Tapahtumat

Speksiä, liikuntaa ja lumisadetta – Vappuviikko 2017

Nyt kun vapusta on vierähtänyt jo lähes kolme viikkoa – ja vihdoin on fyysisesti selviydytty – on hyvä hetki muistella, mitä kaikkea kevään huipentaneella viikolla tapahtuikaan. Pörssin vappuviikko oli täynnä toinen toistaan huikeampia tapahtumia ja tekemistä riitti jokaiselle päivälle ja jokaisen makuun.

Maanantaina vietettiin vappuviikon liikuntapäivää yhdessä dumppareiden kanssa Mattilanniemen nurmella. Ilmassa oli hieman ryytymisen merkkejä Rukan excun jäljiltä, joten futista ja kyykkää pelailtiin rennoissa merkeissä. Reissusta palautuvia pörssiläisiä hellivät auringonpaiste, herkkueväät ja makoiluun täydellinen trampoliini. Pelailusta siirryttiin Kauppalaisseuran säätiön saunatiloille viettämään yhteistä iltaa.

Tiistaina vuorossa oli kaljajooga yhdessä liikunta- ja terveystieteiden opiskelijoiden ainejärjestön Sporticuksen kanssa. Jännittynein odotuksin saavuimme liikunnan rakennukselle, jossa yllätykseksemme odottikin salin täydeltä joogaajia. Huikea ohjaajamme opasti porukan kohti zenin löytämistä, muistuttaen aina välillä ottamaan huikkaakin. Pulloja nostettiin suorastaan palvoen ylös ja soturiliikkeet vetreyttivät ja haastoivat vapunviettäjiä. Kaljajooga oli erittäin positiivinen ja mielenkiintoinen kokemus, joka innosti jokaisen liikkumaan! Tunnin jälkeen kuulikin kanssajoogaajilta huikeita ideoita esimerkiksi vuosijuhlaviikolle sopivasta skumppajoogasta. Kun päivän urheilut oli urheiltu, jäimme vielä saliin kuuntelemaan porukalla Vappuradiota, jossa pörssiläiset pääsivät ensimmäistä kertaa ääneen.

Keskiviikkona bussilastillinen pörssiläisiä sekä yksi kiintiödumppari matkasivat kohti Tamperetta ja Särkän Märkää, suurta poikkitieteellistä vapputapahtumaa. Perinteisesti Särkän Märkä oli myös säätilaltaan nimensä mukainen, mutta se ei menoa haitannut. Alkuilta kului Särkänniemen laitteiden kieputuksessa ja vaikka tuuli tuiversi ja sade kasteli, kiljunta ja nauru raikasivat kiertäessämme laitteesta toiseen. Suosikiksemme nouse yksimielisesti korkealle kohoava ja kovaa kieputtava X, jonka jälkeen muut laitteet tuntuivat kovin latteilta.

Huvipuistopäivän kruunasi Pete Parkkosen keikka Ilonassa. Paikan päälle saavuttuamme tunnelma oli jo hyvin odottavainen. Ennen keikkaa lämmittelimme koko ”Börsän” edustuksen voimin yleisöä laulamalla karaokessa oman versiomme kappaleesta Ihmisten edessä. Taisimme tehdä ennätyksen siinä, kuinka moni innokas ahtautuu karaokelavalle yhtä aikaa. Fiiliksen ollessa valmiiksi korkealla oli Peten helppo hurmata yleisönsä. Tutut hitit sytyttivät haalarikansan ja viilennystä antoi vain Peten yleisöön heittelemä vesi. Kotimatkalle suuntasimme aamuyöllä ja bussin simahtamisesta päätellen takana olikin jo melko raskas päivä. Torstaina Pörssin ja Dumpin pokerihait kokoontuivat Brick’sin Feel Vegas -pokerihuoneelle Texas Hold’em No Limits -turnaukseen. Allekirjoittanut otti tähän väliin kuitenkin ansaitun lepopäivän vappuviikon kohokohtaa odotellessa.

