Reissussa,  Yleinen

Vaihtotarinoita Pörssistä: Ilkka Autio, Japani

Haaveiletko vaihtovuodesta vieraasta maasta? Mahdollisuudesta sukeltaa uuteen kulttuuriin, oppia uutta kieltä ja saada ystäviä uusista maista? Pörssin entiset vaihto-oppilaat vastaavat! He ovat kokeneet sen kaiken: jännityksen, epävarmuuden, onnistumiset ja haasteet, ja ovat valmiita jakamaan kokemuksensa.

Nimi:

Ilkka Autio

Ikä:

24

Vaihtomaa:

Japani

Vaihtoaika:

Syksy 2022

Miksi valitsit kyseisen maan kohteeksi?

Halusin lähteä johonkin erikoiseen paikkaan. Euroopassa on tullut matkusteltua ja Jenkit ei kiinnosta niin paljon, joten luonnollinen valinta oli Aasia. Sieltä ajattelin valita jonkun hienon ja eksoottisen kohteen, ja Tokio kaupunkina tuli melko nopeasti näillä kriteereillä vastaan. Sinne siis päätin hakea!

Oliko maa ensimmäinen vaihtoehtosi?

Oli ensimmäinen vaihtoehto!

Mikä oli suurin kulttuurishokki tai yllätys, jonka koit vaihtovuotesi aikana?

Osittain koko reissu oli yhtä kulttuurishokkia! 😀 Mutta jos nyt pitää joku valita vaikka yksi, niin varmaan englannin kielen osaamattomuus yleisesti. Oletin, että maailman suurimmassa kaupungissa pärjäisi englannilla ilman ongelmia, mutta näin ei ihan ollut. (Todistetusti kuitenkin pärjäsi edes jotenkin.)

Millaista oli ensimmäinen päiväsi uudessa koulussa tai ympäristössä?

Ennen lähtöä mulla oli viisumin kanssa ongelmia, (kerron seuraavassa kysymyksessä lisää) joten koulu alkoi suurimmalla osalla oppilaista etänä. Kuitenkin sitten kun pääsin Japaniin, niin koulu alkoi melko normaalisti, koska perus orientaatiot oltiin tehty jo etävaiheessa. Koulunkäynti oli lähes samanlaista kuin Suomessa, joten siinä ei tullut kummempaa ihmettelyä. Ympäristöönkin totuin melko nopeasti alkushokin jälkeen. 😀 Hieman jäi harmittamaan, että yliopisto ei järjestänyt mitään yhteisiä orientaatiotapahtumia, kun olimme päässeet Japaniin, joten tutustuminen muihin täytyi tehdä omatoimisesti. Onneksi kuitenkin oma porukka löytyi heti ensimmäisenä päivänä. Tämä ei kuitenkaan ollut itsestäänselvyys.

Mitkä olivat vaihtovuotesi suurimmat haasteet ja miten selvisit niistä?

Niin kuin aikaisemmassa jo sanoin, itse kohteeseen pääseminen oli hankalin osuus koko vaihdossa. Japanissa koronatilanne vaikutti (ja vaikuttaa ilmeisesti edelleen) arkeen melko paljon. Esimerkiksi maskeja käytettiin jatkuvasti. Juuri tuo syksy -22 oli ensimmäinen lukukausi koronan puhkeamisen jälkeen, jolloin Japani otti sisään opiskelijoita muualta maailmasta, joka tietenkin ruuhkautti viisumiprosessin täysin. Oli hermoja raastavaa odotella viisumiprosessin etenevän ja samalla odottaen, milloin voin varata päivä päivältä kallistuvat lennot Tokioon. Lisäksi koko prosessi oli erittäin monimutkainen ja epäselkeä. No, mutta sekin kuitenkin lopulta onnistui, vaikka pääsinkin lähtemään noin kolme viikkoa suunniteltua lähtöpäivää myöhemmin. 😀 Ehkä se prosessi on nyt jo helpottanut, ja jos Japani kiinnostaa vaihtokohteena, niin voi laittaa mulle vaikka viisumiin liittyen kysymyksiä!

Mitä opit uudesta kulttuurista ja miten se vaikutti sinuun?

Vaikea eritellä, mitä yksittäisiä asioita opin, mutta kokonaisuudessaan vaihto opetti arvostamaan muiden kulttuurien erilaisuutta. Niin Japanin oman kulttuurin kuin kaikkien vaihtokaverieni kulttuureita. Tämä vaikutti omaan ajatusmaailmaani suuresti!

Mikä on suosikkimuistosi vaihtovuodestasi?

Ehdottomasti kaikki reissut hyvässä porukassa. Kävimme lähes saman porukan kanssa Osakassa, Sapporossa ja Okinawalla. Näiden lisäksi Tokiossa kiertelimme todella paljon erilaisissa nähtävyyksissä, ravintoloita ja kuppiloita. Lisäksi kävin vielä katsomassa suomalaista kaveriani Kiotossa. Sattumalta samalla kaudulla asunut lapsuudenkaveri sattui olemaan samaan aikaan Japanissa vaihdossa 😀

Millaisia aktiviteetteja ja harrastuksia sinulla oli vaihtovuotesi aikana?

Tähän voisi kirjoitella loputtomasti kaikista aktiviteeteista ja muusta, mutta pidetään tiiviinä. Varsinaisia harrastus oli ainoastaan kuntosalilla käyminen, mutta kaikenlaisia viihde aktiviteetteja oli lukuisia 😀

Kuinka kielitaitosi kehittyi vaihtovuotesi aikana?

Englanti kehittyi koska suurin osa kavereistani oli Amerikkalaisia ja tietenkin Japaniakin tarttui hieman. Japanin kielen opettelu ei kuitenkaan ollut tavoitteena kun lähdin sinne vaihtoon. Kävin yhden kurssin Japania ennen kun lähdin ja suosittelen (vähintään) tätä todella vahvasti! Kun opettelee edes vähän merkkejä, niin saa jo paljon enemmän irti reissusta.

Miten vaihtovuotesi vaikutti tulevaisuuden suunnitelmiisi ja tavoitteisiisi?

Tietenkin se herätti ajatuksia kansainvälisestä urasta ja koen, että tällä hetkellä olisin valmiimpi lähtemään ulkomaille mikäli uralla sellainen tilaisuus avautuisi.

Onko sinulla vinkkejä tuleville vaihto-oppilaille?

Kaksi kliseetä. Nauttikaa ajastanne siellä ja kokeilkaa kaikkea mitä vieras kulttuuri vaan tarjoaa! Muistakaa kuitenkin tehdä ne tarvittavat opintopisteet 😀 niistä tulee olemaan hyötyä ihan varmasti! Vaikka aika kulutettuja nämä molemmat neuvot, niin silti ovat erittäin paikkaansa pitäviä.

Koonti: Janette Back
Kuvat: Ilkka Autio

Jätä vastaus