Reissussa

Vaihtokohteena Alankomaat

Hei! Nimi on Nina, olen neljännen vuoden markkinoinnin opiskelija ja pörssiläinen, ja olen ollut tammikuun lopusta asti vaihdossa Euroopan sykkeessä Alankomaissa (tai Hollannissa). Kaupunki, jossa asustelen kesäkuun loppuun saakka, on Maastricht, joka sijaitsee aivan eteläisessä Hollannissa lähellä Belgian ja Saksan rajaa. Asukkaita täällä on Wikipedian mukaan 121 000, eli osapuilleen saman verran kuin Jyväskylässä. Pinta-ala tosin on vain murto-osan Jyväskylästä, joten hyvin vilkas kaupunki on kyseessä.

Päädyin Alankomaihin pitkälti fiilispohjalta. Halusin pysytellä Euroopassa, jotta välttyisin turhalta paperisodalta ja koska en ole viettänyt aiemmin paljoakaan aikaa ulkomailla, Länsi/Keski-Eurooppa tuntui sopivan turvalliselta, ollen kuitenkin samalla vähän kauempana kuin esimerkiksi Pohjoismaat. Alankomaissa kiehtoi täysin vieras kieli, mutta samalla se, että englannilla pärjää aivan joka paikassa ja opiskelu tapahtuu myös englanniksi. Lopullisesti päätin kuitenkin valita Maastrichtin vaihtokohteekseni aiempien vaihtoraporttien perusteella, joista kävi ilmi, että täältä on helppo ja halpa matkustaa käytännössä minne tahansa Euroopassa. Esimerkiksi Brysseliin pääsee bussilla 7 eurolla ja jos varaa ajoissa lennot, niin Ryanairilla pääsee 20 eurolla Barcelonaan suoraan Maastricht-Aachenin lentokentältä. Ihan hullua.

Tylsää ei kuitenkaan ole, vaikka ei jatkuvasti jaksaisikaan matkustella. Kaupungista löytyy kaikki, mitä voi toivoa: pyörällä pääsee joka paikkaan nopeasti ja ihmiset ovat uskomattoman ystävällisiä. Tapahtumia ja bileitä riittää vaikka joka viikolle ja Maastrichtin yliopisto on todella tasokas opinahjo. Samalla se on myös haastava, koska opintometodit ovat hyvin erilaiset kuin mihin Suomessa ollaan totuttu. Jos siis harkitsee Maastrichtia vaihtokohteeksi, kannattaa olla hyvin tietoinen tästä, jotta opiskelun rankkuus ei tule yllätyksenä. Itse olen ollut vain positiivisesti yllättynyt, koska odotin jotain vielä paljon pahempaa, ja tällä hetkellä fiilis opiskelusta on paljon parempi kuin Jyväskylässä ikinä.

Asun Maastrichtissa vaihtareille tarkoitetussa guesthousessa. Hintataso on kallis, mutta asunnon sai helposti ilman säätöä. On myös kiva asua siellä, missä muutkin vaihtarit, koska aina on jotain menoa. Mulla on ihan oma huone, mutta osa jakaa huoneen toisen tyypin kanssa. Vertaisin ainakin tätä main-guesthousea jenkeistä tuttuihin dormeihin, koska esimerkiksi tällä käytävällä missä itse asun, asuu myös parikymmentä muuta ihmistä ja me kaikki käytämme samaa keittiötä. Toistaiseksi yhteiselo on kuitenkin sujunut ongelmitta, ja otan tämän asumismuodon elämänkokemuksen kannalta. Jyväskylässä ehtii taas asua yksin!

Yleisesti sanottuna hakuprosessi vaihtoon oli helppo Erasmus-ohjelman kautta ja yliopisto tiedotti kaikesta tarpeellisesta todella hyvin niin Jyväskylän kuin Maastrichtin päässä. Suosittelen vaihtoon lähtöä kaikille, joita se vähänkään mietityttää, oli vaihtokohde mikä tahansa. Itse en yliopiston alkaessa aikonut lähteä ollenkaan, ja lämpeninkin koko idealle vasta kolmantena opiskeluvuotenani. Päätöstä ei ole kuitenkaan tarvinnut toistaiseksi katua. Toki aina voi myöhemminkin muuttaa ulkomaille, mutta kun ihana yliopistomme kuitenkin suo meille näin hienon, yksinkertaisen ja halvan mahdollisuuden, miksi sitä ei hyödyntäisi?

Jos Maastricht/Alankomaat vaihtokohteena/ajatukset vaihdossa olosta yleisesti kiinnostaa, niin mua voi seurailla enemmänkin omassa blogissa http://ninakukkonen.blogspot.fi/.

-Nina Kukkonen

Jätä vastaus