Opiskelijan arki

Opiskelijakotia metsästämässä – Mistä etsiä vuokra-asuntoa Jyväskylässä?

Yliopisto-opinnot starttaavat jälleen syyskuun ensimmäinen päivä. Tänä vuonna Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa aloittaa noin 150 fuksia eli ensimmäisen vuoden opiskelijaa. Heistä useat saapuvat ympäri Suomen Keski-Suomeen tai muuttavat pois kotoa, joten he tarvitsevat itsellensä asunnon, kuten monet muutkin uudet opiskelijat eri tiedekunnista. Kesällä vuokra-asuntomarkkinat käyvätkin kuumimmillaan.

Asunnon etsimisessä on hyvä olla liikkeellä tarpeeksi ajoissa, sillä monet haluavat muuttaa uuteen kotiinsa jo elokuun alussa, jotta koulua ei tarvitse aloittaa pahvilaatikkokuorman keskeltä.

Asunnon metsästyksen kanssa ei tosin kannata olla liian nirso syksyllä , sillä muuten saattaa huomata, että lukuvuosi alkaa, eikä kattoa pään päälle ole vielä löytynyt. Syksyn ruuhka-ajan jälkeen vuokra-asuntomarkkinat rauhoittuvat ja talvea kohti asuntoja saattaa taas vapautua lisää, milloin voi jatkaa unelmakodin etsintää ja tarvittaessa vaihtaa asuntoa. Joskus vuokranantajat haluavat tehdä määräaikaisen sopimuksen esimerkiksi vuodeksi, mikä tarkoittaa sitä, että samassa paikassa tulisi asua vähintään vuoden ajan ennen kuin vuokrasopimusta voi purkaa.

Mistä Jyväskylässä kannattaa lähteä etsimään asuntoa, mitkä ovat suosituimpia sijainteja ja kuinka paljon on hyvä valmistautua maksamaan vuokraa?

Jyväskylä on tunnetusti opiskelijakaupunki, joten vuokra-asuntokysyntään on osattu varautua ja asuntoja on hyvin tarjolla. Erityisiä opiskelija-asuntoja tarjoavat muun muassa JYY eli Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta ja KOAS eli Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiö. Myös yksityisiltä markkinoilta löytyy vuokra-asuntoja sekä Jyväskylän kaupungilta ja muilta yksittäisiltä toimijoilta, kuten seurakunnalta, yhdistyksiltä ja välitysyrityksiltä.

Monet opiskelijat asuisivat mielellään Jyväskylän keskustassa tai sen tuntumassa, mutta myös esimerkiksi Kortepohja on varsin suosittu alue muutaman kilometrin päässä.

 

Jyväskylässä suosituimpia sijainteja ovat keskusta ja sen läheisyys sekä yliopiston lähialueet. Mitä kauemmaksi keskustaa mennään, sitä edullisemmiksi vuokrat luonnollisesti yleensä muuttuvat. Vuokra-asuntoa hankkiessa usein vaakakupeissa ovatkin hinta,  sijainti sekä asunnon kunto. JYYn ylioppilaskylä sijaitsee Kortepohjassa, josta on noin kolmen kilometrin matka keskustaan. KOASilla on opiskelija-asuntotaloja ympäri Jyväskylää.

Solu? Yksiö? Kaksio? Kimppakämppä?

Jyväskylässä vuoden 2015 ensimmäisellä neljänneksellä keskivuokra oli 12,23 €/m² (lähde: Tilastokeskus). Vuokran suuruuteen vaikuttaa paljon myös asumismuoto. Keskustassa yksiöstä voi joutua maksamaan vuokraa noin 500 € kuukaudessa, kun taas soluasunto Kortepohjasta on huomattavasti edullisempi. Vuokran lisäksi erikseen maksettaviin maksuihin voi kuulua vesi ja sähkö sekä muita kuluja, mikä kannattaa huomioida kuukausibudjettia laatiessa. Monet opiskelijat asuvat kimppakämpissä yhden tai useamman kämppiksen kanssa, ja näin jakavat kustannuksia useampaan osaan. Omaa rauhaa kaipaavat muuttavat mielellään yksiöön. Yksiöiden kysyntä on kasvanut viime vuosina, joten esimerkiksi KOAS pyrkii vastaamaan tähän lisääntyvään kysyntään lisäämällä yksiöiden määrää taloissaan. Soluasuminen  on edullinen asumismuoto ja varsin yleinen ensimmäisen vuoden opiskelijoilla. Yleensä oman huoneen oven saa lukittua ja keittiö sekä kylpyhuone jaetaan muiden asukkaiden kanssa.

