Opiskelijan arki

Erään haalarin tarina

Fuksiaisten jälkeen jokainen uusi pörssiläinen on oikeutettu vetämään yllensä hohtavan valkoiset ja uudenkarheat haalarit. Ne ovat yksi näkyvimmistä pörssiläisyyden symboleista ja ennen kaikkea oman opiskeluajan muistopankki. Vaikka merkkejä ommellessa neula välillä pistääkin kankaan sijasta sormea ja kangasliima liimaa merkin lisäksi myös itse lahkeen umpeen, on nähty työ silti vaivan arvoista. Haalareista muodostuu opiskeluvuosien aikana oma persoonallinen muisti- ja ystäväkirja, johon tallentuu arvokkaita ja hauskoja hetkiä. Jokaisella merkillä ja tekstillä on oma tarinansa. Tässä on muutamia tarinoita minun haalareistani.

JSBE
Tämän merkin olen ommellut haalareihin valehtelematta ainakin viisi kertaa – ja repinyt irti neljästi. Erityisesti toisten kaupunkien kylterit (=kauppatieteiden opiskelijat) ovat kovasti mieltyneet tähän Pörssin omaan merkkiin. Kun vaihtomerkkejä ei ollut mukana, mutta tarjolla on ollut hyvä merkki vaihdettavaksi, on JSBE:tä irrotettu haalareistani yhteistuumin milloin kynsin, milloin avaimella ompeleita repien.

PMPJ
Turun pikkumustat pikkujoulut olivat elämäni toiset NESU-sitsit. Lähdimme Turkkuseen sitsaamaan yhdessä VP Pajusen ja Lassilan Antin kanssa ja treenasimme automatkalla proggikseksi Seija Simolan Juna Turkuun – kappaletta (https://www.youtube.com/watch?v=6-YF-HeYoI8). Kyseinen biisi pääsi heti ”Huonoimmat kotimaiset” -biisilistani kärkeen. Pörssi tietysti huudettiin pöytään heti ensimmäisenä ja lauloimme kaikki säkeistöt vuorotellen ilman minkäänlaista taustamusiikkia ja aika pahasti nuotin vierestä, mutta tunteella ja kovaa. Kyllä pientä fuksia silloin nolotti. Jos juhlakansa olisi ottanut alle muutaman oluen lisää, olisimme varmaan saaneet Sakenin sävähdyttävästä suorituksesta.

Futuuri
“Futuuri on kylymä kylymä kylymä” kuuluu vielä sitseillä erään sitsilaulun lisäsäkeistöissä. Lapin yliopiston taloustieteiden opiskelijat ry lopetti toimintansa kuitenkin jo lähes kymmenen vuotta sitten. Futuurin merkki on siis harvinainen kaveri ja pala kylterihistoriaa. Futuurimerkin saaminen vaati tosiaankin aimo annoksen tuuria, mutta tuurin jälkeen myös vakuuttavaa näyttöä NESU-hengestä, ennen kuin merkin luovuttaja totesi minut oikeutetuksi kantamaan sitä haalareissani.

Nesu-Dagen 2012
Olin kuullut fuksisyksyni aikana legendaarisesta Biisonista, mutten ollut nähnyt häntä vielä kertaakaan. Herra majaili silloisen lukukauden vaihdossa Venäjällä. Tutustuminen sujui kertarytäkällä kun nousin punaisen Seat Bisonin kyytiin matkalle kohti Kuopiota yhdessä Jani ”Jeesuksen” ja parin muun kovan vanhan liiton nesuilijan kanssa. Matka sisälsi pari ylimääräistä yllättävää stoppia, mm. Puijon tornin excun, vierailun Sauli Niinistön vaaliteltalla ja Seat Bisonin noutamisen aamulla taksilla. Koko reissu oli niin mahtava, että menetin sydämeni NESUlle lopullisesti.

