Vieraskynä

Alumnitarinoita – Joonas Hjelt

Kauppatieteilijöiden tiet vievät usein pääkaupunkiseudun syövereihin. Näin kävi myös vuoden 2013 Pörssi fuksi Joonas Hjeltille, joka työskentelee nykyään globaalissa konsultointiyrityksessä EY:ssä.

Joonas Hjelt valmistui viime syksynä JSBE:n laskentatoimen opintosuunnan maisteriohjelmasta ja työskentelee nykyisin Helsingissä yrityskauppojen verotuksen parissa. Talous on aina kiinnostanut Hjeltiä, ja hän halusikin kauppakorkeaan sen tarjoamien laajojen valmiuksien vuoksi. Opintojensa aikana hän valitsi kursseja mielenkiintonsa mukaan myös muun muassa markkinoinnin ja rahoituksen parista, ja opiskelijavaihdossaan Soulissa Etelä-Koreassa Hjelt opiskeli kansainvälistä markkinointia sekä sekalaisesti jopa Pohjois-Korean politiikkaa. Hän kehottaakin tulevia opiskelijoita valitsemaan rohkeasti kursseja laaja-alaisesti, mikä parantaa työllistymismahdollisuuksia alati muuttuvalla
työkentällä.

Jälkeenpäin ajateltuna Hjelt olisi painottanut omissa opinnoissaan enemmän IT-kursseja sekä englannin kieltä, sillä työkielenä on usein englanti ja asiakkaille toimitettavia raportteja kirjoittaessa vaaditaan hyvää formaalin englannin osaamista. Opinnoissaan nykyisiä työtehtäviä kaikista eniten tukeviksi hän kokee laskentatoimen maisteriohjelman kurssit, joilla päästiin konkreettisesti asian ytimeen. Maisteriohjelmassa opetus sisälsi aiempaa enemmän harjoitustöitä ja vaati enemmän osallistumista, mikä myös motivoi tekemään enemmän töitä oppimisen eteen.

Itse opiskelun lisäksi Hjeltin opiskelijaelämä oli monivaiheinen, sillä hän vietti fuksivuotensa lähinnä opintojen ja urheiluharrastuksensa parissa, mutta ainejärjestötoimista innostuttuaan hän päätyi tutoroinnin, ensimmäisen Abicrewn (nyk. Hakijamarkkinointitiimi) sekä hallituspestin kautta lopulta ainejärjestönsä Pörssi ry:n puheenjohtajaksi.
Puheenjohtajakaudestaan hän kokee saaneensa paljon hyötyä myös työelämään, sillä sen puitteissa hän sai harjoittaa organisointitaitojaan, stressinsietokykyään sekä omaksui valmiuksia työskennellä kaikenlaisten henkilöiden kanssa aina kanssaopiskelijoista kauppakorkeakoulun henkilökuntaan ja yhteistyökumppaneihin.

Kesänsä Hjelt työskententeli erilaisissa tehtävissä, ja koulun edetessä hän alkoi saada omaa koulutustaan vastaavia töitä. Teollisuusympäristön tehdaskonttorista hän päätyi lopulta Alvar Aallon kadulle Helsinkiin EY:lle. Kaikkea työkokemusta hän on arvostanut, vaikkeivat kaikki työtehtävät kehittäneet vahvasti substanssiosaamista, ne antoivat kosketuksen työelämään sekä käsityksen yritysmaailmasta. Työkokemus Verohallinnolla henkilöverotuksen parissa antoi ensimmäisen konkreettisen hyödyn hänen nykyisiin tehtäviinsä.

Syyskuussa 2017 EY:llä traineena aloittanut Hjelt on työskennellyt uudessa työssään yrityskauppojen verotuksessa kuluvan vuoden toukokuusta asti. Urapolullaan EY:llä hän pääsi työskentelemään muun muassa kansainvälisen henkilöverotuksen parissa ennen nykyisiä työtehtäviään. Nyt hän konsultoi asiakkaita yritysjärjestelyihin liittyvissä verokysymyksissä. Työskentely tapahtuu usein tiimeissä ja pääosa toimeksiannoista on ns. due-diligence projekteja, joiden tarkoituksena on tutkia verotuksen näkökulmasta ostettavan tai myytävän yrityksen yrityksen liiketoimintaan ja siihen liittyviä riskejä, joilla voi olla vaikutusta esimerkiksi yrityskaupan toteutumiseen tai kauppahintaan. Työ on kansainvälistä ja projekteista riippuen yhteistyötä voidaan tehdä ympäri maailmaa sijaitsevien tiimien kanssa, Hjelt kertoo.

“Näen KTM-tutkinnon laatuleimana siihen, että voi alkaa töissä kehittymään asiantuntijaksi.”

Hjeltin mielestä korkeakoulun suorittaminen on minimivaatimus pohjalle, josta työn kautta kehitytään asiantuntijatehtäviin. Korkeakoulututkinto ei tarkoita automaattisesti täydellistä osaamista, vaan työ opitaan töissä. Hän pitää myös nykyaikaisena sitä, että työnkuva voi muuttua merkittävästikin ennen eläkeikää. Harva tekee 40 vuotta samoja hommia, mikä on myös yksi syy opiskella monipuolisesti.

“Jälkikäteen ajateltuna reilu viisi vuotta ihmisen parasta aikaa!”

Vinkkinä uusille ja nykyisille opiskelijoille Hjelt neuvoo ottamaan opiskeluajasta kaiken ilon irti. Liikaa stressiä ja murhetta ei kannata ottaa kantaakseen, mutta laaja-alainen oppiminen on syytä pitää mielessä. Hjeltin omien opintojen päättymisestä on vasta vähän aikaa, mutta hän kehittää edelleen osaamistaan seuraamalla aktiivisesti oman alansa tapahtumia, ja lukee vapaa-ajallaan esimerkiksi tekoälyn edistysaskelista.

Teksti: Sofia Patama

Jätä vastaus