Hallitus ja jaostot

PÖRSSIN HALLITUS 2021 – TALOUSVASTAAVA

Moikkamoi! Olen Sonja Sipilä, jyväskyläläistynyt hämeenlinnalainen ja kolmannen vuoden laskentatoimen opiskelija. Tämän vuoden olen toiminut Pörssin hallituksessa talousvastaavana. Talousvastaavan pesti ei ole välttämättä ulospäin kovin näkyvä, mutta sitäkin vastuullisempi tehtävä. Nyt vähän avaan, millainen vuosi tässä on vierähtänyt ja mitä kaikkea onkaan tullut tehtyä.

Yhdistyksen taloudesta huolehtimiseen sisältyy monia eri osa-alueita. Monet näistä ovat kuukausittain toistuvia tehtäviä, kuten kirjanpito, budjetointi ja laskutus, mutta myös kaikki muu talouteen liittyvä osuu talousvastaavan sektorille. Vuoden aluksi laaditaan talousarvio kyseiselle vuodelle ja vuoden päätteeksi tehdään yhdistyksen tilinpäätös, josta nähdään millainen vuosi taloudellisesti sitten on ollutkaan. Näiden lisäksi talousvastaava toimii myös sijoituskerhon yhteyshenkilönä. Talousvastaavan tehtävissä auttaa varapuheenjohtaja, joka hoitaa ostoreskontraa ja yhdessä hänen kanssaan seurataan myös yhdistyksen rahavirtoja.

Tänä vuonna sektorilla on tapahtunut myös monia muutoksia, missä on ollut mielenkiintoista olla mukana. Vaihdoimme taloushallinnon järjestelmää ja pääsin ensimmäistä kertaa tekemään kirjanpitoa uudella käyttöönotetulla järjestelmällä. Se on ollut erittäin opettavaista, vaikka aluksi aiheuttikin muutamia harmaita hiuksia 😀 Uusi järjestelmä on mahdollistanut etätyöskentelyn, sillä nyt tehtävät eivät ole enää sidottuja pelkästään toimiston tietokoneeseen.

Talousvastaavan tehtävässä saa todella hyvää käytännönkokemusta alan tehtävistä. Luennoilla opitut debetit ja kreditit saavat ihan oikean merkityksen, kun oppeja pääsee hyödyntämään esimerkiksi kirjanpitoa tehdessä. Tämä on ollut todella hyödyllistä ja antanut hyvän kuvan siitä, millaista taloushallinnon parissa työskentely oikeasti on. Lisäksi pääsee tekemään hommia ihan huippuporukan kanssa, mikä onkin ollut yksi parhaista asioista myös omassa hallitusvuodessani!

Hakiessani epäröin itse hieman sitä, ettei minulla ollut alalta kokemusta ja tuottaisiko se haasteita. Olen kuitenkin enemmän kuin tyytyväinen päätökseeni hakea, sillä tehdessä oppii ja aina on ihmisiä keltä kysyä apua! Tärkeintä on motivaatio ja halu oppia uutta ja kehittää itseään. Mietin myös sitä, miten aika riittää omiin opintoihin, mutta tämä on ollut turha huoli. Aikatauluttamalla omat menonsa, pystyy hyvin tasapainottelemaan kaiken välillä. Totta kai myös hommien mieluisuus ja hyvä porukka auttaa aina jaksamaan <3

Outoa kuvitella, että näihin aikoihin viime vuodesta olin alkamassa kirjoittamaan hakemustani hallitukseen, ja nyt olen kirjoittamassa tätä postausta kuluneesta vuodesta. Korona on ehdottomasti tuonut omat lisämausteensa kuluneeseen vuoteen, mutta niistäkin huolimatta tämä vuosi on ollut parempi kuin olisin ikinä voinut toivoa. Vuoden aikana olen oppinut todella paljon uutta sekä omien tehtävieni kautta, mutta myös tehdessäni yhteistyötä muiden sektoreiden kanssa. Hallituksen kanssa puuhaillaan usein yhdessä myös eri tapahtumien taustalla, joten pääsee siis osallistumaan aktiivisesti toimintaan muutenkin kuin oman pestin osalta.

Jos hallitukseen hakeminen ja etenkin talousvastaavan pesti kiinnostaa, niin en voi muuta kuin suositella hakemista. Aina saa tulla myös vetämään hihasta, mikäli herää kysymyksiä talousvastaavan hommaan liittyen! Voin taata, että hallitusvuosi tuo mukanaan vuoden edestä upeita kokemuksia ja hyvän ymmärryksen ja osaamisen taloushallinnon hommista!

Teksti: Sonja Sipilä / Kuva: Krista Pakalen

Jätä vastaus