Vieraskynä

ESN Jyväskylä – vaihtareita ja kansainvälisyyttä

ESN Jyväskylä on ESN:n eli Erasmus Student Networkin paikallisella tasolla toimiva osa. Järjestämme monikulttuurisia tapahtumia, aktiviteettejä ja ekskursioita kaikille kansainvälistymisestä kiinnostuneille opiskelijoille, molemmille suomalaisille ja kansainvälisille. ESN toimii periaatteella ”Students helping students” ja verkosto toimii paikallisen tason lisäksi kansallisella ja kansainvälisellä tasolla neljässäkymmenessä eri maassa.

Näkyvin osa toimintaamme ovat varmasti tapahtumat. Järjestämme sitsejä, bileitä, omat fuksiaiset, vappuspeksin sekä excuja Lappiin ja Venäjälle yhteistyössä Timetravels’n kanssa. Tämän lisäksi toimintaamme kuuluu joka maanantain urheiluvuoro, sekä kuukausittain tapahtuvat Cafe Lingua, joka on rentoa hengailua ja kanssaopiskelijoiden kanssa juttelua, sekä International Pub & Pub Quiz. Tapahtumien lisäksi ESN:llä on useita eri projekteja, joista neljä näkyy eniten paikallisessa toiminnassa. Mov’in Europe on kansainvälisyyteen kannustamista ja siitä tiedottamista, mikä näkyy tapahtumissa, vaihtoinfoissa sekä yhteistyössä paikallisten kanssa. SocialErasmus keskittyy vaihto-opiskelijoiden mahdollisuuteen vaikuttaa ympäröivään yhteisöönsä vaihtokokemuksen aikana. Responsible Party korostaa biletyksen vastuullista puolta, varmistaen, että tapahtumat ovat turvallisia ja vaihtoehtoja alkoholille löytyy. Viimeisenä paikallisella tasolla näkyvänä projektina toimii ExchangeAbility, joka kannustaa opiskelijoita, joilla on esimerkiksi liikunta-, näkö- tai kuulorajoitteita, lähtemään vaihtoon.

ESN Jyväskylän hallituksessa on kymmenen jäsentä, joista tänä vuonna neljä on pörssiläisiä. Itse toimin PR & Communications Managerina, Angelina Kuokkanen puheenjohtajana, Jonna Jokinen talousvastaavana sekä Santeri Pasanen sihteerinä. Itse lähdin ESN:n toimintaan mukaan halusta tuoda kansainvälisyyttä ja vaihtelevuutta arkeeni Suomessa. Olen aiemmin asunut ulkomailla ja Kanadan vaihtoni jälkeen tiesin haluavani olla mukana tekemässä Jyväskylään tulevien opiskelijoiden vaihtokokemuksesta yhtä ikimuistoisen kuin omani Edmontonissa oli. Omaa kulttuuria ja tapaa toimia katsoo hyvin eri tavalla asuttuaan ulkomailla. Siinä näkee paljon asioita, joita arvostaa ja haluaa jakaa muiden kanssa, mutta samalla asioita, jotka väärinymmärrettäessä voivat antaa meistä ja tavastamme toimia väärän kuvan ulkopuolelta tarkastelevalle.

Talousvastaavamme Jonna kertoi ensimmäisten (hieman hatarien) muistojen ESN Jyväskylästä olevan omista fuksiaisista, joissa ESN-aktiiveja oli rastinpitäjinä. Pienen tauon jälkeen Jonna kiinnostui kunnolla ESN Jyväskylän toiminnasta syksyllä 2016 kv-tutoroinnin kautta: yliopiston järjestämä työ vaihto-opiskelijoiden kanssa tutustutti samalla myös ESN:n toimintaan. ”Kun ESN Jyväskylän hallitushaku sitten aukesi loppuvuodesta, päätin hakea talousvastaavan pestiin saadakseni edelleen olla mukana tekemässä vaihtareiden ajasta täällä mahdollisimman antoisaa.” ESN hallituksessa toimiminen antaa myös paljon mahdollisuuksia osallistua oman pestin ulkopuolella. ”Alkuvuoden kohokohta on ehdottomasti ollut matka Lappiin, jonne pääsin mukaan yhdessä yli 60 vaihto-opiskelijan kanssa.”

