Reissussa

Vaihtokohteena Kanada

Tervehdys Kanadasta!

Nyt on pari kuukautta vierähtänyt siitä, kun esittelin itseni uusille kämppäkavereilleni ilman rihman kiertämää kysellen, miten paikallinen suihku saadaan toimimaan. Aikamme pähkäiltyä vesikin alkoi virrata ja yksi jätkistä antoi minulle käsipyyhkeensä, jottei hänen tarvitsisi katsella karvaista alastonta suomalaista, eikä minun turvautua t-paitaan kuivatakseni itseäni.  Niin – ei kannattaisi jättää sitä pakkaamista viimeiseen iltaan. Pari ensimmäistä yötä meni niin että käytin toista takkia peittona ja toisen takkini täytin vaatteillani tyynyksi. Suomen armeijan sissikoulutukseen käytetyt rahat eivät ainakaan minun kohdallani menneet hukkaan! Kolmantena päivänä pihaan kurvasi kuitenkin Simpsoneistakin tuttu keltainen koulubussi, jolla meidät vaihtarit kuljetettiin kaupungin laitamilla sijaitsevaan Ikeaan. Bussin tarjoaman pienen häkämyrkytyksen jälkeen Kampradin ”Inkun” lihapullat ja muussi puolukkahillon kera maistuivat hieman erilaisilta. Petivaatteet ja ruokailuvälineet lämmittivät kuitenkin mieltä huomattavasti. Vancouverissa parasta aikaa vaihtoaan viettävää ystävääni lainatakseni, ei ole olemassa hyviä ja huonoja kokemuksia, on vain kokemuksia – ja tämä on myös vaihtarin välillä hyvä muistaa!

Missä?

Opiskelen tämän kevätlukukauden University of Albertassa, Edmontonissa ja vaikka aloituksestani voisi muuta luulla, on takana varmasti yksi elämäni ikimuistoisimmista ja parhaista ajanjaksoista. Albertan provinssin pääkaupunki Edmonton sijaitsee Kanadan länsiosassa ja paikallisessa mittakaavassa melko lähellä (350km) Kalliovuoria. Pakkasta on sen verran, että suomalainenkin tuntee itsensä kotoisaksi ja vaikka kaupungin asukasluku liikkuu miljoonan paikkeilla, on katukuva välillä niin rauhallinen, että paikalliset kutsuvat kaupunkia Deadmontoniksi. Vaikka kaupunki itsessään onkin melko rauhallinen, on 40 000 opiskelijan kampusalueella lähes joka ilta jotain menoa. Jos ei muuta, niin ainakin itseään kiiveiksi kutsuvia uusi-seelantilaisia tanssimassa ilman housuja yhteisissä tiloissa.

Koulu

Kurssit menevät melko nopeasti ilmoittautumisajan alkamisen jälkeen täyteen, mutta vaikka aloinkin katsoa valintojani päivän myöhässä, sain valittua sellaiset kurssit, jotka itseäni kiinnostivat. Yhteensä minulla on neljä kuuden opintopisteen arvoista kurssia, joista pääaineeni johtamisen kursseja on kaksi, yksi kauppaoikeuden kurssi ja paikallisena erikoisuutena Real Estate Principles -kurssi, jossa käsitellään kiinteistöjen arvonmääritystä ja tuottomalleja. Kaikki neljä kurssia ovat erittäin mielenkiintoisia, mutta oikeuslaitostemme eroista johtuen kauppaoikeuden kurssi on ehkä enemmän Suitsin fiilistelyä kuin Suomeen tuotavien oppien hankkimista. Ennen vaihtoa minua varoitettiin että työmäärä kursseilla on huomattavasti Suomea suurempi, mutta ainakaan itse en suurta eroa ole huomannut. Ryhmäkoot ovat ainakin minun luennoillani olleet melko pienet ja keskustelua on luennoilla ollut Suomea enemmän. Toisin kuin monet muut, en ole ostanut satoja euroja maksavia kirjoja, vaan olen pärjännyt mainiosti luentokalvoilla ja kirjastosta saatavilla pikalainakirjoilla.

After school

Tammikuussa viikonloput kuluivat Kalliovuorilla Jasperin ja Banffin kansallispuistoissa lasketellen ja elämästä nauttien. Jasperiin matkasimme kavereiden kanssa vuokra-autolla, mutta Banffin reissun järjesti vaihtareille paikallinen Business Exchange Assosiation. Helmikuussa sain vieraita Suomesta ja pääsin kokemaan, miten Pohjois-Amerikan suurimmalla ostarilla West Edmonton Malilla voi helposti vierähtää kokonainen päivä. Lukuloma kului sitten vähemmän hikisissä tunnelmissa Hawai´illa, jossa viiden yhteisen vuoden päätteeksi menin kihloihin rakkaan tyttöystäväni kanssa.

Kalliovuorten suomien laskettelu ja patikointi mahdollisuuksien lisäksi yliopisto tarjoaa todella hyvät liikunta mahdollisuudet, sillä opiskelijoilla on ilmaiseksi käytössä kahden Monnarin salin kokoinen kuntosali, pari uimahallia, yleisurheiluhalli ja palloiluhalli. Lisäksi vaihtarit saavat ilmaiseksi käyttää kiipeilyhallia. Ja koska kampuksen urheilutarjonta ei ole ollut riittävä, olen käynyt myös välillä paikallisen futsaljoukkueen harkoissa ja retkiluistelemassa. Penkkiurheilunälkääni olen taltuttanut tähän asti Edmonton Oilersin otteluilla, mutta koska viimeisestä palkkapäivästä alkaa olla jo aikaa, siirryn luultavammin kevääksi seuramaan Golden Bearsien ja Pandojen yliopistokiekkoa ja lentopalloa.

Seuraava kuukausi sujuu varmaan rauhallisesti Edmontonisssa, mutta huhtikuun final examien jälkeen olen varannut jo lennot Vancouveriin, josta parin päivän jälkeen matka jatkuu Kaliforniaan. Toukokuun puolivälissä sitten takaisin Suomeen. Aika on mennyt siivillä ja pahaa sanottavaa vaihtokohteestani en juurikaan löydä. Valitettavasti Jyväkylän yliopiston kahdenvälinen vaihtosopimus U of A:n kanssa ei taida olla enää voimassa, mutta jos mahdollisuus tulevaisuudessa aukeaa uudelleen, en voi muuta kuin suositella hakemaan. Ja jos Kanada kiinnostaa vaihtokohteena, saa minulta ehdottomasti kysellä lisää esimerkiksi sähköpostitse tai vaikka hihasta nykäisemällä jos joskus törmäillään.

-Ville Mikkonen, vijoenmi@student.jyu.fi

Jätä vastaus