Työelämä

Työharjoittelu osana opintoja – harjoittelussa Nissanilla

Työharjoittelu ei ole pakollinen osa kauppatieteiden opintoja. Moni käyttää silti tilaisuuden hyväkseen ja hankkii alansa työkokemusta jo opintojensa aikana. Harjoittelu antaa samalla myös 3-6 kuukauden breikin opiskelijan arkeen. Samalla se tarjoaa mahtavan tilaisuuden päästä tutustumaan oman alan työtehtäviin ja näkemään koulussa opittujen teorioiden toteutuvan käytännössä.  Jakso työelämässä auttaa hahmottamaan paremmin omia mielenkiinnon kohteita ja uramahdollisuuksia valmistumisen jälkeen, kuin myös luomaan tärkeitä suhteita työelämään. Harjoittelun saa sisällytettyä opintoihin. Sen voi suorittaa joko Suomessa tai ulkomailla, ja sen ajalle on mahdollista hakea erilaisia apurahoja.

Seuraavaksi annamme omien opiskelijoidemme kertoa harjoittelukokemuksistaan.

Viivi, 4. vuoden johtamisen pääaineopiskelija
6 kuukauden harjoittelu Nissan Nordic Europe Oy:n pääkonttorilla Espoossa: HR Trainee

viivi1

1. Millaisissa tehtävissä työskentelet?

Työskentelen Nissan Nordic Europe Oy:n pääkonttorilla Human Resources –osastolla, ja tittelini on HR Trainee. Yritys vastaa Nissanin maahantuonnista ja markkinoinnista Pohjoismaiden ja Baltian alueella. Työskentelen osana seitsemän henkilön HR-tiimiä, ja vastuullamme on muun muassa rekrytointi, osaamisen johtaminen, koulutukset, palkitseminen, tapahtumien järjestäminen, sisäisen viestinnän tehtäviä ja muita henkilöstöhallinnon tehtäviä. Pääsen työskentelemään kaikkien näiden osa-alueiden parissa. Olen mukana erilaisissa projekteissa tarpeen ja omien mielenkiinnonkohteideni mukaan, ja HR Traineella on myös omalla vastuullaan tiettyjä työtehtäviä, kuten Trainee – rekrytointien koordinointi ja toteuttaminen.

Olen työskennellyt yrityksessä vasta päälle kuukauden ajan, mutta olen päässyt alusta asti täysillä mukaan projekteihin ja saanut omia vastuualueita yllättävänkin nopeasti. Aluksi edeltäjäni samassa tehtävässä perehdytti minut päivittäisiin työtehtäviini kahden viikon perehdytysjaksolla, ja sain myös esittelyt yrityksen eri osastoista. Minulla oli lisäksi kahdenkeskisiä tapaamisia esimiesteni kanssa. He kertoivat minulle työtehtävistään, yrityksen työtavoista ja systeemeistä, ja sain myös kysellä omia kysymyksiäni heiltä. Oli hyvin mielenkiintoista, kun alalla kauan toimineet jakoivat minulle vuosien aikana kertynyttä tietoaan. Minusta tuntuu, että opin näiden kahden viikon aikana jo yhden yliopiston kurssin verran siitä, miten kansainvälinen keskisuuri yritys toimii.

Olen oppinut toisen kurssillisen verran nyt, kun arki on lähtenyt kunnolla liikkeelle. Varsinkin rekrytointiprosessit ja haastattelujen pitäminen ovat olleet erityisen mielenkiintoisia työtehtäviä minulle. Olen lisäksi päässyt muun muassa poseeraamaan yrityksen LinkedIn-kuviin, taiteilemaan meemejä sisäistä viestintää varten ja oppimaan uusia ulottuvuuksia niin Excelistä kuin Wordista ja PowerPointistakin. Odotettavaksi jää, millaisia projekteja tulevat kuukaudet tuovat tullessaan.