Puheenjohtajamme Angelina innostui monien muiden tavoin ESN:n toiminnasta oman vaihdon kautta. ”Vaihtoni jälkeen halusin päästä jatkamaan kansainvälisyyskokemusta ja ESN tarjosi siihen mahtavan mahdollisuuden! On ollut hienoa osallistua muiden unohtumattomien vaihtokokemusten luomiseen ja samalla nähdä Suomi uudesta näkökulmasta.”

Santeri lähti ESN:n toimintaan mukaan halusta kokeilla jotain uutta. Järjestötoiminta oli hänelle ennalta tuntematonta ja oman vaihdon kautta ESN-toiminta kiinnosti. Vaihto-opiskelijoihin tutustuminen ja heidän kanssaan toimiminen motivoi hakemaan hallitukseen mukaan.

Kaikkia meitä yhdistää ehdottomasti halu varmistaa vaihto-opiskelijoille loistava vaihtokokemus Jyväskylässä. ”Post Erasmus Syndrome” on motivoinut monia ESN:n toiminnassa mukana olevia, ja tarkoittaa vaihdon jälkeistä tarvetta lisätä kansainvälisyyttä omaan arkeen kotona. Arki opiskelun, hallitushommien ja muiden kiireiden kanssa voi vaatia välillä paljon, mutta positiivinen palaute opiskelijoilta sekä loistava hallitusporukka auttavat jaksamaan kiireisimmätkin ajat.

Monet kysyvät usein siitä, minkälaisia vaihtarit ovat. Vaihto-opiskelijoita tulee joka puolelta maailmaa, joten kulttuurinen kirjo, tavat hoitaa asioita ja sosialisoitua ovat hyvin erilaisia. On paljon opiskelijoita, jotka ovat näkyvä osa ESN:n järjestämiä tapahtumia, ottavat rohkeasti osaa kaikkeen ja heittäytyvät suomalaiseen opiskelijakulttuuriin täysillä. Toisaalta taas on paljon niitä, jotka nauttivat erilaisista asioista Suomessa, erilaisesta opiskelutavasta, luonnosta ja rauhallisuudesta. Ja tietysti paljon opiskelijoita, jotka löytyvät näiden esimerkkien jostain välistä.

Suurta osaa opiskelijoita kuitenkin yhdistää ihmetys suomalaisesta kulttuurista. Ennen kuin siihen pääsee sisälle ja ymmärtää, miksi toimimme kuin toimimme, ovat monet sanoneet kulttuurimme vaikuttavan hieman kylmältä. Suomalaisille käsite ”personal space” on paljon laajempi, kuin monille muille. Luon itse vieläkin todella epämukavia tilanteita, kun vaistomaisesti väistän jonkun yrittäessä antaa minulle poskisuudelmaa tervehtiessä. Saunasta olemme saaneet kysymyksiä muun muassa ”onhan se varmasti turvallista?”. Pidän ESN:n ja kv-tutorien työtä tässä suhteessa todella tärkeänä. Uuteen kulttuuriin ja maahan on helpompi päästä sisälle, kun tunnet paikallisia, jotka mielellään auttavat ja selittävät asioita, jotka ovat hämmentäviä.

Pörssi ry ja ESN Jyväskylä tekevät yhteistyötä pääosin tapahtumien saralla. ESN on kutsuttu, jo jopa perinteikkäästi, sitsaamaan Pörssin kanssa syksyllä ja nyt saamme puolestamme kutsua Pörssiläiset kanssaopiskelijat ESN:n sitseille 23.3. näyttämään vaihtareille, kuinka sitsaaminen todella tapahtuu. Yhteistyö Pörssin kanssa on helppoa, ja vaihto-opiskelijat ovat sanoneet meitä helposti lähestyttäviksi ja avuliaiksi – ainakin outojen sitsisääntöjen selittämisessä ja sitsikulttuuriin mukaan ottamisessa. Vaihtarit ovat itse todella halukkaita tutustumaan paikallisiin opiskelijoihin, ja monia kaduttaa vaihdon jälkeen vähäiseksi jäänyt kontakti paikallisiin opiskelijoihin. Kannustan kaikkia pörssiläisiä olemaan mukana yhteistyötapahtumissa, vaihto-opiskelijat tuovat aina vaihtelevuutta iltaan ja henkilökohtaisesti pidän siitä, että näen Suomen, opiskelun ja opiskelijakulttuurimme täysin uusin silmin.

-Riina Haapasalmi

Jätä vastaus