Päiväni opiskelijana
Ainejärjestötoiminta saattaa salakavalasti vetää mukaan toimintaansa. Yliopistossa ei kaikkea myöskään välttämättä opita luennoilla, vaan yliopistomaailmasta löytyy miltei loputtomiin opiskelijaelämään liittyviä toimia ja aktiviteetteja, jotka valmistavat meitä eri taidoissa. Opiskelu yliopistossa on muutenkin hieman erilaista vaikkapa lukioon verrattuna: meillä ei ole välttämättä klo 8-15 välisiä läsnäololuentoja päivittäin, vaan opiskelu ja tehtävät jakaantuvat usein luentojen ulkopuolelle itsenäisesti tai ryhmissä suoritettaviksi. Tästä syystä päivätkin ovat hyvin erilaisia, kuten voit alta lukea:
Luentopainotteinen keskiviikko
Luennot alkaisivat kahdeksalta – espanjaa ja englantia päällekkäin. Kielten ja viestinnän kursseilla on 80 % läsnäolopakko, mitä esimerkiksi kauppiksen kursseilla ei yleensä ole. Olen sopinut etukäteen englannin kurssin opettajan kanssa, että voin mennä kahdelta alkavalle luennolle toiseen ryhmään, sillä espanjan luento on viimeinen ennen kurssin tenttiä ja käymme tunnilla tenttialueen tärppejä läpi. Siispä suunnistan espanjan kurssille klo 8.15. Espanjan tuntien jälkeen minulla on pari tuntia aikaa kerrata koulutuspolitiikan kiemuroita ja tauolla käyn myös syömässä ennen pahimpia ruuhkia opiskelijaravintola Piatossa maittavan lounaan opiskelijahintaan 2,60 €.
12.15 alkaa markkinointitutkimuksen kurssin vierailijaluento. Vierailijaluennoilla alan asiantuntijat tulevat kertomaan kurssin aiheesta omasta näkökulmastaan. Tällaiset luennot ovat erittäin mielenkiintoisia, ja tuovat mukavaa vaihtelua usein teoriapainotteiseen yliopisto-opiskeluun. Tällä kyseisellä kurssilla on käynyt puhumassa asiantuntijoita eri yrityksistä, jotka toimivat markkinointitutkimuksen parissa. Asiantuntijoiden kanssa pohdimme erityisesti sosiaalisen median merkitystä markkinointitukimusta tehdessä.
14.15 alkaa päivän viimeinen luento, englannin kurssi academic reading. Tällä luentokerralla opiskelijat esittävät ryhmätyönä tehtyjä esitelmiään erilaisista kauppatieteisiin liittyvistä aiheista. Kuuntelen muiden esityksiä ja arvioin niitä annettujen kriteerien pohjalta. Hieman tässä vaiheessa jo väsyttää, ja luennon jälkeen se onkin kovaa kyytiä kotio pötköttämään. Illalla vielä silmäilen osaa kurssitehtävistä läpi, sillä suurin osa käytännön opiskelutyöstä suoritetaan itsenäisesti.
Ainejärjestö tiistai
Herään aamulla seitsemän aikaan ja lähden koirani kanssa lenkille. Yhdeksältä heitän Pörssin hallituksen yrityssuhdevastaavan yritysdiilin tekoon ja suuntaan itse Mattilanniemeen Pörssin ainejärjestötilaan Selkkariin ja toimistolle. Olen tänään päivystämässä toimistolla, ja ensimmäinen tehtäväni on saada jättimäinen kahviperkolaattori porisemaan, jotta kahvi olisi valmista kun jäsenistö saapuu ensimmäisen luennon jälkeen. Selkkarissa on arkisin tarjolla kaikille jäsenille ilmaista kahvia, lämpimiä sohvia viltteineen ja tuliterä PlayStation 4 viihtyvyyden takaamiseksi.
10.00 Selkkari aukeaa ja kahvinjanoiset pörssiläiset saapuvat nauttimaan Selkkarin antimista. Itse paneudun uusimpien koulutuspoliittisten uutisten läpikäymiseen ja kokoan edellisillan ajatuksia – kokoustimme oppiainevastaavien kanssa myöhään lyöden lukkoon kevään päivämääriä. Kuulen Selkkarin puolelta kandiaiheista keskustelua ja säntään tikkana paikalle: kopon tärkein tehtävä on välittää opiskelijoiden palautetta henkilökunnalle, jotta opiskelijoiden näkökulma voitaisiin ottaa huomioon päätöksenteossa. Kuuntelen keskustelua ja kirjaan ylös opiskelijoiden mietteitä, sitten palaan toimistoon ja teen asiakirjan aiheesta koulutuspoliittiselle jaostolle, jotta he voisivat osallistua keskusteluun.
Päivystyksen lomassa käyn syömässä ja odotan innolla kellon lyövän kaksi. Kahdelta Selkkarissa julkistettaisiin Pörssin uudet nettisivut Pörssin 48-vuotis syntymäpäivien kunniaksi. Sivut ovat hienot, ja niitä ihastellaan kymmenien pörssiläisten voimin. Puuhastelen toimistolla neljään asti tehden muun muassa palautelaatikon, jonka jälkeen siirryn Pörssin vaihtoiltaan. Olen hakemassa vaihtoon keväälle 2017 ja haku on nyt käynnissä. Vaihtoillassa kuulen vaihdossa olleiden kokemuksia Portugalista, Venäjältä ja Itävallasta.
Vaihtoillan jälkeen autan vielä kansainvälisyysvastaavaamme siivoamaan tarjoilut ja menemme Pörssin toimistolle palauttamaan ja tiskaaman tarjoiluihin käytetyt astiat. Nappaamme Pörssin lätkäpaidat mukaan, sillä ne pitää pestä ennen torstain Winter Classicia, opiskelija-ainejärjestöjen välistä jääkiekkotapahtumaa, jolloin otamme mittaa tietojärjestelmätieteilijöistä, eli Dumpista ja Kuopion kauppatieteilijöistä, eli Preemiosta. Viemme kansainvälisyysvastaavan kotiin pesemään paitoja ja menemme yrityssuhdevastaavan kanssa kotiin. Yrityssuhdevastaava lähtee tunnin päästä vielä Pörssin sählyvuorolle. Kun hän tulee kotiin, katsomme Serranon perhettä ja nukahdamme tyytyväisinä tehokkaan hallituspäivän jäljiltä.