Kosminen berberi
Tätä erikoismerkkiä painettiin aikanaan vain 100 kappaletta. Niitä näkyy liikkeellä harvoin ja merkkiä ei voi vaihtaa, se ansaitaan. Ansaitsemiskriteerit vaihtelevat tapauskohtaisesti, mutta asennepisteet ovat aina isossa roolissa. Kosminen Berberi -merkki on virallisin menoin luovutettu myös Setä Tamulle ja Kuningas Pähkinälle keikalla Hei Scully -biisin aikana.

Official Seal of Awesomeness
Tämän merkin vaihdoin Kauppakadun Appron suorituspaikalla merkkejä kaupitelleelta hepulta. Siitä tulee aina mieleen eräs HIMYMiä ja Barney Stinsonia kovasti fanittava opiskelukaveri. Merkki on kokenut kovia haalareissa polven kohdalla ja sitä on pitänyt parsia pariin otteeseen.

 

Vappusitsit 2012
Harry Potter -sitseiltä lähtöisin oleva legendaarinen pöytäkisameininki! Sitsaajat oli jaettu neljään tupapöytään, joukosta löytyi vuosiksi elämään jääneitä sitsisuorituksia, kilpailu parhaasta pöydästä oli kovaa, lopputulos väärennetty ja tunnelma kaikin puolin vappusitsien mukainen. Sama idea on seuraavina vuosina toistunut myös Survivor -joukkueina ja yhteiskuntaluokkajakona.

Vaihdokkaat – nuo puuttuvat palaset
Merkkien lisäksi myös itse haalareiden osia voi vaihtaa. Sitä ennen kannattaa kuitenkin tutustua hieman vaihtopalasten etikettiin. Hihat vaihdetaan yleensä toisella tieteenalalla tai toisessa kauppakorkeakoulussa opiskelevan kaverin kanssa. Mikään vuosikausien kaverisuhde kyseessä ei tarvitse olla (ei edes päiväkausien), mutta kannattaa ainakin valita vaihtopariksi joku, jota muistelet lämmöllä jatkossakin. Taskut ja muut tilpehöörit menevät enemmän tai vähemmän samalla ajatuksella. Lahkeenvaihto puolestaan edustaa yleensä vähän enempääkin kuin pelkkää kaverisuhdetta. Se kannattaa pitää mielessä ennen kuin lähtee iloisesti ehdottelemaan lahkeen vaihtamista vastaantulijoille Poikkarijonossa. Nokkelimmat tietysti nappaavat tästä iskurepliikin.

Oulun helmet
Finanssilaisten violetti ”En valmistu alipalkatuksi” -merkki näyttää parhaalta kun sen ompelee taskun reunaan. Seteleinä nostettu opintolaina näyttää pilkottavan mukavasti käden ulottuville eikä lähde pois tuhlaamallakaan. Mitä tähän nyt voi sanoa. Ookko pannu. Ovelan Oulunmurteisen merkin näin ensin ystäväni Siikan haalareissa. Sain niin hyvät naurut, että päätin metsästää kyseisen paistinpannun kuvan itsellenikin. Merkille on olemassa myös keittiövälineisiin liittyvä jatko-osa.

Muutamia käytännön vinkkejä:

  • Lue kangasliiman käyttöohjeet! Ei mikään turha juttu – säästyt ylimääräiseltä vaivalta ja merkit pysyvät huomattavasti paremmin.
  • Ennen kuin liimaat, revi merkin alapinnalta huopakangaskerros pois
  • Ompele tuplalangalla. Sama vaiva, mutta tuplasti parempi lopputulos
  • Älä päästä ompelemattomia merkkejä kerääntymään kasoiksi. Motivaatio laskee sitä mukaan kun kasa nousee
  • Ompele merkkejä aina hyvässä seurassa! Viinilasillinen, naposteltavat tai hyvä elokuva on myös havaittu toimiviksi

Jätä vastaus