HAKIJALLE,  Yleinen

Opintosuuntana viestinnän johtaminen

Moikka, täällä kirjoittelee Inka, kolmannen vuoden viestinnän johtamisen opiskelija. Opiskelin kandissa viestinnän johtamista pääaineena ja psykologiaa sivuaineena. Sain juuri koko kandidaatintutkinnon valmiiksi ja aloittelen juuri viestinnän johtamisen maisterikursseja, joita odotan innolla.

Minulle oli selvää heti Jyväskylän kauppakorkeakouluun päästessäni, että haluaisin viestinnän johtamisen pääaineekseni, joten en paljoa muita pääaineita edes harkinnut. Viestinnän johtaminen on harvinainen ja erottuva pääaine, sillä muissa Suomen kauppakorkeakouluissa ei vastaavaa pääainetta ole tarjolla. Pääaine herättää siis usein mielenkiintoa ja toimii hyvänä keskustelunaloituksena monissa tilanteissa.

Viestinnän johtamisen kurssit ovat hyvin käytännönläheisiä. Suurimmalla osalla kursseista opintoihin kuuluu sekä itsenäistä opiskelua että ryhmätöitä. Usein ryhmätöissä suunnitellaan joko oikealle tai keksitylle yritykselle jokin viestintäkampanja tai -suunnitelma riippuen kurssin aiheesta. Itselleni on erityisesti jäänyt mieleen kurssi, jossa ryhmämme tehtävänä oli suunnitella valitsemallemme yritykselle kokonainen viestintästrategia. Kurssi osoittautui erittäin hyödylliseksi, kun vain muutama kuukausi myöhemmin pääsin luomaan viestintästrategiaa viestinnän harjoittelupaikassani.

Viestinnän osaajille on työelämässä tarvetta. Yritykset kamppailevat päivittäisen viestinnän informaatiotulvan lisäksi erilaisten mainekriisien kanssa, unohtamatta tietenkään erilaisia poikkeustilaviestinnän tarpeita (korona, who?). Viestinnän ammattilaisten työllistyminen on siis hyvällä mallilla. Työmahdollisuuksia löytyy niin julkiselta kuin yksityiseltäkin puolelta, ja hyvien kirjoittajien ja rautaisten kriisiviestijöiden lisäksi alalla on tarvetta myös visuaalisen viestinnän osaajille. Työmahdollisuudet ovat siis monipuoliset ja omalla sivuaineella voi myös vaikuttaa omaan urapolkuunsa. Esimerkiksi yhteiskuntatieteitä tai laskentatoimea sivuaineena opiskelemalla voi suuntautua erilaisiin organisaatioihin viestinnän tehtäviin.

Itse olen nauttinut viestinnän johtamisen opiskelusta paljon. Olen oppinut teoriaa, jota olen myös päässyt toteuttamaan käytännössä ensin Pörssin hallituksen viestintävastaavana, sen jälkeen viestinnän harjoittelussa ja nyt viestintäasiantuntijana työelämässä.

Parasta viestinnän johtamisessa on mielestäni se, että vaikka ei koulutuksen käytyään työllistyisikään suoraan viestinnän tehtäviin, ei viestinnän opiskelu koskaan mene hukkaan. Viestintätaitoja arvostetaan työelämässä ja niiden merkitys tulee monella alalla korostumaan entisestään.

Jos siis koet paloa kirjalliseen tai visuaaliseen viestintään, kriisitilanteiden tai poikkeustilojen handlaamiseen tai haluat kouluttautua alalle, jonka ammattilaisia tarvitaan varmasti tulevaisuudessa, voi viestinnän johtaminen olla sinun juttusi.

Minulle voi laittaa viestiä missä vain, jos kaipaat lisätietoja tai haluat muuten vain jauhaa pääainevalinnasta. Tsemppiä loppukevääseen!

Teksti: Inka Kervinen

Kuva: Joonas Lampela

Jätä vastaus