Yleinen

Henkilökuva – Kasperi Kantonen

Fuksikuningas 2015, YleX festarieläin 2016, Salibandyliigan pronssimitalisti 2016 ja tuore Talvirieha 2019 pilkkikisan voittaja. Millainen on henkilö tempausten ja titteleiden takana?

Miten esittelisit itsesi?
Twitterissä olen ”mustavalkoinen raisiolainen Jyväskylän yliopistossa” Ikää on 27-vuotta ja olen neljännen vuoden kauppatieteilijä.

Miten päädyit Jyväskylään opiskelemaan?
Hain ensin opettajaksi vanhempien jalanjäljissä ja pääsinkin VAKAVA-kokeen läpi, mutta se haku tyssäsi haastatteluihin. Takki oli aika tyhjä sen jälkeen. Lukion jälkeen välivuosia oli jo useampi takana ja sain ravintolabisneksestä idean hakea kauppikseen. Turku oli tietysti ykkösvaihtoehto mutta tänne silti ajauduin. Eikä kaduta!

Millainen olit lukiossa?
Äitini mukaan murrosikäni alkoi vasta lukiossa. Ylä-asteella tein tunnollisesti hommia ja lukuaineiden keskiarvo oli 9,3. Lukio sitten menikin ihan puhtaasti pelkillä ylä-asteen tiedoilla. Lukiossa mentiin siitä mistä aita on matalin, pelailtiin sählyä ja pidettiin hauskaa. Olin tuolloin myös oppilaskunnan hallituksessa. Tämä kauppakorkeakoulu on vähänkuin toinen lukio, lisää miettimisaikaa sille mitä haluaisi tehdä.Kirjoituksista nappasin arvosanat BBCCE ja täytyy sanoa, että niistä ei ollut mitään hyötyä yliopistopaikan saamiseen.

Mitä haluaisit isona tehdä?
Tapahtumatuotanto ja kiinteistöbisnes kiinnostavat. Voisin olla yrittäjä tulevaisuudessa. Olen sen verran mukavuudenhaluinen, että haluan päättää omista aikatauluistani ja töistäni. Minusta ei tulisi ikinä sellasta että tekisin kuukaudessa 30 päivää töitä. Arvostan enemmän aikaa kuin rahaa ja haaveena tulevaisuudessa on pitkät kesälomat perheen kanssa purjehtien ja golfaten. Onhan tässä opiskeluvuosinakin eletty n. 10000e vuosibudjetilla ja silläkin on hauskaa pidetty. Raha ei aina ratkaise!

Mistä Harjattulan Klubi sai alkunsa?
Pari kaveriani oli golf-kentällä kesätöissä caddiemasterina ja itse olin kentänhoidossa töissä pari kuukautta. Tuosta muuten juontaa juurensa LinkedInin endorsementeissa oleva ”Lawn Care” – eli pätevyyttä ruohonleikkuuseen löytyy. Golf-kentän puolelta tuli ehdotus, että alkaisimme tekemään ravintolatoimintaa ja lopulta suostuimme siihen. Kaveriporukalla yritystä edelleen pyöritetään ja joka vuosi mennään ”one more year” -periaatteella. Opintotuet on ihan kaikki saanut nostaa että ei mitään ihan rahoissa kylpevän huippuravintoloitsijan titteliä tässä kannata käyttää. Tuokaan yrittäjyyshomma ei niin kivaa olisi, jos sitä ei saisi omien parhaiden kaverien kanssa tehdä.

Vaihtokohteena Ruotsi?
Valitsin Ruotsin koska minulla on ollut aina ykkösjuttuna sähly ja mun mielestä pitää tehdä niitä juttuja mistä tykkää. Sählyn pelaaminen rajoitti vaihtokohteet sitten Ruotsiin tai Sveitsiin. Olen kyllä todella tyytyväinen, että lähdin vaihtoon ja oli helkkarin hauska kokemus. Ruotsin taidot oli lähtiessä aika vajavaiset mutta nyt tilanne on eri. Turkulaisella mittarilla puhun ruotsia ihan ookoosti mutta jyväskyläläisellä mittarilla puhun todella ruotsia. Joukkuekaverien kanssa tuli puhuttua pelkästään svenskaa ja koulussa sitten englantia.

Suosittelen Ruotsia vaihtokohteena ehdottomasti, mutta en välttämättä Tukholmaa. Siellä on todella kallista asua. Jos saisin nyt päättää uudestaan, niin menisin itse vähän pienempään paikkaan, esimerkiksi Uppsalaan tai Lundiin. Pienissä paikoissa opiskelijameininki on yhteisöllisempää. Tukholman opiskelijabileet olivat luokkaa pelkästään kutsu: ”Tervetuloa yökerhoon kello 22.00”. Toisaalta itse en noihin opiskelijarientoihin lähtenyt mukaan sählyn takia. Kurssit olivat samanlaisia kuin täällä, tosin kielenä oli englanti. Vaihtoon lähtiessä kaikkien tulisi miettiä, että mitä juuri he haluavat ja mennä juuri sinne mikä itseä kiinnostaa. Jos haluat oppia ruotsia niin mee Ruotsiin, mutta jos haluat oppia espanjaa niin älä mene Ruotsiin vaihtoon. Jos haluat aurinkoa niin lähde Balille.

