HAKIJALLE,  Yleinen

Laskentatoimi opintosuuntana – Minusta tulee isona talousjohtaja

Moi! Olen Ilona Partanen ja toimin tänä vuonna Pörssi ry:n laskentatoimen oppiainevastaavana, ja luonnollisesti opintosuuntanani on laskentatoimi. Olen 23-vuotias ja kotoisin länsirannikolta, Kokkolasta. Laskentatoimi opintosuunnakseni oli minulle luonnollinen valinta, sillä olen aiemmalta koulutukseltani kaksoistutkinnon käynyt taloushallinnon yo-merkonomi, ja lisäksi minulta löytyy useita vuosia työkokemusta taloushallinnosta. Valintaani en ole katunut kyllä hetkeäkään!

Laskentatoimi sopii yrityksen taloudesta kiinnostuneille, ja analyyttisen ongelmanratkaisutavan omaaville opiskelijoille. Laskentatoimi ei ole nimestään huolimatta vaikeaa matematiikkaa, vaan oikeastaan vain yksinkertaista taloudellisiin lukuihin perustuvaa laskentaa. Opintosuunnaksi laskentatoimea suosittelen kaikille, jotka ovat kiinnostuneet yrityksen taloudellisen tiedon hyödyntämisestä ja konkreettisten taitojen oppimisesta.

Ensimmäisinä opiskeluvuosina opiskellaan laskentatoimen perustaitoja eli kirjanpitoa, tuloslaskentaa ja kustannuslaskentaa. Jo kandidaatintutkinnossa pääsee syventämään laskentatoimen opintoja, mutta maisterivaiheessa pääseekin sitten kunnolla suuntautumaan ja syventymään haluamaansa suuntaan opinnoissaan, esimerkiksi johdon laskentatoimeen tai tilintarkastukseen. Laskentatoimen opiskelussa näkyy itsenäinen työote, ja esimerkiksi ryhmätöitä ei ole kovinkaan paljoa. Oma lempikurssini laskentatoimesta (tähän mennessä) on ollut kustannuslaskennan kurssi.

Laskentatoimi on hyvin yleispätevä aine, ja yhdistelemällä sivuaineen tai useammankin tutkinnosta saa monipuolisen ja omannäköisen. Varsinkin maisterivaiheessa laskentatoimen kursseissa on rutkasti valinnanvaraa. Itse olen käynyt sivuaineena kauppaoikeuden kursseja, ja erityisesti verotuksen kurssit ovat kiinnostaneet minua.

Laskentaekonomi voi työllistyä sekä julkiselle että yksityiselle sektorille ja työnimikkeenä voi olla esimerkiksi talousjohtaja, konsultti, controller, analyytikko tai tilintarkastaja. Itse olen kiinnostunut erityisesti sisäisestä laskentatoimesta, joten controller tai talousjohtaja olisivat mielenkiintoisia työtehtäviä tulevaisuudessa. Laskentatoimen opiskelijoille on tarjolla paljon kesätyö- ja harjoittelumahdollisuuksia, ja monet työllistyvät opintojen ohella tehtyjen töiden avulla vakituiseen työhön heti valmistumisen jälkeen.

Ei ole ehkä helppoa valita vain yhden vuoden opintojen jälkeen omaa opintosuuntaansa, mutta omaan intuitioon kannattaa luottaa. Valitse opintosuunta, joka itseäsi kiinnostaa – ei kannata liikaa miettiä, mikä olisi järkevää valita tai mitkä ovat työllistymismahdollisuudet. Vaikka omasta valinnasta olisi epävarma, niin ei kannata nyt murehtia opintosuunnasta liikaa, sillä sivuaineilla ja valinnaisilla opinnoilla tutkinnosta voi tehdä juuri omannäköisensä.

Toivon teille kaikille hurjasti tsemppiä oman opintosuunnan valitsemiseen ja myöskin kevään etäopiskeluihin!

Käy katsomassa laskentatoimen opintosuunnan videotervehdys Moodle-kurssista, johon pääset painamalla tätä tekstiä.
Kurssiavain: fuksi2019

Teksti: Ilona Partanen, laskentatoimen oppiainevastaava

Jätä vastaus