Opiskelijan arki

Missä pörssiläiset asuvat – Kauniisti keskustassa

Julia Huovila, 24, on asunut valoisassa keskustayksiössään vasta alle vuoden, mutta heti alusta alkaen tämä 28 neliöinen huoneisto on tuntunut kodilta. Asunto sijaitsee suloisessa vuoden 1956 kerrostalossa Jyväskylän Cygnaeuksenkadulla, jota Julia kuvailee Jyväskylän Pihlajakaduksi. Keskustan häly ei ole koskaan häntä haitannut ja hän tunnustautuukin todelliseksi keskusta-asujaksi – takaisin lapsuuden rintamamiestaloon ei tätä naista saa.
 

 
Asunnon sijainti vanhassa talossa on tuonut mukanaan hieman haasteita, jotka on ratkaistu luovasti ja kauniisti. Jääkaapit yleistyivät suomalaiskodeissa vasta 1960-luvulla, joten Juliankin sängyn päädystä asunnon keittiön vastaiselta puolelta löytyy vanhan kylmäkaapin ovi. Nykyaikanen jääkaappi ja pakastin on asunnon keittonurkkauksessa piilotettu kauniin saarekkeen alle, jotteivat ne vie turhaa tilaa pienessä asunnossa.
 


 
Sisustuksessa Julialle on tärkeää, että hankitut huonekalut kestävät aikaa. Hän suosii ajattomia ja hillittyjä kalusteita. Väriä asuntoon tuovat tekstiilit – heti sisääntultaessa katseen vangitsee punainen itämainen matto ja vihreät kesäverhot odottelevat vielä kaapissa esillepääsyään. Kasvit ovat myös Julialle tärkeitä, ja hän innostuukin kertomaan keittiön saarekkeen vieressä majailevan valtavan peikonlehden tarinaa.  Big Mama eli Julian kolmevuotias peikonlehti on melkoinen maailmanmatkaaja, sillä se on viettänyt aikaa hoidossa niin Jyväskylässä kuin Helsingissäkin. Viehkeällä kasvilla on myös poikasia Pieksamäellä asti. Sisustusmakuaan Julia kuvailee minimalistiseksi, ajattomaksi ja
kodikkaaksi.
 


 
Erilaisten illanistujaiset järjestäminen onnistuu myös yksiössä, sillä vieraat viihtyvät pitkään Julian jatkettavan ruokapöydän ääressä.  Ainoaksi yksiönsä huonoksi puoleksi Julia kertoo isompien porukoiden majoittamisen mahdottomuuden. Julian asunnossa on vaatehuone johon tavaroita saa piilotettua, mutta säilytystilaa voisi toki aina olla enemmän. ”Mutta se on kyllä täysin itseaiheutettu ongelma!” Julia nauraa.
 


 
Teksti: Vilma Autio
Kuvat: Ilona Nurmi

Jätä vastaus