Työelämä

Pörssiduuneja – Kesätyöntekijänä Verohallinnolla

Harmaa ja byrokraattinen Verohallinto? Juu. Sitä minäkin ajattelin pari vuotta sitten. Tarinat elämäänsä kyllästyneistä valtion virkamiehistä ja 40 vuotta samoissa tehtävissä työskennelleistä henkilöistä muistuivat hyvin mieleeni pohtiessani ensimmäisen kerran Verohallinnolle hakemista. Silloin homma jäi vielä ajatukseksi, mutta viime talvena erinäisten kokemusten jälkeen päätin hakea ja tässä sitä ollaan. Hämmentävää!

Tämä kesä menee siis verovalmistelijan tehtävissä Lahdessa. Lähes kaikki kesätyöntekijät ovat verovalmistelijan nimikkeellä, vaikka työtehtäviä löytyy laidasta laitaan. Itse olen henkilöverotuksen verovalvonnan puolella. Meidän päätehtäviä on valvoa viime vuoden henkilöverotusta ja tarkastaa valvonnassa nousseita tapauksia.

Ensimmäisen puolentoista kuukauden jäljiltä pystyy jo ajatuksia ja fiiliksiä pistämään hyvin kokoon. Ekat viikot Verohallinnolla tuntuivat aika hurjilta. Tietoa tuli tuutin täydeltä ja erilaisia uusia järjestelmiä ja lakipykäliä tuli melkoisella kyydillä heti käyttöön. Alkuun työ tuntui haastavalta ja lähes joka asiaan piti kysyä joltain kokeneemmalta apua. Pikkuhiljaa sitä oppii asioita töitä tehdessä ja nyt vajaan kahden kuukauden jälkeen on hämmästyttävän paljon oppinut henkilöverotuksen saloja. Suurena apuna ovat olleet koulussa käydyt verotuksen kurssit, joiden pohjilta on ollut hyvä opiskella asioita syvemmin töissä. Ilman mitään pohjaa olisi töissä ollut huomattavasti haastavampaa, mutta jo vähäinen tietoa nopeuttaa asioiden omaksumista ja kykyä soveltaa sitä tapauksia käsitellessä.

Ehkä suurin yllätys Verohallinnon kohdalla on ollut työilmapiiri ja työyhteisö. Ihan oikeasti! En ole ikinä työskennellyt työpaikassa, missä on noin hyvä yhteishenki ja auttamisen kulttuuri! Voit kysyä keneltä vaan apua ja kaikki auttavat sinua mielellään. Monesti kesätyöntekijät nähdään rasittavina ja tietämättöminä henkilöinä, mutta jo heti ensimmäisenä päivänä kuuli monen vakituisen työntekijän suusta kesätyöntekijöiden olevan vuoden odotetuin asia henkilökunnan keskuudessa, koska he tuovat positiivista fiilistä ja aitoa iloa työpaikalle.

Yleensä kesätöissä voit olla paikan/osaston ainoa kesätyöntekijä tai sitten siellä on joku muukin. Tämä kesä oli kohdallani erilainen, koska Lahteen otettiin kesäksi 10 kesätyöntekijää. Verohallinnolla on hyvin paikkoja tarjolla kesäksi, koska lomien sijaistamisen lisäksi myös edellisvuoden henkilöverotus hoidetaan kesän aikana. Se siis pakottaa varaamaan resursseja myös kesäksi reilusti, mikä avaa tarpeen monille kesätyöntekijöille. Mutta älä ymmärrä väärin. Verohallinnolle ei ole läpihuutojuttu päästä töihin. Meidän 10 kesarin porukasta 5 on kauppatieteilijöitä, 4 oikiksesta ja yksi on hallintotieteilijä. Pätevää sakkia on siis ympärillä ja on mahtava nähdä, miten fiksujen ihmisten kanssa saa työskennellä päivittäin.

Tähän mennessä sukanvarteen on siis tarttunut paljon yksityiskohtaista tietoa ja ymmärrystä verotuksesta, Verohallinnosta ja sen merkityksestä yhteiskunnallisena toimijana. Sanonta ”tekemällä oppii” pätee tähänkin hyvin ja jatkoa ajatellen, työskentelenpä sitten verotuksen tai esimerkiksi taloushallinnon tehtävien parissa, on Verohallinnossa työskentelystä tulevaisuudessa ihan varmasti hyötyä. Koulun teoreettisuuden vastapainoksi on ollut mukava päästä tekemään ihan konkreettista työtä.

Verohallinnolla työskentely on ollut todella positiivinen kokemus. Suosittelen tätä ilman muuta kaikille, joita verotus hiemankin kiinnostaa. Kaikkea ei tarvitse tietää valmiiksi vaan tärkeintä on hallita tiimityöskentely ja samalla kyetä itsenäiseen työskentelyyn ja päätöksentekoon.

P.S. Olkaahan hereillä heti talven alussa. Haku Verohallinnolle kesätöihin on alkanut viime vuosina viimeistään vuoden vaihteessa ja loppunut tammikuun lopussa. Eli, kun pahin darude on UV:n jäljiltä selätetty, kannattaa katseet suunnata kevään hakuihin ja vilkaista vielä cv kuntoon! 

-Roope Lehtinen

 

Ensimmäinen kesä Verohallinnon kesätyöläisenä alkaa olla puolessa välissä. Toimin verovalmistelijana ennakoivan ohjauksen ja neuvonnan tiimissä, jossa oma työtehtäväni on antaa neuvontaa valtakunnallisessa puhelinpalvelussa.

Kesä on tähän asti sisältänyt valtavasti uutta tietoa siitä, miten verotus toteutetaan käytännössä.
Aloitin omat työni kesäkuun alussa Lappeenrannassa, henkilöverotuksen yksikössä. Päädyin
kesätyöläiseksi perinteistä reittiä, eli täytin hakemuksen, pääsin haastatteluun ja lopulta sain paikan. Mahtia! Työtehtävät ovat olleet sopivan haastavia ja mukava työporukka ympärillä tekee myös työnteosta mukavaa.

Työ on luonteeltaan sellaista, että joka päivä tulee uudenlaisia tilanteita, jollaisia ei välttämättä ole aikaisemmin tullut vastaan. Olen lukenut verotuksen kursseja, jotka antavat hyvän pohjan tähän työtehtävään. Tiedonhakutaidot ovat kuitenkin olennainen osa tätä työtä. Mielestäni tärkeää on tietää, mistä oikean tiedon voi tarkistaa tai löytää. Lisäksi työtä tehdään asiakkaiden asioiden ympärillä eli asiakaspalvelukokemuksesta on ollut iso apu. Valmis veronikkari ei kuitenkaan tarvitse olla. Työhön on kattava perehdytys ja apua saa työkavereilta aina sitä pyytäessä.

Asiantuntijoita on tässä organisaatiossa yli 5000 henkilöä eli kesätyötehtäviä on myös tarjolla runsaasti ympäri Suomen. Erilaisia tehtäviä on siten myös paljon, josta esimerkiksi Roopen työtehtävä on hyvä esimerkki. Olen itse viihtynyt täällä tosi hyvin. Jos verotus kiinnostaa, niin täältä vahva suositus Verohallinnon kesätyöpaikoille!

-Ville

Jätä vastaus