Työelämä

Pörssiduuneja – Yrityksen pankkineuvojana Nordealla

Hola hola!

Kiitoksia kaikille snäpin välityksellä työviikkoa seuranneille! Olin nyt keväällä tilanteessa, jossa minulla oli jo työpaikka kotipaikkakunnalla, mutta tavoite oli saada töitä ”omalta alalta”. Laitoin keväällä useita hakemuksia ja Nordealta saapui kutsu työhaastatteluun. Kävin haastattelussa ja paikka irtosi. Minua kiinnostaa finanssimarkkinat sekä pankkiala valtavasti. Pankit koskettavat jokaisen elämää ja pankkien historia sekä tulevaisuus ovat erittäin mielenkiintoista kamaa. Toinen kiinnostuksen kohteeni on yrittäjyys, joten näiden kahden yhdistämisestä Nordean yrityspuoli oli varsin luonnollinen lopputulos. Toisaalta mikro- ja makroekonomiset kysymykset ovat myös kiinnostuksen kohteitani. Kaikin puolin kesä näytti mukavasti katetulta!

Työskentelen Helsingin keskustan yrityskonttorissa Mannerheimintiellä. Työnkuvani on hyvin laaja. Jo työhaastattelussa kävimme keskustelua siitä, että työnkuva määrittyy hyvin pitkälle oppimiskykyni ja taitojeni mukaan. Työnimike on siis englanniksi hienosti lausuttuna Banking Advisor Corporate Customers eli suomeksi yrityksen pankkineuvoja. Käytännössä hoidamme yrittäjien henkilökohtaisia sekä yritysten pankkiasioita. Tämä tarkoittaa sitä, että meidän segmentissä yrittäjällä on Nordeassa yksi yhteyshenkilö sekä henkilökohtaiseen että yrityksen pankkiasiointiin. Palveluihin kuuluu mm. maksuliikenne, kortit, yrityslainat, leasing, erilaiset vakuutukset, henkilökohtaiset lainat ja erilaiset digitaaliset palvelut.

Aloittaessani minulla oli kuukauden jakso, jossa opettelin perehdyttäjän kanssa työhön vaadittavia taitoja. Olen osa isompaa tiimiä, joka on jaettu pienempiin tiimeihin. Asiakkailla on nimetyt yhteyshenkilöt, jotka hoitavat heidän pankkiasioitaan. Työhöni kuuluu asiakastapaamisia sekä tapaamisiin liittyviä taustatehtäviä omalla työpisteellä. Taustatehtävistä esimerkkeinä tietojen päivityksiä järjestelmään sekä lainoihin liittyvien vastuuesitysten rakentamista. Itselleni työn suola on päästä ratkaisemaan asiakkaiden ongelmia sekä vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin.

Olen tässä kahden kuukauden aikana oppinut enemmän kuin koulussa koko viime vuoden aikana. Otetaan esimerkkinä tilinpäätösten lukeminen. Koulussa toki opetetaan ja käydään läpi yritysten tilinpäätöksiä. Käyttöpääoma siellä oma pääoma täällä. Tiedät kyllä mistä suunnilleen on kyse, mutta kun nyt töissä Nordealla tilinpäätösten tulkinnalla on oikeasti merkitystä, tekee se siitä paljon konkreettisempaa. Koulu antaa kyllä hyvät lähtökohdat asian ymmärtämiseen.

Minkälaisia ominaisuuksia vaaditaan? Ihmisten kanssa toimeen tuleminen ja verkostoituminen ovat erittäin tärkeitä ominaisuuksia. Tätä on vaikeaa liiaksi painottaa. Ongelmanratkaisukyvystä sekä kokonaisuuksien hahmottamisesta on myös paljon apua. Yritysten ja yrittäjien kanssa toimiessa yritystoiminnan tuntemisesta on suuri hyöty.

Työskentely Nordealla on ollut erittäin palkitsevaa. Olen saanut haastaa itseäni ja päässyt tilanteisiin, joissa olen altaan syvässä päässä ilman kellukkeita. Tällä tarkoitan sitä, että olen saanut haasteita (kuten työhaastattelussa pyysinkin). Kun saat vastuuta ja haasteita, tiedät että sinuun luotetaan ja se on ollut ehdottomasti suurin motivaattorini. Voin jo tässä vaiheessa sanoa, että minulla on parhaimmat tähän asti kokemani esimiehet.

Hieman finanssialan tulevaisuutta haluan käydä myös tässä läpi. Fintech on jo melkoinen buzzword, mutta erittäin mielenkiintoinen sellainen. Uusia fintech- yrityksiä pulpahtaa kuin sieniä sateella. Muutamia tunnettuja fintech-yrityksiä ovat mm. Holvi, Klarna, iZettle, TransferWise sekä N26. Ensi vuoden alussa astuu voimaan PSD2-direktiivi, joka avaa pankkien rajapinnat ulkopuolisille palveluntarjoajalle asiakkaan näin halutessa. Ja jotta homma ei olisi liian selvää on myös pakkaa hämmentämässä AI, blockchain ja meitsi. Kun seuraa meneillään olevia disruptioita eri aloilla on pakko todeta: What a time to be alive!

P.S. Olen kiinnostunut keskustelemaan finanssialaan ja muuhunkin liittyvistä teemoista. Jos sinä olet myös, laita viestiä latehyry@gmail.com, niin tavataan kahvikupposen ääressä. Olen ihan varma, että opimme toisiltamme!

P.P.S. Nyt kun sain tällaisen tsäänssin kirjoittaa blogitekstin, haastankin jokaisen kyseenalaistamaan hieman enemmän ympärillä vallitsevaa status quota. Pari mielenkiintoista aihetta alkajaisiksi: Miksi me tarvitaan talouskasvua? Mitä raha on? Kuulostaa hyvin itsestäänselviltä kysymyksiltä, mutta tutkiessa nälkä vain kasvaa!

-Lauri Hyry

Jätä vastaus