Trainee-kokemuksia Danske Bankista
Danske Bankin suuryrityksiin ja instituutioihin keskittyvä Large Corporates & Institutions -liiketoiminta rekrytoi vuosittain rahoitusmarkkinoista ja yrityspankkialasta kiinnostuneita opiskelijoita Capital Markets and Corporate Banking Trainee -ohjelmaan.
Traineet työskentelevät pankin asiantuntijoiden kanssa samoissa tiimeissä ja tukevat tiimejä niiden päivittäisissä tehtävissä. Paikkoja löytyy muun muassa osaketutkimukseen, velkapääomamarkkinoihin ja kestävään rahoitukseen erikoistuneista tiimeistä.
Harjoittelu on suunnattu 3.vuoden ja sitä pidemmällä opinnoissaan oleville opiskelijoille. Haku ohjelmaan järjestetään kerran vuodessa ja paikkoja on tarjolla sekä keväällä että syksyllä Helsingissä.
Haastattelimme alkuvuodesta 2023 aloittaneita traineeta kokemuksistaan Danske Bankissa. Kysymyksiin vastasivat Lotta Laakio, rahoituksen maisteriopiskelija Turun kauppakorkeakoulusta; Tatu Hämäläinen, tuotantotalouden maisteriopiskelija Aalto-yliopistosta; ja Sonja Tiesmäki, vastavalmistunut kansantaloustieteilijä KU Leuven -yliopistosta.
Miksi hait harjoitteluun?
Lotta: Halusin päästä tutustumaan pankin Large Corporates & Institutions -toimintaan, minkä lisäksi olin kuullut paljon hyvää trainee-ohjelmasta ja mahdollisuudesta päästä harjoittelun aikana useampaan kuin yhteen tiimiin.
Tatu: Työskentelin aiemmin teollisuudessa johdannaisten ja riskienhallinnan parissa. Halusin syventää osaamistani aiheesta ja hain Danskelle päästäkseni johdannaismarkkinoiden näköalapaikalle.
Sonja: Suomessa toimivista pankeista Danske Bank on kansainvälisimpiä. Halusin lisää kansainvälistä kokemusta, sillä ulkomaille suuntautuvana ihmisenä uskon siitä olevan minulle tulevaisuudessa hyötyä.
Mitä työtehtäviisi kuuluu tällä hetkellä?
Lotta: Työskentelen sekä Corporate Advisor- että Sustainable Finance -tiimissä, joissa olen päässyt avustamaan analyytikoita heidän työssään, tekemään mallinnuksia ja erilaisia raportteja sekä muita taustatöitä.
Tatu: Tehtäviini kuuluu valuuttajohdannaisten hinnoittelu ja kaupankäynti. Lisäksi vastuullani on adhoc-projekteja myyntimateriaalien valmisteluun ja riskityökalujen kehittämiseen liittyen.
Sonja: Työskentelen Fixed Income Sales -tiimissä melko lähellä asiakasrajapintaa. Pääasiassa hoidan kuntatodistusten liikkeeseenlaskuun liittyvää tarjouskilpailua ja kaupankäyntiä. Lisäksi tuen tiimiläisiäni asiakkaiden lainasalkkuihin ja korkosuojiin liittyvissä analyysitehtävissä.
Mitä uutta olet oppinut?
Lotta: Yritysten tilinpäätökset, vuosikertomukset sekä vastuullisuusraportit ovat tulleet tutuiksi. Lisäksi ymmärrän paremmin, mitä kestävä rahoittaminen käytännössä tarkoittaa ja miten paljon se liittyy pankin kaikkiin toimintoihin.
Tatu: Olen oppinut paljon johdannaisten hinnoittelusta, pankkien välisestä johdannaiskaupankäynnistä sekä makrotalouden ajureista. Lisäksi olen oppinut ohjelmoimaan VBA-kielellä.
Sonja: Ennen harjoittelua en tiennyt juuri mitään bondimarkkinoista tai tiimini avainkäsitteistä kuten yield tai yield curve. Aika vierailla vesillä siis liikun. Onneksi lähelläni on erittäin osaavia ihmisiä, jotka kärsivällisesti tukevat oppimistani ja vastailevat mielellään kysymyksiini. Ylipäätään ilmapiiri on rohkaiseva ja esihenkilöni on aktiivisesti ohjannut minua ulos mukavuusalueeltani, mikä on auttanut minua kehittymään.
Miten olet viihtynyt Danske Bankissa?
Tatu: Olen viihtynyt todella hyvin, koska työtehtävät ovat mielenkiintoisia, työympäristö on nopeatempoinen ja kollegoilta saa paljon tukea sekä uusia oppeja.
Lotta: Täällä vallitsee hyvä tunnelma. Aloitin opintoni 2019, joten aikaisemmat harjoitteluni ja kesätyöni ovat ajoittuneet Covid19-sulkujen ajalle. En siis ole aiemmin työskennellyt paikassa, jossa voidaan olla toimistolla suurin joukoin samaan aikaan. On ollut mukava päästä kokemaan tämänkaltainen työkulttuuri.
Mitä antaisit ohjeeksi heille, jotka miettivät harjoitteluun hakemista?
Lotta: Suosittelen Danske Bankin harjoitteluohjelmaa kaikille, kenellä on vähäänkään kiinnostusta pankkialaa kohtaan ja motivaatiota kerryttämään työkokemusta! Haastatteluun kannattaa valmistautua, mutta sitä on turha jännittää etukäteen.
Tatu: Jos pankkisektori kiinnostaa, hae rohkeasti harjoitteluun, vaikka et opiskelisi rahoitusalaa. Itsellänikin on kollegoita hyvin monenlaisista taustoista. Tuo hakemuksessa esille relevanttia osaamistasi sekä omaa kiinnostustasi ja ole oma itsesi.
Sonja: Ennakkotehtävät ja haastattelu olivat sopivan haastavia. Kannattaa valmistautua haastatteluun perehtymällä ajankohtaisiin talousaiheisiin ja -uutisiin. Älä välitä, jos taustasi ei täydellisesti sovi pankkialalle – ei minunkaan sopinut.
Millainen kokemus rekrytointiprosessi oli?
Tatu: Prosessi oli todella nopea ja siihen kuului hakemuksen lähettämisen jälkeen videohaastattelukierros sekä haastattelu paikan päällä Dansken toimistolla.
Lotta: Minun tapauksessani oltiin joustavia ja sain osallistua haastatteluun etäyhteyksin, koska olin silloin ulkomailla. Tunnelma oli mielestäni kannustava, vaikka minua haastettiinkin monin eri kysymyksin.
Millaisia suunnitelmia sinulla on harjoittelun jälkeen?
Sonja: Tämä trainee-ohjelma on ensimmäinen kosketukseni pankkialaan, jonne haluan jäädäkin.
Tatu: Valmistuminen ja vakituisen työn etsiminen alkavat olla ajankohtaisia. Harjoittelun jälkeen minulla hyvä ymmärrys rahoitusalasta, pankkisektorista sekä makrotaloudesta ja kokemukseni perusteella näen Danske Bankin eriomaisena, potentiaalisena työnantajana.
Lisätietoa Danske Bankin harjoittelu- ja uramahdollisuuksista sekä ajankohtaisista rekrytoinneista löydät osoitteessa www.danskebank.com/careers.