Hallitus ja jaostot,  Viimeisimmät

PÖRSSIN HALLITUS 2021 – SOSIAALIPOLIITTINEN VASTAAVA

Morjens, Roope Niemelä täällä! Olen 24-vuotias kolmannen vuoden markkinoinnin opiskelija Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta. Tämän kuluneen vuoden ajan olen saanut toimia Pörssin hallituksessa sosiaalipoliittisena vastaavana eli sopona. Vuoteen on mahtunut vaikka ja mitä, enkä kiireestä huolimatta vaihtaisi mitään pois.

Sopon hallituspesti pitää sisällään muutaman isomman kokonaisuuden, sekä pari pienempää aihealuetta. Isompia hallittavia kokonaisuuksia ovat hyvinvointi ja sen alle kuuluva liikunta, kansainväliset asiat, sekä tutorointi yhdessä kopon kanssa. Taas pienempinä aihealueina toimii ympäristö, sekä jäsenistömme edunvalvonta. Pörssiläisille sopon toiminta näkyy yleensä vakiovuoroina, liikunta- ja hyvinvointitapahtumina, vaihtoinfoina, sekä syysvaelluksena, mutta kulisessa tapahtuu myös paljon muutakin. Päiväni sopona koostuvat hyvin erityyppisistä tehtävistä. Tässä pestissä pääsee oikeasti tekemään ja kehittämään asioita! Tehtäväkenttään kuuluu monien eri yhteistyötahojen ja yritysten kanssa neuvottelemista, tulevien liikunta-, hyvinvointi- ja kansainvälisyystapahtumien järjestämistä aina ideoinnista budjetoinnin kautta markkinointisuunnitelmiin ja itse tapahtumapäivän organisointiin. Yksinkertaistettuna sopo suunnittelee ja järjestää omat tapahtumansa kokonaan alusta loppuun asti. Vuoden isoimpia järjestettäviä tapahtumia ovat olleet KylteRun, vaellukset, Winter Classic, sekä itsensäkehittämis- ja hyvinvointiviikot.

Vaikka työtä on paljon, niin onneksi tätä ei tarvitse tehdä yksin! ”Yksilöpestin” vastuualueiden hallitsemisen ja hoitamisen kanssa on sopolla tärkeänä tukena ja apuna useampi henkilö läpi vuoden. Koko hallituksen tuen lisäksi suuri apu tutorointi- ja edunvalvontatehtävissä on ollut koulutuspoliittisesta vastaavastamme Rasmuksesta, sekä erityisesti sopon alla toimivasta sopojaostosta. Jaakko, Outi, Kristiina ja Emilia ovatkin tehneet huikeata työtä tämän paletin pyörittämisen kanssa. Sopojaostoon on tänä vuonna kuulunut: Ympäristövastaava, hyvinvointivastaava ja kaksi liikuntavastaavaa. Sen verran voin jo paljastaa, että ensi vuodelle toimintakenttään tulee uusi tekijä – Kansainvälinenvastaava.

Mitä vuosi on sitten antanut itselle? Suurin oppi vuoden aikana on tullut ryhmänjohtamistaitoihin. Työtehtäviä on pakko delegoida eteenpäin, sekä pitää viestintää yllä työryhmille, jotta kuormitus ei kasva liian suureksi ja asiat rullaavat eteenpäin. Oppia tähän on tullut ihan valtavasti ja pesti tarjoaa sitä kyllä viime metreille saakka. Pienempien ja suurempien kokonaisuuksien organisointiin tulee myös vuoden aikana harjaannuttua ja nyt loppuvuodesta pienemmän tapahtuman järjestäminen hoituu vaivatta yksin hyvinkin lyhyessä ajassa. Olen itse vastannut myös tapahtumien visuaalisesta suunnasta ja kartuttanut kokemusta kyseiseen. Sopona neuvottelu- ja vuorovaikutustaitoja pääsee myös harjoittamaan valiokuntien edustuspesteissä, sekä yrityssuhteiden kanssa. Vuoteen mahtuu myös vaikka mitä ja jokainen sopo määrittää omat raaminsa, missä toimia ja samalla kehittyä. Aika opettava vuosi kaiken kaikkiaan kyseessä!

On silti tärkeää muistaa, että sopo on ennen kaikkea myös hallituksen jäsen. Tämä tarkoittaa sitä, että laajan pestikuvauksen lisäksi pääsee touhuamaan muiden yleisten hallitushommien parissa ja auttamaan yhtä lailla isojen tapahtumien järjestämisessä. Vaikka hallitusvuosi onkin ollut käytännönläheistä työelämän oppimisen aikaa, on meillä ollut myös todella hauskaa! Ei oikeastaan ole parempaa fiilistä, kuin järjestää ja olla mukana tapahtumissa, mistä pörssiläiset oikeasti nauttivat! Hommat pysyvät hauskana, kun on huippuporukka ympärillä minkä kanssa tehdä. Jääkö tässä hulinassa sitten aikaa omalle elämälle? Se on ihan itsestä kiinni. Jos haluaa olla kaikessa mukana kehittämässä ja touhuamassa, saattaa oma aika loppua kesken. Jos taas pitää kiinni vain sopon pakollisista pesteistä, jää aikaa kyllä myös muuhunkin. Oma hyvinvointi ja jaksaminen toimivat hyvänä mittarina siihen, onko hommaa liikaa.  

No miksi juuri sinun pitäisi hakea? Siksi, että tätä et pääse kokemaan missään muualla. Vuosi antaa, ottaa ja opettaa. Sopon pestistä saa itselleen valtavasti kokemusta, kavereita ja taitoja, joita tulee arvostamaan pitkään opintojen jälkeenkin.

Teksti: Roope Niemelä / Kuva: Krista Pakalen

Jätä vastaus