Hallitus ja jaostot,  Viimeisimmät,  Yleinen

Pörssin hallitus 2022 – talousvastaava

Moi! Mun nimi on Reeta Laitinen, Tampereelta kotoisin oleva kolmannen vuoden laskentatoimen opiskelija. Tänä vuonna olen toiminut Pörssin hallituksessa talousvastaavana. Pesti ei ehkä ole ulospäin kovin näkyvä, mutta kulissien takana teen tärkeitä asioita ainejärjestömme eteen. Kerron nyt hieman, mitä kaikkea tämä pesti ja kulunut vuosi on pitänyt sisällään.

Talousvastaavan vuosi lähtee käyntiin talousarvion tekemisestä kuluvalle vuodelle. Kesäkuun jälkeen tehdään välitilinpäätös sekä talousarvion päivitys. Lopuksi tilikauden päätyttyä tehdään vielä tilinpäätös, josta nähdään, millainen vuosi Pörssillä on taloudellisesti ollut. Yhdistyksen taloudesta huolehtiminen koostuu kuitenkin monesta eri asiasta edellä mainittujen lisäksi. Kuukausittain toistuvia talousvastaavan tehtäviä ovat kirjanpito, myyntilaskutus, budjettien tarkastaminen sekä Pörssin taloudellisesta tilanteesta raportoiminen hallituksen kokouksissa. Talousvastaava tekee tiivistä yhteistyötä raha-asioiden osalta varapuheenjohtajan kanssa, sillä varapuheenjohtaja hoitaa Pörssin ostoreskontraa. Seuraamalla yhdessä tarkasti Pörssin rahavirtoja, he muodostavat Pörssin taloussektorin. Kaiken tämän lisäksi talousvastaava toimii myös Pörssin sijoituskerhon yhteyshenkilönä.

Talousvastaavan pestissä pääsee siis tekemään paljon käytännön asioita, sillä luennoilla käytetyt tiliristikot voi näissä hommissa jättää sivummalle. Pörssillä on käytössä selainpohjainen kirjanpito-ohjelma Netvisor, mikä mahdollistaa työskentelyn silloin kun itselle parhaiten sopii. Pestissä tulee seurata muun muassa tulevia menoja ja tuloja pitämällä silmällä Pörssin maksuvalmiutta. Välillä täytyy myös osata sanoa ”ei” jonkin hankinnan kohdalla ja muistuttaa, mikä on järkevää rahan käyttöä ja mikä ei. Hallitus tekee paljon yhteistyötä monissa Pörssin tapahtumissa, joten myös talousvastaava pääsee aktiivisesti osallistumaan Pörssin toimintaan taloushommien lisäksi. Kokonaisuutena tämä pesti on ollut ihana ja hallitusporukan hyvä meininki auttaa aina jaksamaan kiireisinäkin aikoina. <3

Jos talousvastaavan pesti kiinnostaa, mutta tuntuu, että sinulla ei ole tarpeeksi alan kokemusta, niin hae silti! Tässä jos jossain pääsee oppimaan ja aina voi ja pitääkin kysyä apua, jos sitä tarvitsee. Tärkeintä on aito halu oppia asioita ja olla motivoitunut tekemään hommia Pörssin eteen. Pestin itsenäisyyden ansiosta on helppo myös yhdistää koulu- ja hallitushommat ilman sen turhempaa ressiä. 

Jos herää lisää kysymyksiä talousvastaavan pestiin liittyen, niin aina saa tulla kysymään livenä tai viestillä. Soittaakin saa!:)

Teksti: Reeta Laitinen Kuva: Iida Kortevaara

Jätä vastaus