Hallitus ja jaostot,  Viimeisimmät,  Yleinen

Pörssin hallitus 2022 – sosiaalipoliittinen vastaava

Moikkamoi! Täällä kirjoittelee Elina Kettunen, tämän vuoden Pörssin hallituksen sosiaalipoliittinen vastaava. Olen kolmannen vuoden laskiksen opiskelija, Jyväskylään eksyin pari vuotta sitten Kuopiosta ja olen kovin iloinen siitä, että tieni vei juuri tänne. 

Oma polku aktiivina

Huomasin alusta asti, että Pörssissä tehdään paljon asioita hyvin sekä tapahtumien, yhteisöllisyyden, että ylipäätään järjestön toimivuuden kannalta, vaikka aloittaessani korona jylläsi aika lailla. Se saikin minut kiinnostumaan Pörssin toiminnasta enemmän ja sisälläni syttyi pieni ainejärjestötoimijaliekki. Jostain syystä en kuitenkaan hakenut esimerkiksi jaostoihin, mutta päädyin ensimmäisen vuoden opiskelujen jälkeen Jyväskylän Kylteriveljien eli JKV:n hallitukseen viestintävastaavaksi. Se kävi hieman vahingossa, mutta antoi mukavasti esimakua hallitushommista ja rohkaisi hakemaan myös Pörssin hallitukseen. Onneksi niin, sillä hallitusvuosi on antanut minulle niin paljon. Ikimuistoisia hetkiä, rohkeutta, oppeja ja ystäviä.

No mutta mikä Sopo?

Sitten hieman itse pestistä, jota kutsuisin lyhyesti hyvin sekalaiseksi seurakunnaksi. Mutta juuri monipuolisuus, tekeekin pestistä mielestäni mielekkään. Sosiaalipoliittisen vastaavan toimenkuvaan kuuluu erityisesti hyvinvointi, joka pitää sisällään liikunnan, kansainväliset asiat sekä tutoroinnin yhdessä kopon kanssa. Lisäksi sopolle kuuluvat ympäristö- ja vastuullisuus asiat sekä edunvalvonta. Ulospäin nämä näyttäytyvät usein vakiovuoroina, liikuntakokeiluina, hyvinvointiviikkoina ja vaihtoinfoina, mutta taustalla on paljon muutakin. Tapahtumien suunnittelu, viestintä sekä ulospäin että yhteistyökumppaneille, budjetointi ja hommien delegointi vievät yllättävän suuren osan ajasta. Jokainen sopo voi kuitenkin itse melko hyvin määritellä mihin eri osa-alueisiin haluaa keskittyä ja käyttää aikaansa. Esimerkiksi tänä vuonna kansainvälisiä asioita on viety eteenpäin samoin kuin yhdenvertaisuutta. Lisäksi uusia kulttuuritapahtumia on kehitelty ja liikuntamahdollisuuksia pyritty korostamaan.

Pestissä täytyy pitää ohjat kädessä moneen suuntaan, sillä kun puuhailee hyvin erilaisten asioiden parissa, on väkisinkin yhteyksissä moniin ihmisiin, yrityksiin ja järjestöihin. Unohtamatta tietenkään sitä, että asioita edistetään ja tapahtumia järjestetään usein myös oman hallituksen kanssa yhdessä. Sopolla on onneksi hallituksen lisäksi apunaan nelihenkinen jaosto, joka koostuu kahdesta liikuntavastaavasta, kansainvälisten asioiden vastaavasta sekä ympäristö- ja hyvinvointivastaavasta. He nimensä mukaisesti vastaavat erityisesti tietyistä osa-alueista, mutta ovat yhdessä apuna myös muissa sopotapahtumissa. Iso kiitos koko jaostolle tuesta ja avusta jo tässä vaiheessa!

Hallitusvuosi

En voi tarpeeksi hehkuttaa kuinka merkityksellinen tämä vuosi on ollut. Enkä voi ymmärtää, että se alkaa vedellä jo viimeisiään! Tuntuu, että ihan vasta me jokainen hallituslainen opeteltiin, mitä oma pesti pitää sisällään, miten toimia yhdessä ja miten koko tämä hallitus konseptina toimii. On hauskaa ajatella, kuinka hukassa sitä aluksi olikaan, mutta toisaalta todella lohduttavaa huomata, kuinka pitkälle olemme päässeet yhdessä ja yksilöinä. Meille on muodostunut omat rutiinit ja tavat toimia, mutta silti koko ajan kehitämme toimintaamme parempaan suuntaan. Itse koen oppineeni valtavasti tulevaisuudessa hyödyttäviä taitoja hallitusvuoteni aikana, vähän jopa huomaamatta, ja se on huippua.

Vaikka työtä hallitusvuodessa on riittänyt, se ei ole tuntunut missään nimessä liian rankalta ja uskallan väittää, että siihen suurena syynä on se, että hommia on saanut paiskia niin mahtavassa porukassa. Siivoamiset sitsien jälkeen, pullojen palautus, tavaroiden roudaaminen tai mikään muukaan ei tunnu niin pahalta, kun tietää, että koko hallitus on samassa veneessä. Uskokaa tai älkää, näistä edellä mainituista hetkistä voi saada jopa hauskoja. Meidän yhteishenki onkin kantanut läpi vaikeiden hetkien ja ne hetket ovat vahvistaneet meitä entisestään, olen niin kiitollinen kaikista näistä tyypeistä ympärillä. <3

Tuntuu todella haikealta jättää tämä vuosi taakse, sillä vaikka toisaalta tuntuu, että vastahan se alkoi, niin toisaalta olemme ehtinyt saavuttaa ja kokea niin paljon yhdessä. En oikein uskonut, kun hallitusvuoden alussa meille sanottiin, että nauttikaa, sillä vuosi tulee menemään nopeasti ohi. Mutta totta joka sana. Ja ollaanhan me nautittu!

Loppuun haluan vielä rohkaista jokaista hakemaan tähän pestiin tai hallitukseen ylipäätään, mikäli tämä sai ajatuksesi yhtään pyörimään asian ympärillä. Et tule osaamaan kaikkea heti alkuun, en osannut minäkään, mutta tulet varmasti oppimaan enemmän kuin uskotkaan ja kokemaan ikimuistoisia hetkiä sydämen kyllyydestä. Minulle saa tulla juttelemaan näistä hommista millon vaan, jaan tosi mielelläni ajatuksia, kokemuksia, neuvoja ja tukea! 

Teksti: Elina Kettunen Kuva: Iida Kortevaara

Jätä vastaus