oma-koti-kullan-kallis

Asuntoja etsitään usein netti-ilmoituksista erilaisilta sivustoilta ja palstoilta. JYYn nettisivuita löytyy asuntopalsta, josta voi katsella vapaita asuntoja tai laittaa ilmoituksen, että on parhaillaan etsimässä asuntoa. Asuntopalsta on hyvin suosittu sekä opiskelijoiden että vuokranantajien keskuudessa ja siellä olevat vuokra-asunnot ovat yleensä yksityisiltä markkinoilta. Ylioppilaskylän asunnot löytyvät osoitteesta www.kortepohja.fi. Nettisivuilla on kaikista taloista esittelyt ja lisäksi siellä voi täyttää asuntohakemuksen. Ensimmäisen vuoden opiskelijoille varataan vuosittain 300 soluasuntoa Kortepohjasta, jotta he pääsevät helposti aloittamaan opiskelijaelämänsä Jyväskylässä.

KOASin asuntojen ja asuntokohteiden esittely on www.koas.fi –sivuilla. Nettisivuilla voi täyttää hakemuksen, mutta syksyllä kannattaa varautua siihen, ettei suosikkikohteissa ole välttämättä tilaa, sillä asunnon tarvitsevia on niin paljon. Sisäisen siirron kautta on kuitenkin mahdollista saada asunto toivomastaan kohteesta melko pian.

Opiskelijoiden vuokra-välitys OVV välittää erilaisia asuntoja sekä opiskelijoille että työssäkäyville. Nykyään nimenä käytetään OVV Asuntopalvelua, joka kuvaa tarkemmin toimintaa. Jyväskylän vuokra-asunnot JVA Oy tarjoaa vuokra-asuntoja ympäri Jyväskylää. Myös KS –vuokraisäntien sivuilta löytyy vuokra-asuntoja opiskelijoille. Suosittuja nettisivustoja kannattaa myös kokeilla asuntoa etsiessä, kuten osoitteita tori.fi, vuokraovi.com, vuokrakoti.fi,  sekä monia muita. Lisäksi sanomalehdistä saattaa joskus löytää asuntoilmoituksen tai facebookista erilaisista asuntoa etsivien ryhmistä, joissa voi myös itse tiedustella vapaita asuntoja.

Lisäksi alivuokraus on mahdollista, jos esimerkiksi varsinainen vuokralainen on lähdössä vaihtoon tai työharjoitteluun toiselle paikkakunnalle. Usein alivuokrausasunnot ovat ainakin osittain kalustettuja.

Alivuokraamalla voi löytää todellisia helmiä erinomaisella sijainnilla, sillä osa asunnoista vapautuu harvoin vapaille vuokra-asuntomarkkinoille.

Vuokralle muuttaessa on hyvä huomioda muut mukana muuttavat. Pariskunta voi esimerkiksi hakea perheasuntoa KOASilta ja ylioppilaskylässä on hyvin kaksioita tarjolla. Kaikkiin asuntoihin ei saa ottaa lemmikkejä, mutta KOAS ja Kortepohja ovat kuitenkin suurimmaksi osaksi lemmikkiystävällisiä kohteita.

Mitä jos asuntoa ei löydy ja opiskelut alkavat?

Jos asuntoa ei tunnu löytyvän ja syyskuu lähestyy uhkaavaa vahtia, Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta järjestää syksyllä 2015 tilapäismajoitusta kaupunkiin saapuville korkeakouluopiskelijoille, joilla ei ole asuntoa vielä opintojen alkaessa. Tilapäismajoitusta järjestetään Gasthaus Laajiksessa 19.8.-1.10.2015 arkipäivisin. Hinta tilapäismajoittujille on 20 €/yö/hlö, joka sisältää majoituksen neljän hengen sekahuoneessa. Lisätietoja JYYn tilapäismajoituksesta löytyy osoitteesta www. jyy.fi/opiskelijalle/asuminen-ja-toimeentulo/tilapaismajoitus.

Toivottavasti moni uusi opiskelijamme on jo löytänyt Jyväskylästä kodin itselleen ja loputkin saisivat asunnon elokuun aikana. Opiskelijakoti on vahvasti osa opiskelijaelämää ja sieltä jää varmasti monelaisia muistoja, vaikka asunnossa viettäisikin vain hetken. Tsemppiä asunnon metsästykseen, jos se ei ole vielä löytynyt!

-ABIcrew/Siiri

(Artikkelikuva: KOAS Kotiraiteen viidennen kerroksen pohjapiirrustus. Lähde:www.koas.fi/files/1413/6326/6353/Kotiraide_5kerros.JPG)
 
Lopuksi vielä linkkejä kootusti:
http://jyy.fi/opiskelijalle/asuminen-ja-toimeentulo/asunnot/
http://www.koas.fi/fi/
http://www.kortepohja.fi/
http://www.jyvaskyla.fi/asuminen/asunnot
 

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun opiskelijoista koostuva abitiimi. Yhteystiedot: abicrew@porssiry.fi

Jätä vastaus