Hallitus ja jaostot

Pörssin hallitus – Talousvastaava 2019

Hellurei ja hellät tunteet!

Oman epämukavuusalueen ulkopuolella ollaan ja ISOSTI. Täällä kirjoittelee nimittäin kuluneen vuoden ajan toiminut Pörssin talousvastaava Janina Syyli, tuttavallisemmin Jankku. Mun tie pörssiläisenä on alkanut vuonna 2017 eli nyt syksyllä pärähti käyntiin mun kolmas vuosi yliopistossa, laskiksen opintojen parissa. Mun huomaamattani ja ehkä vähän itselleni yllätyksenä tuli kuitenkin se, kuinka mukanaan tää ainejärjestöpuuhailu on mut vienyt, ja kuinka vähän luentosalien penkkejä on tullut kulutettua.

Mikä mun rooli sitten hallituksessa on ja mitä se toimistolla hommia puurtava talousvastaava oikeen duunailee? Hallituksen pesteistä talousvastaavan rooli on yksi niistä ei niin näkyvistä pesteistä, mutta hänellä on sitäkin enemmän vastuuta kontollaan. Talousvastaava huolehtii Pörssin rahavirroista, yhdessä varapuheenjohtajan kanssa. Talousvastaavan on tärkeää hahmottaa kokonaisvaltaisesti, mitä eri sektoreilla tapahtuu ja elinehtona tälle on yhteistyö muiden sektoreiden kanssa. Käytännössä talousvastaavan hommat ovat hyvin rutiininomaisia aina laskujen (lue maksumuistutuksien) lähettämisestä kuukausittaiseen kirjanpitoon. Vuoden alussa laaditaan muun muassa talousarvio kuluvalle vuodelle ja vuoden lopussa katsotaan miten pärjättiin laatimalla tilinpäätös. Kaikkien näiden rutiininomaisten hommien lisäksi talousvastaava toimii sijoituskerhon yhteyshenkilönä.

Oman hallituspestin lisäksi vuoden aikana pääsee tekemään mitä erilaisempia, toinen toistaan kivempia (ja välillä ei niin kivoja) tehtäviä. Koko hallitus on nimittäin aina hääräilemässä tapahtumien taustalla, aina sitseistä esimerkiksi Pörssin perinteisen rinneriehan järjestämiseen (ja paljujen tyhjentämiseen ämpäreillä. Jep luitte oikein).

Yks parhaista asioista talousvastaavan hommissa on ehdottomasti se, että pääsee näkemään millasia taloushallinnon hommat käytännössä oikeesti on. Oon oppinu ihan tajuttoman paljon uusia asioita tän kuluneen vuoden aikana – aina siitä kokonaisvaltaisesta talouden suunnittelusta ja ylläpidosta tiimityöskentelyyn sekä ajanhallintaan. Oon varma, että näitä taitoja mä voin hyödyn tää myöhemmin myös työelämässä.

Mä oon aina itse tykännyt uusista haasteista, sillä niiden kautta koen pystyväni kehittämään itseäni sekä omaa osaamistani. Talousvastaavaksi hakeminen oli yksi niistä haasteista, joihin mä halusin ryhtyä. Mulla ei ollut aiemmin minkäänlaista kokemusta taloushallinnon tehtävistä tai esimerkiksi kirjanpidosta. Ainut tieto mitä mulla oli, oli peräisin niiltä muutamilta laskiksen kursseilta, joita olin siihen mennessä suorittanut. Hallitustyöskentely ei onneksi vaadi mitään tiettyä substanssiosaamista, vaan pääasia on oma innostus sekä halu oppia. Enhän mä itsekään osannut käytännössä mitään ennen tähän hommaan ryhtymistä.

Vaikka näihin hommiin saakin kulutettua paljon aikaa (tai ainakin itse oon), uskallan mä sanoa, että tää on ollut mun elämäni hienoin vuosi. Kiteytettynä tää vuosi on antanut enemmän kun oisin koskaan voinu edes kuvitella. On ollut siistiä olla mukana kehittämässä Pörssiä ja tekemässä näitä hommia pörssiläisten eteen. Joten jos sulla on ees vähän semmonen fiilis, että vitsi mä haluan olla mukana rakentamassa entistäkin parempaa Pörssiä sekä kehittämässä sitä eteenpäin, hae messiin! Oo rohkee ja utelias, astu epämukavuusalueelle sekä hyppää kohti tuntematonta. Tää voi olla sun elämäsi paras vuosi.

Janina Syyli

Jätä vastaus