Hallitus ja jaostot,  Viimeisimmät

PÖRSSIN HALLITUS 2021 – KORKEAKOULUPOLIITTINEN VASTAAVA

Pörssin toiminnasta ulospäin parhaiten näkyy erilaiset tapahtumat, yritysyhteistyöt, vakiovuorot ja muut. Samaan aikaan taustalla pyörii kuitenkin suuri edunvalvontakoneisto, joka pitää huolen siitä, että opiskelijamme saa opintoihinsa parasta mahdollista opetusta ja ohjausta tutoroinnista graduohjaukseen. Tätä koneistoa ohjaa tietenkin Pörssin oma puppet master, eli kopo, joka vetelee milloin mistäkin naruista pitääkseen huolen jäsenistömme eduista.

Olen Rasmus Alasentie ja toimin Pörssin korkeakoulupoliittisena vastaavana eli kopona. Tällä hetkellä opiskelen kolmatta vuotta, pääaineena johtaminen. Vuosi sitten toista opiskeluvuottani aloittaessa Pörssin hallitushommat tuntui itselleni todella kaukaiselta. Tiesin kuitenkin varmaksi sen, että halusin olla mukana Pörssin toiminnassa armeijassa vuotetun välivuoden jälkeen. Päätin lopulta lähettää hakemuksen ja siitä alkoi aivan huikea matka, mikä on vaatinut paljon, mutta myös antanut paljon.

Kopon tärkein tehtävä on ainejärjestömme opiskelijoiden edunvalvonta. Tämän saralla tiedekunassamme työtä riittää: meillä aloittaa vuosittain yli 300 opiskelijaa ja tiedekunnastamme löytyy 5 eri opintosuuntaa joiden lisäksi vielä 5 eri kansainvälistä maisteriohjelmaa. Miten kopo voi yksin huolehtia kaikesta tästä? Totuus on, että ei voikaan. Sen takia kopolla on apuna oppiainevastaavat, tiedekuntaneuvoston ja koulutuksen kehittämisryhmän opiskelijajäsenet ja JSBE:n henkilökunta. Kopon tehtävissä tärkeässä roolissa onkin ihmistaidot.

Mitä kaikkea kopon pestiin käytännössä sitten kuuluu? Loppujen lopuksi kopolla on todella vapaat kädet siihen, mitä vuoden aikana haluaa tehdä. Esimerkiksi tänä vuonna ohjauksen kehittäminen on ollut suuri teema. Muutokset eivät synny hetkessä ja kopon pestissä on myös paljon erilaisia projekteja, jotka voivat kestää useamman vuoden. Esimerkiksi kansainvälisten maisteriohjelmien tutoroinnin kehittäminen aloitettiin jo viime vuonna, ja kehittäminen on jatkunut tänä vuonna. Kopolla on myös kuukausittain koulutuksen kehittämisryhmän kokous ja tapaaminen dekaanin ja muun tiedekunnan hallinnon kanssa. Itselle on vuoden aikana tullut myös erittäin tutuksi Microsoft Outlookin käyttäminen. Sähköposteja tulee läheteltyä useita kappaleita päivittäin aina myöhässä tulleista kurssiarvosanoista orientaatioviikkojen aikatauluihin.

Ehdottomasti parhaita asioita kopon pestissä kuluvana vuotena on ollut tutoroinnin ohjaaminen yhdessä sopon kanssa. On ollut upeaa nähdä, kuinka tutorit ovat kevään jälkeen ryhmäytyneet ja ennen kaikkea suoriutuneet tehtävässään erinomaisesti. Fuksiviikkojen meininkiä katsellessani tunsin itseni kunnon faijaksi, joka on ylpeä kasvattamistaan lapsista. Erittäin suuri kiitos kaikille tutoreille siitä!

Kopona toimiminen on ainakin itselleni opettanut paljon enemmän hyödyllisiä työelämätaitoja kuin yksikään kesätyö, missä olen toiminut. Erilaiset tapaamiset tiedekuntamme henkilöstön kanssa ja tutoroinnin ohjaaminen ovat kehittäneet paljon muun muassa omia vaikutus-, johtamis-, viestintä- ja vuorovaikutustaitojani. Tehtävät ovat olleet haastavia ja yllätyksiä tulee runsaasti, mutta onneksi tukena on aina tarvittaessa entiset kopot, jaosto, muu hallitus ja kylli. Yllätyin itsekin, kuinka helppoa on ollut yhdistää Pörssin hallitushommat, opiskelu ja vapaa-aika. Ennen hallitusvuotta oli koposektori minulle melko tuntematon, mutta hommiin pääsi nopeasti kiinni ja korkeakoulupolitiikka tuli nopeasti tutuksi. Vaikka korkeakoulupolitiikka olisikin vielä mysteeri, ei se siis estä kopona toimimista. Suosittelenkin vahvasti ihan jokaista kiinnostunutta hakemaan tähän pestiin, sillä itse en ole päivääkään katunut näitä hommia tehdessä!

Teksti: Rasmus Alasentie / Kuva: Krista Pakalen

Jätä vastaus