HAKIJALLE

Ne on koettava itse – Pörssin tapahtumat

Seuraava postaus tulee olemaan härskisti kotiinpäin ja siniset ekonomilasit silmillä kirjoitettu hehkutus siitä, kuinka Pörssin tapahtumat ovat parasta mitä on. Opiskelijan vuosi rytmittyy Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa paitsi vaihtuvien kurssien ja päälle painavien tenttien, myös niiden kuuluisien opiskelijabileiden mukaan. Olen valikoinut teille esiteltäväksi kermojen kerman, parhaimmiston Pörssin tapahtumista siinä järjestyksessä, kuin ne meille opiskelijoille lukuvuoden edetessä tulevat vastaan.

FUKSIVIIKOT
Jokaisen pörssiläisen taival yliopisto-opiskelijana starttaa fuksiviikoilla. Fuksiviikoilla sattuu ja tapahtuu, ja tapahtumia riittää joka päivälle. Uudet opiskelijat tempaistaan vauhdilla mukaan Pörssin toimintaan, kun he pääsevät osallistumaan esimerkiksi nielunavaukseen, fuksiexcuun, fuksikinoon ja koko fuksiviikot huipentaviin fuksiaisiin. Ei toki pidä unohtaa fuksisitsejä, avausristeilyä tai huikeita nesumpialaisia! Pörssin syksy alkaa niin legendaarisilla tapahtumilla, että niistä voisi vaikka jokaisesta kirjoittaa oman postauksensa!

Tämän tekstin kirjoittajan fuksiaiset vietettiin vuonna 2016 tooga-teemalla

VUJUT JA SILLIS
Vuosijuhlat ovat se hetki, kun pörssiläiset vetävät likaisten haalareidensa sijaan ykköset niskaan, ja koittavat hetken näyttää sivistyneiltä tieteilijöiltä. Illallisten, paritanssien, avecien ja konjakkikorvien maailmaan sukeltaminen on ihanaa vaihtelua marraskuun harmaaseen arkeen.

Ei niitä haalareita täysin vuosijuhlien aikaankaan naulakkoon jätetä, sillä iltajuhlan ja jatkojen ja jatkojen jatkojen jälkeisenä aamuna suuntaavat valkohaalariset jatkamaan juhlintaa sillikselle. Sillis, eli silliaamiainen, saattaa joillekin tarkoittaa rauhallista toipumispäivää. Pörssiläisille sillis on pääpäivä, jolloin ei todellakaan oteta jalkaa kaasulta. Silliksellä jokainen pääsee kaivamaan sisäisen lapsensa esiin, kun koko päivä vietetään tanssilattialla, pomppulinnoissa, saunassa ja paljussa ja vaikka minkä muun hassunhauskan aktiviteetin parissa.

50v vuosijuhlat vuonna 2018 Kuva: Ukko Juntunen Photography

PÖRSSIN PERINTEINEN RINNERIEHA
Maaliskuussa riehataan Laajavuoressa! Rinnerieha on poikkitieteellinen, eli kaikille opiskelijoille avoin tapahtuma. Väkeä saapuu kaikkialta Suomesta, ja Laajavuori täyttyy rastirataa kiertävistä nauravista porukoista. Ulkona vietetyn päivän jälkeen siirrytään keskustaan etkoille ja jatkoille, ja meno on joka vuosi hurjaa. Rinnerieha on yksi Pörssin isoimmista tapahtumista, joka näkyy esimerkiksi jatkojen loistavina esiintyjinä.
http://rinnerieha.com/

Pörssin perinteisen rinneriehan Mintturyömintä-rasti vuonna 2018 Kuva: Jani Räisänen -JRPIC PHOTOGRAPHY

RUKA
Ruka on jotain, mitä jokaisen tulee kokea itse. Ei voi pukea sanoiksi.

Pörssiläiset afterskissä
Kuvat: Jani Kärppä & Julius Konttinen

VAPPU
Jos luulit, että opiskelijan vappu sisältää vappuaaton ja vappupäivän, olet pahasti väärässä. Vappu tarkoittaa opiskelijoille opiskeluvuoden loppua, joten silloin juhlitaan viikkoja putkeen. Pörssin vappuun kuuluu sitsit, beerpong turnaus, speksi ja perinteiset kirkkopuiston vappuaatto ja vapun päivän piknik harjulla. Vappu on se tapahtuma, jolloin kaikki Jyväskylän opiskelijat kokoontuvat juhlimaan yhdessä, ja esimerkiksi vapun aattona kirkkopuistossa voi nähdä ihan kaiken värisiä haalareita. En oikein osannut tiivistää vappua sanoiksi, sillä kyseessä on oikeastaan viikon jatkuva olotila. Sain tähän ongelmaan apua luotettavasta lähteestä:

”Vappu on kevätjuhla, jossa suvivirren sijaan soi daruden sandstorm” (Pesola, 2019)

Pörssin speksi vuonna 2017

Ota tästä nyt sitten selvää. Ei Pörssin tapahtumia voi oikein kuvailla, ne täytyy tulla kokemaan itse.

Teksti: Vilma Autio

Jätä vastaus