Vieraskynä

Harkitse tarkkaan, kenelle annat rahasi hoidettavaksi!

On selvää, että sijoittaminen kannattaa. Oman tulevaisuuden ajatteleminen nuorena on järkevää varsinkin, koska ei ole ollenkaan selvää, että eläkkeet pysyvät samalla tasolla vielä tulevaisuudessa. Lisäksi sijoittaminen pitkällä aikavälillä tuo taloudellista riippumattomuutta, joka taas tuo vapautta koko elämään.

Sijoittajaguru Warren Buffett päätyi otsikoihin lyötyään vetoa halukkaan hedge-rahaston hoitajan kanssa. Kilpailun idea oli yrittää voittaa kymmenen vuoden tuotolla (2008-2017) Buffetin valitsema indeksirahasto aktiivisesti sijoittamalla. Buffetin valitsema indeksirahasto voitti kilpailun ylivoimaisesti ja varma voitto julistettiin ennenaikaisesti tämän vuoden helmikuussa. Tästä herääkin kysymys, että mitä muhkeita palkkioita nostavat sijoitussalkun hoitajat oikeasti tekevät? On erittäin vaikeaa ennustaa mitä osakemarkkinoilla tulee tapahtumaan lyhyellä aikavälillä. Osakkeet heiluvat paljon vaihtelevan informaation tullessa markkinoille ja tämän informaation ennakoiminen on vähintään hankalaa tai jopa mahdotonta (esimerkiksi Volkswagen päästökriisi) Tilastot puhuvat kuitenkin puolestaan ja pitkällä aikavälillä osakkeiden keskimääräinen tuotto on ollut 7-8% Kun aikajakso asetetaan tarpeeksi pitkälle tulevaisuuteen, jopa isommat markkinakriisit näyttävät vain pieneltä heilahdukselta nousevassa tuottokäyrässä.

Passiiviset rahastot tarjoavat erinomaista hajautusta todella pienin kustannuksin. Esimerkiksi Nordnetin superrahastot ovat täysin maksuttomia, mutta myös muita passiivisia indeksirahastoja löytyy lukuisia. Me sijoituskerhossa suosittelemme ehdottomasti sijoittamista passiivisiin rahastoihin tai suoriin osakkeisiin aktiivisten rahastojen sijaan. Korkeat kustannukset syövät tuottoa eivätkä ne pärjää useinkaan tuotoissa indekseille. Tutkimukset osoittavatkin, että aktiivisista rahastoista 95% häviää tuotoIssa passiivisille rahastoille pitkällä aikavälillä. Muutaman prosenttiyksikön hallinnointikulu ei välttämättä tunnu suurelta, kun sijoitat rahasi aktiiviseen rahastoon, jonka hoidosta vastaa ammattilainen. Pitkällä aikavälillä tämä on kuitenkin hyvin haitallista tuotoille. Esimerkiksi verrataan passiivista indeksirahastostoa, joka tuottaa 8% suuruista vuosituottoa, aktiiviseen rahastoon, joka pääsee samaan tuottoon, mutta siitä vähennetään kaksi prosenttiyksikköä suurempi hallinnointikulu. 20 vuoden aikavälillä passiivinen rahasto on tuottanut 366% voittoa, aktiivisen jäädessä vain 220%. Mitä pidemmäksi aikaväli pitenee, sitä radikaalimmin ero muuttuu.

Kaikki aktiivisesti hoidetut rahastot eivät kuitenkaan häviä indeksille. Löytyy myös ylituottoja markkinoihin nähden tuottavia rahastoja. Tässäkin tosin sattumalla saattaa olla osansa. Suosittelemme harkitsemaan ja tutkimaan tarkoin mikäli päädytte sijoittamaan aktiivisesti hoidettuihin rahastoihin. Indeksisijoittaminen passiivisten ETF-rahastojen kautta on loistava vaihtoehto sijoittajalle, joka haluaa päästä helposti mukaan markkinoiden tarjoamaan keskimääräiseen tuottoon ilman korkeaita hallinnointikuluja. Nämä ovat hyvä valinta myös mikäli sijoittajan oma aika tai kiinnostus ei riitä osakkeiden analysointiin, eikä näin ollen koe turvalliseksi tehdä suoria osakeostoja.

-Santeri Vaattovaara & Jerkko Leikonen

Jätä vastaus