin mm. jenkkifutiksen saloihin ja pääsin kokemaan minkälaisia ne jenkkielokuvista tutut kotibileet tosielämässä ovat. No, olihan ne.

joel3En saanut markkinoinnin opinnoista tarpeekseni maisteriksi valmistumiseen menneissä, joten jatkoin jatko-opiskelijaksi. Heti jatko-opintojen aluksi suuntasin vaihtoon Englantiin ja tätä kirjoittaessani olen vaihdossa Australiassa. Vaihto-opiskelun painopiste jatko-opiskelijana muuttuu kurssien suorittamisesta tutkimusyhteistyön edistämiseksi, mutta se tarjoaa yhtäläiset mahdollisuudet kehittää kieli- ja kulttuuriosaamista sekä luoda kansainvälistä suhdeverkostoa. Ja vaikka vähän vähemmän tulee pyörittyä kotibileissä, niin kyllä vaihdossa saa aina hauskaakin pitää!

joel2

JSBE ja Jyväskylän yliopisto tarjoavat kattavan ja globaalin valikoiman vaihtokohteita, joista löydät varmasti juuri sinun toiveisiisi sopivan. Muista myös, että kansainvälistä kokemusta voit kartuttaa myös esimerkiksi ulkomaisen työharjoittelun myötä. Itse suoritin työharjoittelun markkinoinnin parissa Saksassa, joka toimi samalla myös kesätyöpaikkana. Mikäli ulkomaille lähteminen on syystä tai toisesta sinulle poissuljettu vaihtoehto, on hyvä pitää mielessä, että kansainvälistä kokemusta voi hankkia myös kotikampuksella esim. tutustumalla Jyväskylän yliopiston ulkomaisiin opiskelijoihin ja käymällä vieraskielisiä kursseja.

Tervetuloa meille opiskelemaan,
Joel Järvinen
markkinoinnin tohtorikoulutettava

Jätä vastaus