Vihdoin odotus palkittiin, kun perjantaina päästiin viettämään Vappuspeksiä. Uudet tuulet puhalsivat, sillä tapahtuma oli tänä vuonna kaksipäiväinen ja sijainti oli vaihtunut lähemmäs Jyväskylän keskustaa. Puurojuhlistakin tutulla Valorinteellä saimme ensimmäisenä kokea varsinaisen speksin eli näytelmän, jonka kulkuun sai yleisö vaikuttaa huutaen erilaisia tyylilajeja. Pörssiläisen kasvutarinassa parrasvaloihin pääsivät toinen toistaan hulvattomammat näyttelijät, jotka osoittivat kunnioitettavaa heittäytymiskykyä – oli sitten tyylinä kahden promillen humala, savolaismummo, ooppera tai lastentarha. Tämä tunnin mittainen spektaakkeli kirvoitti yleisönsä hurmokseen, ja kiitos siitä kuuluu mahtaville näyttelijöille ja muille esityksen luomisessa mukana olleille.

Loppuiltaan kuului mukavaa yhdessäoloa paljuissa ja saunoissa loikoillen, tanssilattialla tampaten kuin speksiherkuista nauttien. Yön mittaan väki väheni ja arviolta reilu parikymmentä vahvinta selviytyi aamuun asti. Luottokuskimme Tepi taisikin lopulta noutaa vain 11 selviytyjää speksibussilla kotiin keskustaan valmistautumaan Suojasitseille paikkaan X.

Mystiset Suojasitsit olivat Kaljajoogan tavoin monelle pörssiläiselle aivan uusi konsepti ja yllättävästi valtava yleisömenestys. Matka kohti paikkaa X alkoi Kompassilta, josta valkohaalarinen massa lähti valumaan sitsitiloihin. Sitsit osoittautuivat hyvin normaaleista poikkeaviksi. Ensinnäkin valtavan osanottajamäärän takia osa päätyi viettämään lattiasitsejä. Toiseksi, toastmasterit vaihtuivat jatkuvalla syötöllä ja jopa heille itselleen tuli yllätyksenä toastipöytään pääseminen. Kolmanneksi, säännöt oli jätetty lähes kokonaan pois. Meno pysyi suurin piirtein kasassa puolitoista periodia, kunnes vappu taisi ottaa vallan sitsaajista.

Seuraavana päivänä vietettiin vappuaattoa Kirkkopuistossa. Pörssiteltalle kokoontui joukko pörssiläisiä ja muita nälkäisiä nauttimaan grilliruuista, hyvästä musiikista sekä toki mahtavasta seurasta. Teltalta pääsi sujuvasti seuraamaan Minna Canthin patsaan lakitusta sekä Puhkupillien musiikkiesitystä. Lakituksen jälkeen puisto täyttyi hetkeksi valkolakkisista, mutta myös tyhjeni melko varhaisessa vaiheessa iltaa, kiitos taas kerran sään. Ilta kuitenkin jatkui useammalla vapunviettäjällä keskustan baareihin, joiden jonot täyttivät Kauppakadun useaksi tunniksi. Vielä aamukahden jälkeenkin jonot olivat samaa luokkaa kuin syksyn ensimmäisissä Poikkareissa!

Vappupäivän sarastaessa auringonpaiste tavoitti Jyväskylän ensimmäistä kertaa sitten vappuviikon liikunnan. Lämpöä riitti ja viikonlopun lumisateista ei ollut tietoakaan, kun Harjun rinteet täyttyivät haalarikansasta. Pörssiteltalta löytyi taas helpotusta niin pienempään kuin suurempaankin krapulaan. Mukava yhdessäolo ja auringonpaisteessa loikoilu olivat täydellinen päätös vappuviikolle.

Valitettavasti kyseessä oli myös se päivä, kun moni pörssiläinen (ja ei-pörssiläinen) otti suunnan kohti kotipaikkakuntaa ja kesätöitä muutaman kuukauden ajaksi. Kavereita halaillessa ja hyvää kesää toivotellessa jäi vain miettimään, miten tämä vuosi menikin taas näin äkkiä – ja olisipa jo syksy.

-Heidi Pakarinen

Jätä vastaus