Hallitus ja jaostot

Pörssin hallitus 2020 – Talousvastaava

Täällä kirjoittelee Pörssin vuoden 2020 talousvastaava Markus Väätäinen, jotkut saattavat tuntea myös minut nimellä Markku. Olen kolmatta vuotta ja kandityötä aloittava laskentatoimen opiskelija, eli Martti Ahtisaaren auditoriossa istuin ensimmäistä kertaa syksyllä 2018. Alun perin olen Kuopiosta kotoisin ja näin kolmen vuoden Jyväskyläilyn jälkeen pelkään, että leveä, ihastusta ja samalla myös vihastusta herättävä murteeni on vaarassa vaimentua. Tästä huolimatta olen viihtynyt keskellä Suomea erittäin hyvin. 

Moni on saattanutkin minut nähdä toimistolla koneen ääressä ja ihmetellyt, että mitä oikein teenkään. Tämä teksti onkin hyvä tilaisuus, sillä pääsen hieman esittelemään muutoin arjessa varsin näkymätöntä työtehtävääni. Onneksi minulla on apunani ja suurena henkisenä tukenani Pörssin varapuheenjohtaja, jonka kanssa pidämme huolta yhdistyksen rahavirroista. Itse talousvastaavana pidän huolta ainejärjestömme varallisuudesta ja käyn miltei jokaisen sektorin kanssa neuvottelua siitä, mihin kaikkeen ainejärjestöllä on varaa. Käytännössä tämä vaatii sitä, että hahmottaa yhdistyksen taloudellisen tilan kokonaisvaltaisesti. Talousvastaavan työtehtävät ovat usein myös sellaisia, mitkä toistuvat tasaisin väliajoin, kuten kirjanpidon tekeminen, laskutus ja budjetointi. Tehtävään kuuluu myös sijoituskerhon yhteyshenkilönä oleminen, talousarvion laatiminen vuoden alkupuolella ja joulun pyhien jälkeen tilinpäätöksen laatiminen omasta, kuluneesta vuodesta, jossa toden teolla katsotaan, miten taloudellisesti menneestä vuodesta selvittiin.

Vuosi lähti käyntiin todella vauhdikkaasti, uutta asiaa tuli paljon ja illat olivat pitkiä. Nopeasti kuitenkin hommat alkoivat itsenäisestikin sujumaan. Minulla ei ollut konkreettista kokemusta aikaisemmin taloushallinnon työtehtävistä, mutta onneksi tähän asti on selvitty omalla mielenkiinnolla ja halulla oppia. Uuden opettelu ja taloushallinnon hommien käytännön tekeminen onkin yksi parhaista asioista talousvastaavan tehtävässä. Melkein kuin saisi oman alan töitä, joita saa tehdä hyvässä porukassa. Asioista, joita vuoden aikana oppii, tulee aivan varmasti olemaan hyötyä työelämässäkin. Unohtamatta myöskään niitä hienoja, vähemmän virallisia juttuja, joita pääsee näkemään ja kokemaan. Korona tosin on vienyt osan näistä hienoista kokemuksista pois, mutta kaikennäköistä sitä on onneksi pystytty silti tekemään.

Arvelin itse, että hallitusvuoden aikana aika on kortilla, eikä esimerkiksi opintoja pystyisi kovin paljon tekemään samalla. Tämä kuitenkin yllätyksekseni osoittautui vain arveluksi, sillä olen suorittanut aivan samaan tahtiin opintoja, kuin ensimmäisenä opiskeluvuotenanikin. Ajanhallinta on ollut kaikki kaikessa. Sekin on vain yksi monesta taidosta, mitä on päässyt vuoden aikana oppimaan. 

Kaiken kaikkiaan jos taloushallinto ja sen työtehtävät kiinnostavat ja haluat samalla tehdä ja olla ainejärjestön toiminnassa mukana, niin kannattaa sinun hakea seuraajakseni. Itsekin olin aluksi epävarma, mutta nyt jälkiviisaana onneksi päätin tähän pestiin hakea.

Teksti: Markus Väätäinen
Kuva: Joonas Lampela

Jätä vastaus