Työelämä

Pörssiduuneja – Finance traineena Valmetilla

Joulun jälkeen se taas alkoi, nimittäin kesätöiden etsiminen, hakemusten kirjoittaminen ja LinkedInin päivittäminen. Usealla opiskelijalla pyörii tuleva kesä jo tammikuussa mielessä monien hakujen avauduttua. Tämä vuosi oli minulle hieman erilainen. Ei sen vuoksi, että kesälle työpaikka olisi ollut jo valmiina, vaan ensimmäistä kertaa ymmärsin, että pystyn esittämään työlle toiveita ja etsimään nimenomaan vain itseäni kiinnostavia tehtäviä. Neljän vuoden opiskelun jälkeen uskalsinkin todeta, että minulle on kertynyt tietoja ja taitoja, joita voin oikeasti hyödyntää työssäni.

Pääaineeni ohjasi minua hakemaan erilaisia talouspuolen tehtäviä, ja toiveenani oli kerryttää alan kokemusta. Lisäksi halusin nähdä, kiinnostaisiko minua vastaavat tehtävät mahdollisesti myös tulevaisuudessa. Hain Valmetille Jyväskylän Rautpohjaan ja nettisivuille jättämäni hakemus päätyi ilmeisesti oikeisiin käsiin, sillä sain juuri toivomani paikan. Aloitin Paper Mills taloustiimin kesäharjoittelijana toukokuun puolessa välissä.

Toissa viikolla minun työpäiviäni pääsi seuraamaan Pörssin Snapchatissa. Viikko ei ollut ihan tavanomainen, sillä yhtenä päivänä osallistun työturvallisuuskorttikoulutukseen ja toisena eläkkeelle jäävän työntekijän läksiäisillalliselle. Tässä blogikirjoituksessa kertaan vielä työtehtäviäni Valmetilla ja lisäksi pohdin kesätöiden merkitystä ja sitä, mitä kesätyöstä jää käteen, palkan ja cv-merkinnän lisäksi.

Työtehtäviini kuuluvat erilaiset projektilaskutukseen liittyvät asiat. Kun uusi kauppa saadaan tehtyä, talouden laskuttajat tekevät projektille laskutussuunnitelman toiminnanohjausjärjestelmään BaaNiin. Laskutussuunnitelmia seurataan säännöllisesti ja kun laskutus on ajankohtaista, valmistellaan laskut ja ne lähetetään asiakkaalle. Kauppoihin liittyy usein myös pankki- tai konsernitakauksia sekä rembursseja ja valuuttakaupoissa terminointia. Hakemukset valmistellaan meidän osastolla ja ne laitetaan eteenpäin pääkonttorille.

Laskutuksessa tulee huomioida projektien tuloutus ja onko kyseessä sisäinen vai ulkoinen projekti sekä lisätäänkö kauppahintaan verot vai ei. Mielenkiintoni kansainvälistä verotusta kohtaan on kasvanut ja tämän alan taitajat ovat ilmeisesti kysyttyjä ammattilaisia. Alkukesän olen työskennellyt suurimmaksi osaksi laskutuksen parissa, mutta loppukesästä tiedossa on enemmän raportointia ja projektien seurantaa controllerin opastuksella.

Kun aiempaa työkokemusta ei juurikaan ole näistä tehtävistä, pitää aloittaa pienissä erissä ja työtehtävien kirjo kasvaa kuukausi kuukaudelta ja kesä kesältä. Vaikka aluksi vallitsee tunne, että järjestelmissä menee sekaisin, eikä itsenäisesti osaa tehdä tehtäviä alusta loppuun, oppii silti nopeasti uutta ja hyvä asenne auttaa tiedon sisäistämisessä.

Kesätyö on loistavaa aikaa myös tulevaisuuden työtehtävien pohdintaan. Kannattaa tarkkailla työpaikalla myös muiden tehtäviä ja vastuualueita sekä kysellä asioista. Kokonaisuuden hahmottaminen ja oman työn osuuden huomaaminen laajemmassa projektissa on palkitsevaa. Kun perustaidot on kunnossa, voi jatkaa seuraavissa tehtävissä hyvältä pohjalta. Kesä 2015 Valmetin myynnin ja markkinoinnin kesäharjoittelijana on antanut minulle paljon valmiuksia tähän nykyiseen työtehtävääni. Valmetin projektit ovat laajoja ja niiden kestot saattavat olla useita vuosia, joten ison kuvan ymmärtämisestä on paljon hyötyä.

Valmetin parhaita puolia on ehdottomasti kansainvälisyys. Monet ihmiset tältäkin osastolta ovat tehneet parin vuoden työpätkiä ulkomailla, kuten Kiinassa, USA:ssa tai Thaimaassa. Avokonttorissa kuulee jatkuvasti englannin sorinaa, kun joku on aina Skype-palaverissa ihmisten kanssa eri puolilta maailmaa. Englannin lisäksi myös muista kielistä on hyötyä esimerkiksi silloin, kun sopimukselta on löydettävä takuun raukeamispäivä tai maksuehtoja täytyy tulkita.

Odotukseni tälle kesälle on, että ehtisin näkemään mahdollisimman paljon. En vain ennustamaan laskutussuunnitelmien muutoksia, vaan myös näkemään millaisia ihmisiä Valmetilla työskentelee ja millaisiin tehtäviin täällä on mahdollista hakea. Valmistumisen jälkeen unelmien työpaikkaa ei tarvitse löytää välittömästi, mutta jos suuntaa on jo joskus ehtinyt ajatella, voi päätyä vahingossa mieleisiin tehtäviin.

Mitä kesätöistä sitten jää käteen? Aika paljon, jos olet utelias ja valmis verkostoitumaan. Käytännön kautta hahmottaa myös erittäin hyvin sen, kuinka suuri kansainvälinen firma toimii ja mikä merkitys vaikka ERP-järjestelmällä on. Mahdollisesti törmään sellaisiin tehtäviin, joihin voisin joskus hakeutua joko Valmetilla tai muualla tai sitten saada innostuksen siitä, että haluan todellakin työskennellä joskus ulkomailla. Saatan myös todeta, etten ole ollenkaan aamuihmisiä tai jatkossa vaadin työpisteelleni toimivaksi koetun sähköpöydän.

Katsotaan, mitä kaikkea kesä tuo tulleessaan!

-Siiri Haapakoski, 4. vuoden laskentatoimen opiskelija JSBE:ssä

Jätä vastaus