Vieraskynä

Terveisiä tilien välistä

Opiskeluvuosi sai taas arvoisensa päätöksen skumppapullojen paukkuessa ja ylioppilaslakin painaessa raidan opiskelusta turvonneen pään otsalle. Monille opiskelijaelämä on vaihtunut työelämään kesän ajaksi, kunnes syksyllä koittaa taas paluu luentolehtiöiden ääreen. Elämä rytmittyy vuodenaikojen mukaan paitsi opiskelijoilla, myös eri ammattiryhmillä. Seuraavassa lyhyt katsaus tilintarkastajan vuoteen.

Nollapiste

Mistä vuosi aloitetaan? Sitkeiden uskomusten mukaan uusi vuosi alkaa tammikuussa, mutta tilintarkastajiin tämä ei päde. Ajanlaskussamme vuosi nimittäin alkaa siitä, kun tilintarkastuskertomus on allekirjoitettu ja tehty työ arkistoitu. Tämä tilintarkastuksen nollapiste ajoittuu useimmiten akselille maalis-huhtikuu. Se on meille tilintarkastajille auvoista aikaa,  jolloin voimme todeta työmme olevan tehty ja päästää irti päättyneestä tilikaudesta.

Hyvin suunniteltu – puoliksi dokumentoitu

Arkistoinnin tuottaman hetkellisen hyvänolontunteen hälvettyä tilintarkastaja alkaa keskittyä jo alkaneen tilikauden tarkastukseen. Huhti–toukokuussa on vuorossa tulevan tarkastustyön suunnittelu, tuo ISA-standardien ja tarkastusmetodologian tiukasti raamittama vaihe, jossa mietitään, miten tuleva tarkastustyö tulisi toteuttaa. Onko kenties havaittu uusia riskejä, tai onko asiakkaalla tapahtunut muutoksia, jotka tulisi ottaa huomioon tarkastuksessa.

Oppia ikä kaikki

Koska tilintarkastajalla on parhaiten aikaa opiskeluun loppukeväästä ja alkusyksystä, on tällöin aika ahmia uutta tietoa. Tällöin mm. luodaan katse tuleviin muutoksiin lainsäädännössä sekä huolehditaan omasta osaamisesta. Pidemmälle ehtineille kollegoille tämä vaihe myös usein tarkoittaa kouluttamista talon sisäisissä koulutuksissa – joskus myös talon ulkopuolella.

Lomaile ja lue

Kun kevät vaihtuu kesäksi ja juhannuskoivuja asennetaan ovenpieleen, on tilintarkastaja yleensä jo vähintään henkisesti lomalla. Useimmiten kesälomaa ehtii viettää normaalin neljän viikon lisäksi myös pari ylimääräistä viikkoa, sillä edellisen kevään ylityösaldoja pystyy käyttämään mukavasti pois kesän aikana. KHT- ja HT-tenttiin tähtäävät saavat vielä tämän lisäksi pari ylimääräistä viikkoa lukulomaa. Tämä palkallinen lukuloma onkin erinomainen osoitus siitä, kuinka oman osaamisen kehittämiseen Deloittella panostetaan. Kuulun tenttiin valmistautujien joukkoon tänä vuonna myös itse, joten toivon oikein vähälumista kesää kaikille.

Auktorisoidu!

Syksyllä koittaa tilintarkastajan tilinteon hetki. HT- ja KHT-tentit nimittäin odottavat syyskuussa ja niissä ratkotaan kuka saa oikeuden allekirjoittaa – license to sign. Tämä auktorisointi peittoaa mennen tullen agenttielokuvien luvat tehdä sitä ja tätä, sillä oikeus allekirjoittaa tilintarkastuskertomus on tilintarkastusalalla kaikista kovin juttu.

Interim it

Viimeistään lokakuun alettua tilintarkastaja karistaa (jakku)puvun olkapäille kesän aikana kertyneet villakoirat, avaa Lenovonsa, ja alkaa toteuttaa keväällä laatimaansa tarkastussuunnitelmaa. Vuorossa on ensi alkuun pörssiyhtiöiden Q3-tarkastus, jonka yhteydessä suoritetaan prosessi- ja kontrollitarkastusta ja tehdään etukäteen valmiiksi mahdollisimman suuri osa tilikauden tarkastustyöstä. Tilikauden aikainen tarkastustyö jatkuu lähes joululomiin saakka, kunnes joulun alla aletaan jo valmistautua tulevaan tammikuuhun.

Busy season

Jos jostain vuodenajasta liikkuu monenmoista legendaa taloushallinnon alalla, sen täytyy olla tilintarkastajan tammikuu. Laajemmassa merkityksessä kyseessä on ns. busy season, joka käsittää noin yhden kvartaalin mittaisen ajanjakson tammikuusta maaliskuuhun. Tänä aikana tehdään suurin osuus tilintarkastuksesta, ja varsinainen numeroiden tarkastus. Pörssiyhtiöiden tiukat raportointiaikataulut pitävät yleensä huolen siitä, että tilintarkastaja ei kärsi vapaa-ajanongelmista näinä aikoina. Haastavuudessaan työ kevään aikana on kuitenkin varsin antoisaa – oppimiskäyrä on erittäin jyrkkä. Kiirekauden alussa aloittaa myös joukko tilintarkastusharjoittelijoita Deloitten harjoitteluohjelman kautta. Harjoittelijoista moni työllistyy vakituisesti jakson lopuksi, esimerkkinä myös allekirjoittanut.

Johtopäätös

Mitä edellisestä sitten on pääteltävissä? Tilintarkastajan työ sisältää enemmän vaihtelua kuin äkkiä kuvittelisi. Kiireisiä talvia tasapainottavat leppoisat kesät. Asiakkaalla puku päällä vietettäviä kiireaikoja puolestaan kehystävät rennommat toimistopäivät, jolloin tennarit ja huppari on täysin hyväksyttävä työasu. Asiakastyölle vaihtelua tuovat myös koulutukset, joita on varsin paljon. Siispä jos haluat oppia lyhyessä ajassa mahdollisimman paljon taloushallinnosta ja työskennellä nuorekkaassa ja kehittävässä työympäristössä, kannattaa hakeutua meille töihin esimerkiksi traineehakujen kautta. Lisätietoja saat suoraan minulta tai rekrytointitiimiltämme.

Jaakko Meronen, Audit
Deloitte Finland

Jätä vastaus