KAIKKI MITÄ SINUN TULEE TIETÄÄ VUJUISTA – VUOSIJUHLAETIKETTI

Vuosijuhlat ovat monille Pörssin vuoden odotetuin tapahtuma, jonka juuret palaavat vuodelle 1978, jolloin ensimmäisiä vuosijuhlia juhlittiin 10 vuotta täyttäneen ainejärjestömme kunniaksi. Pörssin vuosijuhlaperinteet ja illan kaavat kantavat siis pitkälle, vaikka juhla onkin muuttunut vuosien mittaa rennommaksi. Vuosijuhlat ovat hieno ja juhlallinen tilaisuus, mutta eivät kuitenkaan mitkään Linnanjuhlat.

Mutta kuinka näissä samppanjan, glitterin kimalluksen ja liehuvien helmojen täytteisissä juhlissa tulee sitten oikein käyttäytyä? Etikettiopas helpottaa juhlaan valmistautumista ja mahdollistaa illasta helposti nauttimisen, kun perusjutut ovat hallussa.

Käytöstavat

Erkka Lyytikkä

Vuosijuhlille tarvitset arvokasta ja maltillista käytöstä kunnioittaaksesi tilaisuuden juhlallisuutta. Juhlaan saavutaan ajoissa ja hyvässä järjestyksessä. Herrat muistavat avata ovet ja saattaa avecinsa pöytään istumaan sekä huomioivat oikealla puolella istuvaa daamia. Vuosijuhlilla illan kulusta ja juonnosta vastaavat seremoniamestarit, jotka puista sauvaa maahan kumauttaessaan vaativat juhlaväkeä hiljentymään ja kuuntelemaan heitä. Pöydistä on lupa poistua vain tauoilla.

Istumapaikat löytyvät pöytäkartoista, jotka sijaitsevat juhlapaikalla. Juhlan isäntäpari saapuu paikoilleen viimeisinä muun juhlaväen jälkeen. Kun isäntäpari on istuutunut, saavat kaikki muutkin istua paikoilleen.

Iltajuhlassa tarjoillaan kolmen ruokalajin illallinen, mikä nautitaan iloisessa juhlamielessä pöytäseurueen kesken. Ruokailuvälineitä käytetään ulommaisista ottimista alkaen. Alku- ja jälkiruoan voi aloittaa sen jälkeen, kun koko pöytäseurue on saanut ruokansa. Sen sijaan pääruoan voi aloittaa, kun lähimmät vierustoverit ovat saaneet annoksensa.

Pukeutuminen

Erkka Lyytikkä

Elina Palonen, 4. vuoden pörssiläinen:

Etiketin tarkoituksena on, että osallistujat pukeutuvat juhlaan sen arvoa kunnioittaen. Pitkät perinteet juontavat naisten pitkiin iltapukuihin ja miesten frakkeihin tai tummiin pukuihin. Vuosijuhlille voi kuitenkin pukeutua myös etikettiä hieman venyttäen ja samalla juhlan arvoa kunnioittaen. Itse päädyin pukeutumaan vuosijuhlilla mekon sijasta tummaan pukuun. Tähän yhdistin kuitenkin vuosijuhlanauhan ruusukkeena, joka kuuluu naisten etiketin puolelle. Etiketin pilkulleen noudattamista tärkeämpää onkin se, että voit viettää vuosijuhlat itsellesi mukavassa juhla-asussa. Jätetään siis turha stressaaminen pois ja nautitaan vuosijuhlista yhdessä!
Ukko Juntunen

Miesten pukukoodi

Perinteisesti miehet pukeutuvat tummaan (mustaan tai tummanharmaaseen) pukuun tai suositellummin frakkiin. Paidan tulee tumman puvun kanssa olla valkoinen ja kuvioton ja solmion silkkinen, hillitty ja väriltään harmaa tai hopeinen. Juhlallisuutta saa tummaan pukuun lisättyä liivillä, jonka tulee olla samaa kangasta kuin puvussa. Frakkiin kuuluvan frakkipaidan ja liivin tulee olla valkoisia ja yksinkertaisia. Kengiksi sopivat mustat ja kiiltonahkaiset tai hyvin kiillotetut nahkakengät sekä sukkien tulee olla tummat ja pitkät. Persoonallisuutta asuun saa taskuliinalla tai valitsemalla tummaan pukuun rusetin solmion sijasta.

Naisten pukukoodi

Naiset pukeutuvat perinteisesti vuosijuhliin juhla- tai iltapuvulla. Mekon helman tulisi ylettyä nilkkoihin asti, jotta vain kenkien kärjet näkyvät. Halkiot eivät ole suotavia, ja avonainen yläosa peitetään huivilla tai bolerolla. Hartiahuivin saa laskea, kun ensin illan emäntä on laskenut huivinsa. Pitkät hiukset nostetaan ylös ja laitetaan juhlavasti kiinni, ja juhlalaukku saa olla pieni, siro ja olkahihnaton pikkutavaroita varten. Pukeutuminen saa kuitenkin olla persoonallista, kun värivalinnoilla, leikkauksilla ja kuvioilla saa puvustaan luotua itsensä näköisen.

Akateemiset arvo- ja kunniamerkit

Vuosijuhlissa käytössä ovat akateemiset arvo- ja kunniamerkit. Pörssin oman ainejärjestönauhan voi ostaa vuosijuhlaviikolla toimistolta. Miehet asettavat ainejärjestönauhansa niin, että se laskeutuu oikealta olkapäältä alas vasemmalle. Frakkia käytettäessä nauhan paikka on liivin ja paidan välissä. Tumman puvun kohdalla nauha kulkee solmion päällä takin alla. Naiset puolestaan taittelevat nauhasta ruusukkeen, joka kiinnitetään hakaneulalla pukuun rinnan vasemmalle puolelle. (vinkki vitonen: Pörssi ry:n Instagram-tilille ja vuosijuhlien Facebook-tapahtumaan on tulossa videomuodossa ohjeistus ruusukkeen taitteluun)

Ukko Juntunen

Etiketinmukaisella käytöksellä osoitetaan arvostusta itse juhlia, sen järjestäjiä ja ainejärjestöämme, mutta myös kanssajuhlijoita kohtaan. Ylpeästi ja iloisesti kannetut juhlavaatteet sekä tilaisuuteen kuuluva kohtelias käytös takaavat unohtumattoman vuosijuhlan kaikille pörssiläisille sekä pörssinmielisille!

Teksti: Terhi Halmetoja & Salla Nokka / Artikkelikuva: Ukko Juntunen

You must be logged in to post a comment