Tapahtumat,  Viimeisimmät,  Yleinen

KAIKKI MITÄ SINUN TULEE TIETÄÄ VUJUISTA – VUOSIJUHLAETIKETTI

Vuosijuhlat ovat monille Pörssin vuoden odotetuin tapahtuma, jonka juuret palaavat vuodelle 1978, jolloin ensimmäisiä vuosijuhlia juhlittiin 10 vuotta täyttäneen ainejärjestömme kunniaksi. Pörssin vuosijuhlaperinteet ja illan kaavat kantavat siis pitkälle, vaikka juhla onkin muuttunut vuosien mittaa rennommaksi. Vuosijuhlat ovat hieno ja juhlallinen tilaisuus, mutta eivät kuitenkaan mitkään Linnanjuhlat.

Mutta kuinka näissä samppanjan, glitterin kimalluksen ja liehuvien helmojen täytteisissä juhlissa tulee sitten oikein käyttäytyä? Etikettiopas helpottaa juhlaan valmistautumista ja mahdollistaa illasta helposti nauttimisen, kun perusjutut ovat hallussa.

Käytöstavat

Erkka Lyytikkä

Vuosijuhlille tarvitset arvokasta ja maltillista käytöstä kunnioittaaksesi tilaisuuden juhlallisuutta. Juhlaan saavutaan ajoissa ja hyvässä järjestyksessä. Juhlien aikana muistetaan avata ovet avecille sekä saattaa tämä pöytään istumaan ja käyttäydytään muutoinkin ystävällisesti ja huomioivasti. Vuosijuhlilla illan kulusta ja juonnosta vastaavat seremoniamestarit, jotka puista sauvaa maahan kumauttaessaan vaativat juhlaväkeä hiljentymään ja kuuntelemaan heitä. Pöydistä on lupa poistua vain tauoilla.

Istumapaikat löytyvät pöytäkartoista, jotka sijaitsevat juhlapaikalla. Juhlan isäntäpari saapuu paikoilleen viimeisinä muun juhlaväen jälkeen. Kun isäntäpari on istuutunut, saavat kaikki muutkin istua paikoilleen.

Iltajuhlassa tarjoillaan kolmen ruokalajin illallinen, mikä nautitaan iloisessa juhlamielessä pöytäseurueen kesken. Ruokailuvälineitä käytetään ulommaisista ottimista alkaen. Alku- ja jälkiruoan voi aloittaa sen jälkeen, kun koko pöytäseurue on saanut ruokansa. Sen sijaan pääruoan voi aloittaa, kun lähimmät vierustoverit ovat saaneet annoksensa.

Pukeutuminen

Erkka Lyytikkä

Elina Palonen, 4. vuoden pörssiläinen:

Etiketin tarkoituksena on, että osallistujat pukeutuvat juhlaan sen arvoa kunnioittaen. Pitkät perinteet juontavat naisten pitkiin iltapukuihin ja miesten frakkeihin tai tummiin pukuihin. Vuosijuhlille voi kuitenkin pukeutua myös etikettiä hieman venyttäen ja samalla juhlan arvoa kunnioittaen. Itse päädyin pukeutumaan vuosijuhlilla mekon sijasta tummaan pukuun. Tähän yhdistin kuitenkin vuosijuhlanauhan ruusukkeena, joka kuuluu naisten etiketin puolelle. Etiketin pilkulleen noudattamista tärkeämpää onkin se, että voit viettää vuosijuhlat itsellesi mukavassa juhla-asussa. Jätetään siis turha stressaaminen pois ja nautitaan vuosijuhlista yhdessä!
Ukko Juntunen

Pukuetiketti

Pukuetikettiin kuuluu ensisijaisesti frakki. Frakkiin kuuluvien frakkipaidan sekä liivin tulee olla yksinkertaisia ja väriltään valkoisia. Frakin ohella myös tumma puku on sallittu. Puvun tulee olla väriltään musta, tummanharmaa tai tummansininen ja sen kanssa käytetään valkoista kauluspaitaa. Solmion tulee olla yksivärinen ja hillitty. Asuun voi lisätä juhlavuutta puvun kanssa samaa materiaalia olevalla liivillä. Kengiksi valitaan mustat kiiltonahkaiset tai hyvin kiillotetut nahkakengät ja sukkien tulee olla tummat ja pitkät. Persoonallisuutta asuun saa taskuliinalla tai valitsemalla tummaan pukuun rusetin solmion sijasta.

Mekkoetiketti

Mekkoetikettiin kuuluu täyspitkä ja materiaaliltaan juhlava iltapuku. Hillitty halkio mekossa on sallittu, eikä olkapäiden peittäminen ei ole pakollista. Kengät ovat siistit ja sopivat materiaaliltaan juhlaan. Värivalinnoilla, leikkauksilla ja kuvioilla saa luotua persoonallisuutta juhla-asuun.

Akateemiset arvo- ja kunniamerkit

Vuosijuhlissa käytössä ovat akateemiset arvo- ja kunniamerkit. Pörssin oman ainejärjestönauhan voi ostaa vuosijuhlaviikolla toimistolta. Pukuetiketissä ainejärjestönauha asetetaan niin, että se laskeutuu oikealta olkapäältä alas vasemmalle. Frakkia käytettäessä nauhan paikka on liivin ja paidan välissä. Tumman puvun kohdalla nauha kulkee solmion päällä takin alla. Mekon kanssa nauhasta taitellaan taas ruusuke, joka kiinnitetään hakaneulalla pukuun rinnan vasemmalle puolelle. (Vinkki! Pörssi ry:n nettisivuilta sekä vuosijuhlien Facebook-tapahtumasta löytyy ohjeistus ruusukkeen taitteluun.)

Ukko Juntunen

Etiketinmukaisella käytöksellä osoitetaan arvostusta itse juhlia, sen järjestäjiä ja ainejärjestöämme, mutta myös kanssajuhlijoita kohtaan. Ylpeästi ja iloisesti kannetut juhlavaatteet sekä tilaisuuteen kuuluva kohtelias käytös takaavat unohtumattoman vuosijuhlan kaikille pörssiläisille sekä pörssinmielisille!

Teksti: Terhi Halmetoja & Salla Nokka / Artikkelikuva: Ukko Juntunen

Muokattu: 15.9.2022 Emilia Mäkinen

Jätä vastaus