HAKIJALLE,  Yleinen

Mikä yliopistossa yllätti?

Ennen opintojen alkamista jokaisella on tiettyjä odotuksia ja oletuksia opiskeluun ja opiskelijaelämään liittyen. Kaikkea ei silti osaa odottaa, ja yllätyksiä tulee matkan varrella vastaan. Tässä muutama seikka, jotka ovat selvinneet opiskelun alettua.

Opiskelun itsenäisyys

Opiskelu yliopistossa on todella itsenäistä. Meillä on melko vähän läsnäolopakollisia kursseja, joten opiskelu on mahdollista toteuttaa itselleen parhaiten sopivalla tavalla. Etenkin ensimmäisenä vuonna kauppakorkeakoulussa on paljon massakursseja, joissa opiskelijoita on jopa muutama sata. Monet näistä kursseista suoritetaan tenttimällä. Kurssin aikana ei ole juurikaan muita vaadittavia suorituksia, mutta itsenäistä työskentelyä pänttäämisen parissa vaaditaan aina. Ensimmäisen vuoden jälkeen ryhmä- ja yksilötöiden määrä kursseilla vaihtelee todella paljon oppiaineesta ja kurssista riippuen.

Monipuolisuus

Yksi yllättäjä opintoihin liittyen oli vapaus valita haluamansa sivuainekokonaisuus. Myös yksittäisiä kursseja voi valita todella vapaasti oman kiinnostuksen mukaan melkein mistä vain tiedekunnasta. Esimerkiksi tietojärjestelmätiede ja psykologia ovat suosittuja sivuainevaihtoehtoja kauppatieteilijöiden keskuudessa. Lisäksi Jyväskylän kauppakorkeakoulussa jokainen yrityksen taloustieteen opiskelija opiskelee toisen vieraan kielen englannin kielen lisäksi. Itse opiskelen ranskaa!

Tapahtumat ja toiminta

Keskeinen osa opiskelijaelämää ovat opiskelijatapahtumat ympäri vuoden. Ainejärjestötoiminta oli allekirjoittaneelle melkoinen mysteeri ennen yliopistoon pääsyä, enkä tiennyt, mitä odottaa. Yllätyin tapahtumien monipuolisesta tarjonnasta. Esimerkiksi Pörssissä (joka siis on ainejärjestömme) vaihtoehtoina on muun muassa yritysvierailuja, excursioita, sekä tietenkin erilaisia bileitä. Vapaa-ajan toimintaa löytyy laidasta laitaan: tanssikerhoa, lentopalloa, sijoituskerhoa ja erilaisia liikuntakokeiluja, kuten nyrkkeilyä. Ainejärjestömme tarjoaa todella paljon erilaisia mahdollisuuksia osallistua toimintaan tai sen järjestämiseen, esimerkiksi hallituksessa, jaostossa tai vapaaehtoisena aktiivina erilaisissa tiimeissä.

Yhteisöllisyys näkyy ja kuuluu kaikessa mitä tehdään. Pörssin ainejärjestötilassa, Selkkarissa, on jatkuva puheensorina, kun opiskelijat vaihtavat kuulumisia kahvikupposen äärellä. Kahvi ja opiskelu kulkevatkin käsi kädessä, ja kahvia tulee juotua ennätysmääriä opiskelun ohella.

Note to self!

Monet ovat yllättyneet siitä, että Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa on kaksi linjaa: taloustiede ja yrityksen taloustiede. Yrityksen taloustieteissä valitaan ensimmäisen vuoden lopuksi oma pääaine: johtaminen, viestinnän johtaminen, laskentatoimi tai markkinointi. Taloustieteen puolella pääaine on suoraan taloustiede. Tämä on tärkeää ottaa huomioon yhteishakua tehdessä.

Teksti: Helena Lyyra (Abicrew)
Kuvat: Katarina Mustonen

Jätä vastaus