Työelämä

Pörssiduuneja – Työharjoittelijana Berliinissä

Viime syyslukukauden vietin Englannissa Erasmus-vaihdon merkeissä, ja tarkoitukseni oli keväällä jatkaa maisteriopintoja Jyväskylässä. Toisin kuitenkin kävi, kun minulle tarjoutui mahdollisuus työharjoitteluun Euroopan yhdessä kiehtovimmista pääkaupungeista, Berliinissä. Olin ajatellut oikeastaan jo opintojen alusta alkaen, että työharjoittelu ulkomailla antaisi hyvää suuntaa tulevaisuutta varten, joten kun tilaisuus tuli vastaan, olin enemmän kuin valmis lähtemään Berliiniin kandi- ja maisteritutkintojen välissä. Oma fokukseni työelämään on hyvin kansainvälinen ja haluan jatkossa työskennellä globaalissa työympäristössä.

Päädyin siis myynnin ja markkinoinnin työharjoitteluun Finnchatille, joka on Jyväskylässä vuonna 2012 perustettu yritys. Finnchat tuottaa yrityksien verkkosivuille myynnillistä chat-palvelua, jolla kasvatetaan joko sivuston liidituotantoa tai myyntilukuja. Perustamisen jälkeen Finnchatin kasvu on ollut huimaa, ja Saksan markkinoille yritys saapui muutama vuosi sitten. Jyväskylässä toiminta on jo kohtuullisen suurta, mutta Berliinissä toistaiseksi vielä pienempää. Saksan toimistolla meitä on noin 10 työntekijää, joista myynnin ja markkinoinnin tiimissä neljä, joten täällä on päässyt hyvin mukaan start-up -tyyppiseen työntekoon.

Start-upissa pääsee seuraamaan erinomaisesti koko yrityksen toimintaa, ja myös omat tehtävät käsittävät käytännössä markkinoinnin koko laajan skaalan. Markkinointia tehdään yhdessä meidän markkinointipäällikkö Markon kanssa, ja yhteistyö Saksan ja Suomen myyntitiimeihin on myös tiivistä. Työtehtäväni hieman vaihtelevat aina tilanteen mukaan, vaikka työssäni on myös paljon tehtäviä, jotka toistuvat päivittäin tai viikoittain. Tärkeimpänä tehtäväni tuen myyntitiimiä etsimällä heille sopivia asiakaskontakteja erilaisia tietokantoja ja listoja apuna käyttäen. Myös sisällöntuotannolla, blogilla sekä sosiaalisella medialla on lähes päivittäinen paikka omassa työnkuvassani. Nämä edellämainitut tehtävät olivat myös selkeästi esillä, kun pääsin snäppäämään Pörssin Snapchat-tilillä.

Näiden lisäksi olen päässyt myös tekemään Google AdWordsia sekä hakukoneoptimointia. Samalla on tullut suoritettua Googlen tarjoamat verkkokurssit sekä niihin liittyvät sertifikaatit Analyticsissa ja AdWordsissa. Todella mielenkiintoisia ja hyödyllisiä juttuja, suosittelen kaikille! Koska Finnchat toimii Suomen ja Saksan markkinoilla, olen lisäksi tehnyt jonkin verran käännöstyötä meidän materiaaleille. Mainitsemisen arvoisina voisin vielä mainita sähköpostimarkkinoinnin sekä muutamissa tapahtumissa avustamisen. Monenlaista hommaa on tullut vastaan!

Työharjoittelussani olen siis päässyt oppimaan uutta lähes kaikilla markkinoinnin osa-alueilla. Tämä on ollut itselleni ensimmäinen alan oikea työpaikka, mikäli haastavia (puhelin)myyntiduuneja ei lasketa mukaan. Harjoittelua on nyt takana jo melkein viisi kuukautta, ja vielä on reilu kuukausi jäljellä. Elokuun puolivälissä on taas aika palata Suomeen ja opintojen pariin. Joten tässä loppusuoran jo häämöttäessä voin todeta, että harjoittelu on antanut todella paljon, ja auttanut myös itseäni tarkentamaan omia tulevaisuuden tavoitteita.

Myynti ja markkinointi tarjoavat lukemattomia työmahdollisuuksia. Olen vähitellen huomannut, että itseäni kiinnostavat erityisesti sisällöntuontantoon, markkinointiviestintään tai brändäykseen liittyvät teemat. Tehtävät, joissa pääsee siis kehittämään ja luomaan uutta hieman omaa luovuutta käyttäen, ovat itselleni mieluisia. Lisäksi on erittäin tärkeää, että yrityksen tuote tai palvelu on sellainen, mikä on itselle läheinen ja kiinnostava. Näin on ollut myös Finnchatin kohdalla, ja olenkin syventynyt paljon teknologian ja mm. tekoälyn maailmaan harjoitteluni aikana.

Onko pysyvästi ulkomailla asuminen se oma juttu vai tuleeko maailma tutuksi jatkossa vain reissujen kautta? Sitä on vaikea tässä vaiheessa sanoa, ja jännä onkin nähdä, minne tulevaisuus kuljettaa. Tällä hetkellä paluu Suomeen tuntuu kuitenkin hyvältä ja luonnolliselta vaihtoehdolta. Katsotaan tilannetta parin vuoden päästä uudestaan!

Kannattaa käydä tutustumassa Finnchattiin tarkemmin osoitteessa finnchat.com! Ja jos milloinkaan herää kysyttävää esimerkiksi ulkomaiseen työharjoitteluun liittyen, niin aina voi tulla kyselemään allekirjoittaneelta. Törmäillään syksyllä! 🙂

-Esra Pirinen

Jätä vastaus