Miksi juuri sinun tulisi äänestää?
Politiikka ei kiinnosta enkä tiedä siitä tarpeeksi. Ei ole löytynyt sopivaa ehdokasta. Ei ole mielipiteitä mistään. En jaksa äänestää. Asioihin ei kuitenkaan voi vaikuttaa. Ihan sama kuka niitä päätöksiä tekee.
Kuulostaako tutulta? Tämän tekstin luettuasi (toivottavasti) ymmärrät äänestämisen merkityksen ja näin ollen myös täytät kansalaisvelvollisuutesi tänä keväänä! En kirjoita siitä, ketä tulisi äänestää tai ketä tulisi jättää äänestämättä. Ei ole olemassa oikeaa tai väärää ehdokasta – jokainen äänestäköön juuri sitä henkilöä ja puoluetta, jonka itselleen kokee sopivaksi. Tärkeintä on se, että äänestät. Äänestämällä voit vaikuttaa.
Nuorten (18-24v) äänestysprosentti edellisissä eduskuntavaaleissa oli 47%. Vertailun vuoksi esimerkiksi 55-69v äänestysprosentti oli 80%. Kyseessä on ihan järjettömän suuri ero äänestysaktiivisuudessa. Tutkimuksen mukaan nuorten tärkeimpiä syitä äänestämättä jättämiselle on se, että he eivät koe omaavansa mielipiteitä, joiden perusteella voisi äänestää. Tai he eivät yksinkertaisesti viitsi äänestää. Myös oikean ehdokkaan löytäminen koettiin syyksi jättää äänestämättä.
Politiikan ei tarvitsekaan kiinnostaa kaikkia eikä tarvitse olla täysin perillä siitä, että kykenisi äänestämään. Vaikka ei olisi vahvoja mielipiteitä isoihin kysymyksiin niin mieti kuka ajaa esimerkiksi sinulle tärkeitä asioita. Oikean ehdokkaan voit löytää vaikkapa vaalikoneen kautta. Muista että asioihin VOI vaikuttaa ja jokaisen ääni on tärkeä. Onko sinulle ihan sama, kuka niitä päätöksiä tekee, jotka vaikuttavat sinun koko elämään ja tulevaisuuteen? Kuka opiskelijan etuja ajaa, ellei me opiskelijat itse? Kuka sun etuja ajaa, ellet sinä itse?
Eduskuntavaaleissa valitaan 200 kansanedustajaa vaalikaudelle 2019-2023. Ääni ehdokkaalle on samalla myös ääni puolueelle (tai muulle ryhmittymälle/valitsijayhdistykselle). Jos eduskuntavaalien suhteellinen vaalitapa ei ole vielä tuttu, niin tässä Ylen artikkelissa avataan kansantajuisesti vaalimenetelmä. Keski-Suomen vaalipiiristä valitaan kymmenen kansanedustajaa eduskuntaan.
Ennakkoäänestää voit 3-9.4. ja virallinen vaalipäivä on 14.4.2019. Tässä vaiheessa on hyvä huomioida, että osa pörssiläisistä on vaalipäivänä palaamassa virkistävältä lasketteluretkeltä Rukalta. Eli Rukalle lähtijöille suositeltavaa on äänestää ennakkoon! Äänestää voit esimerkiksi ennakkoon Jyväskylän pääkirjastolla tai yliopiston päärakennuksella. Vaalipäivänä kukin äänioikeutettu saa äänestää vain omassa äänestyspaikassaan. Tämä paikka mainitaan äänioikeutetun postitse saamassa ilmoituskortissa.
Äänestyskärpänen puraisi, mutta mitä äänestää, kun eduskuntavaalit ovat ohitse? Ei hätää, sillä EU-vaalit ovat tulossa toukokuussa sekä syksyllä tietysti JYYn omat edustajistovaalit. Unohtamatta tietenkään Pörssin syyskokousta, jossa pääset äänestämään tälle yhdistykselle puheenjohtajaa vuodelle 2020.
Joten äänestämään ja vaaliuurnilta vapun viettoon! Virkistävää loppukevättä JYYri sinulle!
Lähteet
https://www.vaalitutkimus.fi/fi/aanestysaktiivisuus/aanestysprosentit_ryhmittain.html
Teksti: Jiri Honkala
Kuva: Roni Lappalainen