3 vinkkiä kesätyöhakuun, joita ei muualta saa!
… tai no saa varmasti, mutta piti saada sinut kiinnostumaan.
Kesätyömarkkinat käyvät jo kuumina ja yrityksetkin ovat valmiita uuteen satsiin tulevaisuuden osaajia. On siis korkea aika väsätä CV kuntoon, jotta kerkeää apajille. Tässä vaiheessa olisi jo hyvä, että tiedät mitä siellä CV:ssä pitäisi olla. Eli yhteystiedot, tiivistelmä, koulutus, työkokemus, luottamustoimet, vapaaehtoistoiminta, kielet, IT-taidot, muut relevantit taidot ja ehkä jopa suosittelija tai pari. Vai mitä?
Jos nämä kaipaavat vielä hiomista, niin ei muuta, kun Google laulamaan. Tässä tekstissä tarkoituksenani on kuitenkin antaa sinulle kolme sellaista vinkkiä, joita ei mielestäni korosteta tarpeeksi työnhaussa. Nämä eivät ole uutta tietoa, ainoastaan sellaista, jota ehkä jokainen ei ole vielä kuullut tai tullut ajatelleeksi. Lähdetään nyt kuitenkin liikkeelle siitä CV:stä.
1. Käytä Canvaa.
Jos sinulta löytyy jo CV ja olet siihen tyytyväinen, niin hyvä. Voit siirtyä seuraavaan vinkkiin. Jos taas et ole tyytyväinen tai se puuttuu kokonaan, niin sitten on aika käyttää Canvaa. Canva on nimittäin todella yksinkertainen graafisen suunnittelun työkalu, jonka avulla saat luotua itsellesi persoonallisen ja varmasti erottuvan CV:n. Paitsi, jos nyt tietysti ihan jokainen teistä alkaa sitä käyttämään ja niistä CV:stä tulee samanlaisia, niin sitten ollaan taas samassa pisteessä. Mutta kuitenkin. Canvasta löytyy satoja erilaisia CV-pohjia sekä saatekirjepohjia ja parasta tässä on se, että puolet näistä ovat täysin ilmaisia. Valitset näistä mieleisen, täytät vain valmiiksi laadittujen kohtien ja laatikkojen päälle omat tietosi sekä hyvän kuvan, ja vóila! Lopuksi vain lataat itsellesi uuden CV:si ”Jakaminen” napin alta, ja haluamasi työpaikka on jo mielessäsi sinun. Lisäksi, jos opiskelet esimerkiksi markkinointia ja haluat harjoitella graafista kädenjälkeäsi, voit luoda oman CV:n täysin tyhjästä. Canvassa vain mielikuvitus on rajana. Ja hyvän CV:n lainalaisuudet. Ja Canvan ominaisuuksien rajallisuus. Ja ehkä oma rajallisuus. Mutta kuitenkin.
2. Älä nöyristele.
Itsekin sorruin tähän, jonka jälkeen hyvä ystäväni onneksi sanoi minulle, että ”v**** idiootti”. Jätin kertomatta todella hyödyllistä ja vielä työpaikkaan peilaten relevanttia infoa. Vain sen takia, että ajattelin: ”Ei se nyt niin iso tai tärkeä juttu ollut”. Kyllä se vaan on. Nuorena, kun ei vielä ikävuosiin nähden voi olla liikaa kokemusta tai taitoja tai osaamista, niin kaikki, mikä voi olla osoitus kokemuksesta tai taidosta tai osaamisesta on hyödyllistä – järjen kanssa totta kai.
Jos haet teknisemmälle alalle, ilmoita kaikki IT-osaamisesi. Jos haet luovalle alalle, ilmoita kaikki luova osaamisesi ja projektisi. Jos haet laskinhommiin, ilmoita, että osaat derivoida, tai jotain.
Pääpointti on se, että kaikki relevantti työhön liittyvä kokemus, taito tai osaaminen on todellakin järkevää. Voi mennä hetki muistellessa vuosien takaisia asioita, mutta se on sen arvoista. Lopuksi älkää myöskään vähätelkö sitä asiaa, jonka ilmoitatte. Älkää käyttäkö
epäröivää kieltä, vaan itsevarmaa ja rohkeaa kieltä. Esimerkiksi työkokemuksesta puhuttaessa älkää sanoko ”olen ollut asiakaspalvelutöissä vasta vuoden”, vaan sanokaa ”minulle on jo nuoresta iästäni huolimatta kertynyt yli vuosi asiakaspalvelukokemusta”. Älkää toki valehdelko, mutta mielestäni todellisuuden rajoja voi hieman venyttää, jos vain pokka kestää.
3. Linkkari kuntoon.
LinkedIn eli Linkkari eli työelämä-Facebook on nuoren osaajan, eli sinun, hyvä ystävä. Sitä voi ajatella niin sanottuna nykyajan curriculum vitaena eli ansioluettelona. Sinne on tarkoitus luoda profiili omasta työelämästä ja lisätä kaikki mahdollinen relevantti informaatio omalle sivulle. Voit lisätä sinne kokemuksesi, osaamisesi, taitosi ja sen lisäksi, jos oikein innostut, niin voit kirjoittaa inspiroivia tekstejä siitä, kuinka aamulenkillä nähdessäsi lapsen kaatuvan kuralätäkköön, tajusit, että jokainen kaatuu välillä kuraan, mutta kuten lenkin lapsi, niin pitää sinunkin nousta sieltä lätäköstä ylös ja jatkaa eteenpäin. Tai jotain tämän tyylistä. Kun profiili on valmis, muut voivat nähdä sen ja hyvällä tuurilla, jos osaamisesi erottuu positiivisesti ja olet aktiivinen, voi joku työnantaja olla sinuun yhteydessä suoraan sivusi kautta.
Tämä ei kuitenkaan ole se, miksi kehotan sinua laittamaan Linkkarin kuntoon. Hyvin tehty Linkkariprofiili nimittäin mahdollistaa moniin paikkoihin haettaessa nopeamman ja tehokkaamman reitin. Jos haet jollekin vähänkään isommalle firmalle töihin, on mahdollista, että heidän työnhakusoftassaan on mahdollisuus hakea LinkedIn-profiilia hyödyntäen. Tällöin softa kaivaa Linkkariprofiilistasi tarvittavat tiedot suoraan hakemukseen, jonka jälkeen sinun tarvitsee usein vain lisätä jo Canvassa tekemäsi CV sekä saatekirje (joka muuten pitää olla, jos haluat haastatteluun). Ja hakemus on valmis.
Tämä on erittäin hyödyllinen vinkki, jos aiot nimenomaan hakea useampaan paikkaan kerralla. Saatat säästää manuaalisessa kirjoitustyössä useampia tunteja jopa.
Nämä olivat meikäläisen kolme vinkkiä teille hyvät kanssakylterit. Toivottavasti näillä vinkeillä oli sinulle jotain arvoa, ja ehkä jopa otit vinkistä vaarin. Muistakaahan kuitenkin töitä hakiessanne, että itsevarmuus on kaiken A ja O, kunhan olette pätevin hakija, ja totta kai hyvä tyyppi halutaan aina töihin, kunhan olette siis hyvä tyyppi. Ja mikäli tykkäsitte tästä jutusta, niin tulkaa laittamaan allekirjoittaneelle Linkkarissa yhteyspyyntöä ja laittakaa siihen viestiksi, vaikka risut ja ruusut, niin hyödytään kaikki tästä tekstistä silloin eniten.
Mukavaa työnhakua!
Teksti: Lauri Ropponen
Kuvat: Canva, Pinterest