Miten Pörssi on muuttunut vuosien saatossa? Millainen tulevaisuus Pörssillä on?
Ennen toimistopäivystäjän tehtäviin kuului kahvinkeitto ja kahvia oli aina valmiina. Jos joku PJ-ehdokas ensi syksynä vaalilupaa tän käytännön takaisin niin saa ainakin minun ääneni! Hallituksen tehtävä on varmistaa, että selkkarissa on aina kahvia!

Pörssissä on paljon aktiivisia tekijöitä ja näen valoisan tulevaisuuden. Kiinnostus tapahtumiin ja Pörssin toimintaan pitää kuitenkin aina luoda uudestaan. Ensi syksynä kun tulee uudet fuksit niin ne eivät välttämättä ole Pörssistä kiinnostuneita – VIELÄ. Meidän pitää pystyä kokoajan järjestämään kiinnostavia tapahtumia, jotta uudet opiskelijat haluavat olla tässä toiminnassa mukana. Kiitos kuuluu tietysti kaikille tapahtumien järjestäjille ja osallistujille!

Miten olet sopeutunut vaihdon jälkeen Pörssiyhteisöön?
Oma aktiivisuus on tärkeää ja pikkuhiljaa sitä tutustuu nuorempiin opiskelijoihin kun lähtee rohkeasti mukaan. Tämän kevään olen ottanut rennommin sählyn kanssa ja päässyt sitsaamaan enemmän. Hauska myös huomata kuinka paljon porukka muuttuu vuodessa. Jos haluat että selkkarissa ja Piatolla on tuttuja myös ensi vuonna niin on pakko tutustua nuorempiin kun vanhat tipahtelee pikkuhiljaa pois!

Millaisen uuden tapahtuman järkkäisit Pörssiin?
Ehdottomasti lähiöpubikierroksen! Lähdetään aamulla bussilla ja kierretään lähiöiden kapakat läpi. Jos kiinnostuneita löytyy niin voin vaikka itse järjestää tämän tapahtuman ennen vappua!

Tyhmin tempauksesi Pörssiläisenä?
Lähdin ex tempore kaksi päivää myöhässä Pörssin Krakovan-exculle 2016 syksyllä. Keksittiin sitten Nykäsen Samulin kanssa, että tätä reissua pitäisi jatkaa. Kaupunkiloma oli kumminkin jo Krakovassa koettu ja tuumattiin että lämpimään olisi päästävä. Jatkoimme Krakovasta suoraan Bangkokiin ja vietimme kolme päivää siellä. Hyvä rusketus saatiin ja hintaa tuli lentolipuille vaan 300e per nuppi! Tämä on äitini mielestä typerin tempaukseni tähän mennessä

Omasta mielestäni tyhmintä oli se, kun opintoja oli kuukauden verran takana ja pääsin ensimmäistä kertaa opiskelijabileisiin keitolle, kun sählytreenit peruttiin. NESU-sitseillä Escapessa mietin, että olisi todella hauskaa, jos joku tarjoaisi kaikille kierroksen. Tuli sitten itse tarjottua mustikkashotit 128:lle hengelle. Se nyt ei ehkä ollut se ihan parhain tapa brändätä itseään fuksina – annoin itsestäni ehkä vähän vääränlaisen kuvan koska ei mulla nyt ehkä ihan noin paljon rahaa ollut. Toisaalta hyvä ystäväni Tuukka Tolonen totesi, että hänellä oli mennyt enemmän sen kuukauden aikana bileisiin rahaa kuin minulla mustikkashotteihin. Joten jos kerran kuussa käy keitolla niin sitten voi painaa useamman satasen juomiin.

Kasperin vinkit Rukalle:

  • Kahden Rukan kokemuksella näin saat eniten irti reissusta:
  • Nuku menomatka.
  • Laskettele kun siihen on mahdollisuus.
  • Kokeile rinneravintola-approa.
  • Jos pinkka on kunnossa niin Rukalla voi myös ottaa ylilennon helikopterilla.
  • Älä jumita pelkästään mökeillä
  • Ja muistakaahan että vanhan Ruka-koodiston mukaisesti bilemökki on fuksien mökki!

Kasperin vinkki nuoremmille opiskelijoille
Käy läsnäolopakolliset kielten kurssit heti alkuun pois alta. Näin neljännen vuoden keväällä ei välttämättä kiinnostusta noiden suorittamiseen enää löydy ja ne jäävät roikkumaan.

Teksti: Jiri Honkala
Kuvat: Roni Lappalainen

Jätä vastaus