Työelämä

Pörssin nuoret yrittäjät: Samuel

Business and pleasure

Mitä mun yrittäjyys konkreettisesti on ja mitä oikein puuhaan? Rahaa, viinaa ja naisia vai kovaa duunia, takapakkeja sekä ajoittaisia pettymyksiä?

Mistä kaikki lähti?

Mun ensimmäiset askeleet kohti yrittäjyyttä alkoivat herran vuonna 1998. Tuolloin möin 6-vuotiaana mehua markalla muki lenkkeilijöille Ylöjärvellä. Oli älyttömän palkitsevaa, kun sain mehua myytyä ja aivot ehdollistuivat jo tuolloin bisneksen onnistumisesta tulevaan dopamiinin virtaukseen. Tiesittekö muuten, että dopamiini on aivojen välittäjäaine, joka saa ihmisen tuntemaan hyvänolontunnetta, mitä myös euforiaksi kutsutaan. Liiketoiminnassa ei kuitenkaan ole loppujen lopuksi ikinä ollut pelkästään kyse rahasta ja sen tienaamisesta. Kyse on ollut onnistumisen tunteesta, jonka saa kokea, kun bisnes luistaa. Raha on vain sivutuote, joka tulee bisneksen onnistumisen myötä.

Isot saappaat ja vähän kokemusta

22-vuotiaana velvollisuudet kutsuivat ottamaan kokonaisvaltaisen vastuun perhefirmasta ja sen kiinteistöliiketoiminnasta. Olin silloin puoli vuotta opiskellut kauppakorkeakoulussa ja minulla ei juurikaan ollut käytännön kokemusta toimia aikuisten liikemaailmassa. Vastaan meidän koko vuokraliiketoiminnasta, kiinteistönkehitys projekteista ja sidosryhmäsuhteista rahoittajille sekä yrityksen omistajille. Alussa en osannut käytännössä mitään. Oli paljon hetkiä, milloin tunsin itseni täysin typeräksi ja osaamattomaksi. Miten kukaan päälle parikymppinen nuori voi edes osata näitä juttuja? En minä ainakaan osannut. Perhefirman kautta olen joutunut moniin tiukkoihin paikkoihin ja tilanteisiin mistä vain on pitänyt päästä eteenpäin.

Välillä on ollut henkisesti raskasta vastata kaikesta itse. Välillä on myös ahdistanut, kun vuosittaisia lainanlyhennyksiin ei aina ole kassan rahat riittäneet tai vaativa vuokralainen pitää yrittää pitää tyytyväisenä. Firmasta vastaaminen on kaikesta vastuista ja velvollisuuksista huolimatta ollut aivan älyttömän upea ja kasvattava kokemus. Missä muussa paikassa päälle parikymppinen juippi pääsee suoraan aikuisten pöytiin tekemään liiketoimintaan ja ennen kaikkea oppimaan siitä? Olen ollut etuoikeutettu tässä tilanteessa ja tiedän sen hyvin. Mutta joka päivä pitää firman puikossa ansaita kannukseni aina uudelleen ja uudelleen. Joka päivä teen töitä sen eteen, että firman liiketoiminta kehittyy ja kasvaa tulevaisuudessa. Viimeisin tempaukseni oli luoda yrityksemme strategia, joka menee näin: ”Me hallinnoimme ja vuokraamme kiinteistöjä sekä autamme asiakkaitamme menestymään yrityksemme tarjoamissa toimitiloissa”.  Yksinkertaista ja kaunista.

Mites sitten tuo kuuluisa konsulttibisnes?!

S.Latvanen Consulting Oy:n perustaminen oli aika luonnollinen juttu. Keväällä 2017 oli muutamia kiinnostavia työtarjouksia pöydässä, mutta en halunnut sitoutua vielä liikaa yhteen firmaan. Kauppakorkeakoulun tilaisuudessa tapasin asuntosijoittaja, tietokirjailijan sekä Pörssi ry:n sijoituskerhon perustajan Olli Turusen. Hän kaipasi yhtiökumppaninsa Joonas Oravan kanssa apua heidän brändin www.ostavuokraavaurastu.com kaupallistamiseen sekä kiinteistökehitys projektien vetämiseen. Sain heistä ensimmäiset asiakkaat omalle firmalle.

Epäonnistumisten kautta kohti onnistumisia

Ensimmäinen kiinteistökehitys projekti meni aika lailla vituiksi. Tappiota tein heidän yritykselle noin kolme tonnia. Tappio johtui monesta eri syystä, mutta ehkä itsekin olisi pitänyt tarkempaa lukea mm. urakkasopimuksien yksityiskohtia. En kuitenkaan masentunut projektin kokemuksista.

Onnistumiset syntyvät kokemuksista ja kokemukset epäonnistumisista. Vuoden 2017 loppupuolella olen myös kehittänyt Osta, vuokraa, vaurastu -brändiä, tehnyt verkkokaupan ja nyt kesästä lähtien kehittänyt uutta konseptia ko. brändin alle. Olen kesällä kehitetyn konseptin alusta alkaen luonut itse, tuotteistanut ja kaupallistanut markkinoille. Nyt olemme saaneet homman vetämään ja vihdoin tuntuu, että olen onnistunut omassa työssäni. On ollut aikoja, jolloin olen miettinyt vakavissani muualle töihin menemistä, kun onnistumisia ei ole syntynyt. On todella opettavaista päästä luomaan konsepteja ja myymään niitä alusta alkaen isoihin firmoihin.

Joku saattaa ajatella, että mun elämä on pelkkää bisnestä. Näin ei kuitenkaan ole. Vaikka duunit pyörivät 4-6 päivää viikossa mielessä ja luottamustehtävät vaativat osansa niin on mulla silti vapaa-aikaa ja sitä osaan arvostaa. Tämän hetkinen elämäntilanne on vaan sellainen, että aikaa antaa mielellään sinne mistä saa eniten itselle irti. Yrittäjyyden tuoma vapaus on kuitenkin kaikista parasta. Haluan, että mulla on aina töiden puolesta sellainen tilanne, että voin milloin vain ainakin teoriassa lähteä viikon varoitusajalla äkkilähdöllä matkalle. Tällaista vapautta ei monessa työpaikassa saa kokea.

Samuel Latvanen

@ssambba

S.Latvanen Consulting Oy:n Co-Founder

+ noin kymmenen muuta titteliä

PS. Autan enemmän kuin mielelläni muitakin opiskelijoita oman ammattitaidon tai bisneksen kehityksessä. Pörssissä parasta on se, että tästä yhteisöstä saa apua ja sparrausta kaikkeen mitä elämässä on tekemässä. (haalarin)hihasta voi tulla vetämään vaikka Bra:n tanssilattialta.

Jätä vastaus