Opintosuuntaa etsimässä – Viestinnän johtaminen
Viestinnän johtamisen opintosuunta on ainutlaatuinen, monipuolinen ja käytännönläheinen.
Opiskelija pääsee soveltamaan oppimiaan teorioita käytännössä ryhmä- ja yksilötöiden muodossa
ja saa hyvät valmiudet työelämään, jossa alan osaajia tarvitaan sekä nyt, että tulevaisuudessa.
Itse olen aina ollut kiinnostunut viestinnästä jollain tasolla. Kun päätin hakea kauppakorkeakouluun, yllätyin siitä, että Jyväskylässä voi opiskella viestinnän johtamista, sillä muissa Suomen kauppakorkeakouluissa tätä vaihtoehtoa ei ole. Kiinnostuin siis heti, ja alusta asti pohdin kyseisen opintosuunnan valitsemista. Pelkkä nimi ”viestinnän johtaminen” ei tosin juuri sanonut minulle mitään, sillä opintosuuntana en ollut siihen ennen törmännyt, mutta tutustuttuani siihen tarkemmin, se alkoi kiinnostaa minua yhä enemmän. Pohdin myös markkinoinnin tai johtamisen valitsemista, mutta kuultuani enemmän kurssien sisällöistä, vanhempien opiskelijoiden kokemuksista sekä mahdollisista työtehtävistä, päätin valita opintosuunnakseni viestinnän johtamisen.
Millaisia sitten ovat viestinnän johtamisen opinnot?
Keskeisinä teemoina viestinnän johtamisen opinnoissa pyörivät esimerkiksi kriisiviestintä, maineenhallinta, organisaation identiteetin ja kulttuurin rakentaminen, mediasuhteet sekä vuorovaikutteinen sidosryhmäviestintä perinteisissä ja digitaalisissa toimintaympäristöissä. Kursseissa yhdistyy mielestäni hyvin teoria ja käytäntö. Luennoilla käsiteltäviä teemoja pääsee soveltamaan käytännössä, mikä tekee asioista konkreettisempia ja auttaa ymmärtämään ja oppimaan aiheesta syvemmälläkin tasolla. Esimerkiksi eräällä kurssilla opettelimme Adoben ohjelmien, kuten Photoshopin, käyttöä. Käytännönläheisyyden lisäksi opinnot ovat monipuolisia ja monitieteellisiä. Opinnoissa yhdistyy viestintä, markkinointi sekä johtaminen ja viestinnän johtamisen osaajan on tärkeää myös tuntea monia aloja ja aiheita.
Viestinnän johtamisen kurssit koostuvat tyypillisesti luennoista ja kurssitöistä, yleensä kurssin aikana tulee palauttaa muutama yksilötyö ja lopuksi suurempi ryhmätyö. Tentteihin en juurikaan ole kursseilla törmännyt. Kurssit vaativat ajoittain opiskelijalta paljonkin työtä, mutta niistä myös oppii ja aiheet ovat mielenkiintoisia. Ryhmätyöskentely opettaa paitsi käsiteltävästä aiheesta, myös vuorovaikutustaidoista ja töitä esitellessä pääsee myös hankkimaan esiintymiskokemusta. Ryhmäkoot kursseilla ovat melko pieniä, joka mahdollistaa keskustelevan tyylin luennoilla.
Olen oikeastaan pitänyt kaikkia käymiäni viestinnän johtamisen aineopintojen kursseja mielenkiintoisina, mutta yksi suosikeistani on mediasuhteet -kurssi. Kurssilla käsiteltiin aihetta monipuolisesti ja vierailijaluennoitsijat toivat kiinnostavasti eri näkökulmia teemoihin. Kurssilla pääsimme myös vierailulle Yle Jyväskylän toimitukseen. Luennoilla oli usein keskustelua ja pieniä tehtäviä ryhmissä, ja tämänkin kurssin suorituksena oli yksilötehtävä sekä ryhmätyö, jonka aiheena oli mediasuunnitelman laatiminen omakehittelemälle yritykselle. Kursseilla pääsee siis usein käyttämään ja kehittämään myös luovuutta ja innovointikykyä.
Kolmannen vuoden opiskelija Vilma Aution mielestä viestinnän johtamisen kurssit ovat hyvin organisoituja ja opintosuunnalla on mahdollista erottua, koska Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu on ainoa kauppakorkeakoulu, jossa on mahdollista opiskella viestinnän johtamista. Vilma toteaa viestinnän oleva nouseva ala, ja viestinnän ammattilaisilla on tärkeä tehtävä pitää yritykset pinnalla muuttuneessa maailmassa, jossa kuka vain voi julkaista mitä vain. Alan osaajia siis tarvitaan ja työllistymismahdollisuuksia on monipuolisesti esimerkiksi yrityksissä, järjestöissä, viestintätoimistoissa, itsenäisinä konsultteina tai julkisella sektorilla.
Lopuksi haluaisin vielä kehottaa rohkeasti kyselemään vanhempien opiskelijoiden kokemuksia sinua kiinnostavista opintosuunnista, sillä heiltä voi saada hyviä vinkkejä tai vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Kannattaa myös tutustua opintosuuntien kurssitarjontaan, jotka löytyvät JSBE:n sivuilta, niin pääset näkemään muun muassa käsiteltäviä teemoja.
Tsemppiä valintaan ja hauskaa kevättä!
Teksti: Helena Lyyra
Kuva: Ilona Nurmi