HAKIJALLE

Mitä mieltä Jyväskylästä kaupunkina. Olen muuttamassa sinne.

Tärkeä osa pörssiläisyyttä on meidän rakas kotikaupunkimme Jyväskylä. Suomen seitsemänneksi suurin kaupunki on valikoitunut monen opiskelukaupungiksi keskeisen sijaintinsa takia – ”kotikotiin” on Keski-Suomesta kohtuullinen matka, sijaitsi se miltei missäpäin Suomea tahansa. Opiskelijan näkökulmasta Jyväskylän parhaita puolia ovat asumisen kohtuullinen hintataso ja liikkumisen helppous keskisuuressa kaupungissa. Täällä opiskelijallakin on varaa asua hyvällä sijainnilla eivätkä iltapäiväruuhkat rasita autollistakaan opiskelijaa samaan tapaan kuin suuremmissa kaupungeissa.

Kuvaaja: Atacan Ergin Omistaja: Visit Jyväskylä

 

”#*%$! mäkiä joka paikassa, ja helsinkiläisiä vihataan.”

No mutta hei, Jyväskylä on Suomen Liikuntapääkaupunki, joten mäet kuuluu asiaan! Yhdessä Suomen ainoan Liikuntatieteellisen tiedekunnan kanssa Jyväskylän päättäjät jyrkentää näitä mäkiä vuosittain. No ei, vaikka Jyväskylässä saatatkin kohdata muutaman ylämäen, on täällä liikkuminen helppoa pyörällä tai kävellen. Jyväskylä on kompakti kaupunki, missä opiskelijankin on helppo asettua asumaan kävelymatkan päähän käytännössä kaikesta. Ja ei helsinkiläisiä vihata, ainakaan enempää, kuin missään muuallakaan Suomessa.

Kuvaaja: Atacan Ergin Omistaja: Jyväskylän kaupunki – Valon kaupunki

 

”…ainoa positiivinen asia on että savolaistytöt kuvittelevat tämän olevan Suomen Ateena. Ja pakkautuvat opiskelemaan huuhaa humanismia.”

Suomen Ateena tai ei, Jyväskylässä opiskelijat kyllä näkyvät ja kuuluvat. Korkeakouluopiskelijoita on suhteutettuna asukaslukuun enemmän kuin missään muualla. Tänne pakkautuneita ”huuhaa humanisteja” on jo 20 700 – miltei 15% asukkaista! Jos siis opiskelukaupungin valinta on vielä kesken, ei Suomen Ateenaa kannata vertailussa ohittaa noin vain. Opiskelijan näkökulmasta Jyväskylä tuntuu välillä isommalta kaupungilta kuin väkiluku antaa ymmärtää, sillä loistavia tapahtumia riittää. Esimerkiksi vuoden isoin tapahtuma Kauppakadun Appro keräsi vuonna 2018 jo 8000 kävijää.

Kuvaaja: Merja Huovelin Omistaja: Jyväskylän kaupungin viestintä

 

”Mutta onhan siellä onneksi se järvi johon voi kävellä, kun kyllästyy.”

Itseasiassa järviä on useampia, joten voit halutessasi valita mihin kävelet. Oikeastaan mihin suuntaan tahansa keskustasta lähdetkin, päädyt melko pian järven rantaan. Sen lisäksi että kaupunkia ympäröivät järvet antavat sille omaleimaisen ilmeensä, tarjoavat ne valtavasti virkistäytymismahdollisuuksia. Kesäisen uimisen ja talvisen jäällä luistelun ja hiihdon lisäksi Jyväsjärveä kiertävä rantaraitti tarjoaa ympärivuotisen mahdollisuuden lenkkeilyyn. 13 kilometriä pitkä reitti kulkee aivan Yliopiston Mattilanniemen ja Ylistön kampuksien vierestä joten lenkille pääsee halutessaan vaikka suoraan luennolta (mitä ei kyllä tule tapahtumaan, koska Pörssin ainejärjestötila Selkkari on sohvineen ja kahvinkeittimineen liian houkutteleva vaihtoehto).

(Kursivoidut kohdat ovat Kalevauva.fi:n biisistä Jyväskylä)

Teksti: Vilma Autio

Jätä vastaus