Opiskelijan arki

SÄÄSTÖVINKIT OPISKELIJAN ARKEEN

Vaikka perinteiset käyttäytymiseen pohjautuvat säästövinkit saattavat tuntua itsestäänselvyyksiltä, jättää moni ne silti tekemättä. Alla erittäin käyttökelpoisia ja konkreettisia säästövinkkejä sinulle, joka kaipaa apua arjen säästökohteisiin.  

Kilpailuta 

Muista, että kaiken voi kilpailuttaa. Sähkösopimukset, vakuutukset, puhelinliittymät… Lista on pitkä. Kilpailuttamalla varmistat itsellesi edullisimmat hinnat ja saatat vartin työllä säästää kymmeniä tai jopa satoja euroja vuodessa. Esimerkiksi kilpailuttaja.fi sivustolla pystyt näppärästi ja ilmaiseksi vertailemaan mm. puhelinliittymän, sähkön, autovakuutuksen ja lainojen hintoja. 

Mieti yön yli 

Illan hiljaisina tunteina saatat vahingossa eksyä nettikauppojen syövereihin. Näissä tilanteissa tulee monesti tehtyä turhimmat heräteostokset, joita varmasti kadut myöhemmin. Uudet ostokset tuovat mielihyvää ja lämmittävät mieltä hetken, mutta tarvitsetko todella uutta kenkäparia tai trendikkäitä farkkuja vaatekaappisi täytteeksi? Odotettuasi yön yli ostopäätöksen tekemistä todennäköisesti kiität itseäsi aamulla. 

Lopeta överi ylikäyttö  

Meillä suomalaisilla on tapana käyttää kaikkea liikaa ja liioitella etenkin hygienia-asioissa. Tiesitkö, että on esimerkiksi täysin turhaa syöttää kokonainen tiskitabletti astianpesukoneeseen, kun puolikas riittää vallan mainiosti puhtaan astiaston saavuttamiseen? Myös hieman vähemmällä pyykinpesuaineella saat takuuvarmasti puhtaita ja tuoksuvia vaatteita. On siis hyvä muistaa, että kaikkien hyödykkeiden käyttöohjeita ei kannata aina noudattaa sokeasti, sillä määrät saattavat monesti olla hieman liioiteltuja. Maalaisjärjen käyttö on sallittua! 

Tee vuosibudjetti ja seuraa rahankäyttöäsi 

Tämä on neuvoista tärkein ja tuottavin. On yllättävän helppoa ja nopeaa listata kuukauden kiinteät kulut (vuokra, sähkö, vakuutus…) esimerkiksi Exceliin ja budjetoida menot muihin kuluihin kuten ruokaan, viihteeseen ja vaatteisiin. Kun seuraat kulutustasi, säästyt tilanteilta, joissa tili huutaa yllättäen hoosiannaa, vaikka vuokra on vielä maksamatta. Kun oikeasti tiedostat, ettei sinulla ole varaa tuhlata satoja euroja joka viikonloppu kalliiseen yökerhoon, saattaa pankkitilisi kiittää myöhemmin. 

Leivo leipä itse 

Tiesitkö, että valmiit elintarvikkeet kuten leipä voivat viedä pussista vuoden aikana jopa satoja euroja? Kun haluat vähentää taloutesi ruokakuluja vaivattomasti, on ehdottomasti järkevintä aloittaa leivästä. Erilaiset kauraleivät, sämpylät ja pataleivät ovat yllättävän helppotekoisia, ja päihittävät heittämällä kaupan valmistuotteet! Leipiin voi myös kätevästi piilottaa vanhat puuronjämät tai hieman nuhjeentuneet vihannekset.  

Jätä vastaus