2. Miksi halusit tehdä työharjoittelun?

Menin yliopistoon suoraan lukiosta, joten olen opiskellut vuosia ja vuosia yhteen putkeen. Halusin vaihtelua pelkkään opiskeluun, ja minulla oli jo kova palo päästä käyttämään osaamistani oman alan tehtävissä. Välillä yliopisto-opinnot tuntuvat todella teoreettisilta, joten halusin päästä kokeilemaan käytännössä, millaista on arki alalla, jolle haluan tulevaisuudessa suunnata. Ajattelin myös, että työkokemus antaa paljon eväitä gradun kirjoittamiseen ja viimeisten kurssivalintojen tekemiseen. Kaverini sanoikin hyvin, että ennen työharjoittelua ei tiedä, mitä ei vielä osaa. Näitä osaamispuutteita ehtii vielä täydentää harjoittelun jälkeen opinnoissa. Toinen motivaation tuoja harjoittelulle oli kova kilpailutilanne työmarkkinoilla vastavalmistuneiden välillä. Oman alan työkokemus joko harjoittelun tai kesätöiden kautta voi olla se tekijä, joka erottaa sinut muista työnhakijoista unelmatyöpaikkaa hakiessa.

viivi3

3. Miten päädyit juuri tähän yritykseen?

Päätin syksyllä, että haluan viettää kevääni harjoittelussa. Tutkin ja seurailin, millaisia mielenkiintoisia paikkoja oli avoinna, ja lähetin hakemukseni kuuteen paikkaan. Pelkäsin, että kilpailu paikoista on kova, ja jään ilman vastauksia kuten parin kesän takaisessa kesätyöhaussa. Sain kuitenkin yllättyä iloisesti: kolme näistä organisaatioista kutsui minut haastatteluun. Ilmeisesti sanoin jotain oikein haastatteluissa, sillä päädyin lopulta valitsemaan kolmen eri harjoittelupaikkatarjouksen välillä. Valitsin paikan, jonka ajattelin tarjoavan parhaat oppimismahdollisuudet tulevaisuuttani varten. Uskon yhä, että tein oikean valinnan.

4. Miten näet hyötyväsi harjoittelusta

Tähän mennessä voin jo sanoa, että harjoittelu todella kannatti. Olen saanut elävän esimerkin niin monesta koulussa käsitellystä asiasta jo näiden viikkojen aikana, ja oppinut paljon myös itsestäni ja omista vahvuuksistani ja heikkouksistani. Ainakin minun yrityksessäni harjoittelijoiden koulutukseen panostetaan todella, ja opin asioita omien työtehtävienikin ulkopuolelta. Nyt osaan nimetä, millä osastoilla voisin kuvitella itseni työskentelemässä tulevaisuudessa, ja mitkä eivät kiinnosta minua tippaakaan.

Yleisesti ottaen kaikki opintojen tarjoamat mahdollisuudet kannattaa käyttää hyväksi. Vietin viime kevään vaihdossa, ja pääsin siellä harjoittamaan kielitaitoani ja kansainvälistä osaamistani uudelle tasolle. Nyt työskennellessäni konttorilla, jossa on työntekijöitä 16 eri kansallisuudesta, nämä taidot ovat käytössä ja kehittyvät edelleen päivittäin. Kielen vaihtaminen suomesta englantiin ja takaisin tuntuu luontevalta, ja ranskalainen vaihtokaverini valmisteli minut ymmärtämään ranskalaisten kollegoideni englantia vahvalla ranskan aksentilla.

viivi2

5. Mikä on hauskin muistosi harjoittelun ajalta?

Hauskimmat muistoni liittyvät Nissan Nordic Europen 10-vuotisjuhlaan, joka oli heti ensimmäisen viikkoni aikana. Työntekijät pohjoismaista ja Baltiasta kokoontuivat juhlistamaan kymmenen vuoden yhteistä taivalta, vaikka minun tapauksessani taival oli ehtinyt kestää vasta kolme päivää. Opin näiden päivien aikana, miten siistejä juttuja Nissan Nordic Europe on tehnyt menneiden vuosien aikana ja millaisia autoja on lanseerattu eri markkinoille erilaisten kampanjoiden avulla. Juhlassa järjestettiin myös ”kuorosota”, jossa meidät jaettiin joukkueisiin, ja jokainen ryhmä esitti oman kappaleensa suomalaisen huippulaulajan johdolla iltajuhlassa. Oli mahtavaa nähdä kaikki heittäytymässä täysiä oman työroolinsa ulkopuolella, ja toki viimeisen päälle hyvin järjestetyt juhlat jäävät kokonaisuudessaan ikuisesti mieleen!

Jätä vastaus